loader
Foto

Să evităm păcălirea prin dezinformarea generată de AI!

RECOMANDARI

Inteligența artificială își pune amprentele asupra imaginii, videoclipurilor și sunetului. Boții sunt acum peste tot. Dar, potrivit unor studii, există modalități de a descoperi ce este real și ce este fals.

 

Faceți ușor diferența dintre imaginile autentice sau cele create de inteligența artificială? Poate fi dificil să reperezi imagini, videoclipuri, audio și text generate de AI într-un moment în care progresele tehnologice le fac din ce în ce mai aproape de realitate, de conținutul creat autentic de oameni, lăsându-ne pradă manipulării prin dezinformare. Dar cunoscând specificul tehnologiilor AI folosite pentru a crea dezinformare și semnele alarmante ale dezinformării, te poți proteja.

Liderii lumii sunt îngrijorați. Potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial, dezinformarea poate „perturba radical procesele electorale din mai multe economii în următorii doi ani”. Accesul mai ușor la instrumentele AI „au permis deja o explozie a informațiilor falsificate”, „conținut, de la clonarea vocală sofisticată până la site-uri web contrafăcute”.

Dezinformarea are ca scop în mod deliberat să înșele sau să inducă în eroare publicul.

Dezinformarea bazată pe inteligență artificială este remarcabilă prin amploarea, viteza și ușurința cu care campaniile pot fi lansate”, spune Hany Farid de la Universitatea din California, Berkeley. „Aceste atacuri nu vor mai lua actori sponsorizați de stat sau organizații bine finanțate – o singură persoană cu acces la o putere de calcul modestă poate crea cantități masive de conținut fals.”

El spune că AI generativă poluează întregul ecosistem informațional, punând la îndoială tot ceea ce citim, vedem și auzim. Cercetările sale sugerează că, în multe cazuri, imaginile și sunetul generate de AI sunt „aproape imposibil de distins de realitate”.

Cu toate acestea, cercetările lui Farid și alții dezvăluie că există strategii pe care le putem urma pentru a reduce riscul de a cădea în dezinformarea de pe rețelele sociale create de AI.

Despre cum pot fi descoperite imagini false AI puteți afla în articolul ce va fi publicat în secțiunea Lifestyle a site-ului TVR, marți, 4 februarie 2025.

***

Sursă: newscientist.com

Credit foto: Shutterstock - Skorzewiak

 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...