loader
Foto

„Să coși o ie – e rugăciune. Iar s-o porți – i-o binecuvântare”

Femei care au moștenit tainele cusutului din generație în generație ne-au spus, în filmul „Port Valoare și Splendoare”, cum se fac „straiele de îngeri”. Duminică, 20 decembrie, de la ora 16.00, la TVR 1.    

 

O ie nu se coase ca o cămașă obișnuită. Pânza de ie nu este una oarecare, iar firul ce creează modele este binecuvântat de Cer și de pământ. O ie se coase cu trudă, cu suflet și cu lacrimi. Pătrundem mai departe în povestea cămășii tradiționale românești împreună cu Iuliana Tudor, în cel de-al patrulea episod al seriei documentare „Port valoare și splendoare”, difuzat duminică, 20 decembrie, de la 16.00, la TVR 1.

(w882) iuliana tu

Maria Grancea a învățat tainele cusutului de la străbunica sa, născută în 1880: „Mama Tână mi-a pus ața în ac și m-a învățat primele cuvinte ale rugăciunii. Acul meu scria pe pânză, încet, căci straiul de îngeri se face cu trudă și cu grijă. Să coși o ie – e rugăciune; iar s-o porți – i-o binecuvântare”, spune ea, amintindu-și cum străbunica așeza ia nou cusută în roua dimineții, pentru a primi puteri magice. Și tot ea ne dezvăluie ritualul moștenit de la mama Tână pentru ca o nouă cămașă să capete aceste puteri: „Trebuie să te rogi Ceriului să-ți pună stelele și luna în șiruri de pui pe pânză, să te rogi pământului să-ți pună râurile în ciocănele și florile în picături. Să te rogi Zânelor-Măiestrelor pentru îndemânarea acului și soarelui pentru strălucirea pânzei. Și-apoi să te miri cum mâna ta face strai de îngeri.”

(w882) grancea

Tot în această duminică o cunoaștem pe Maria Ciucă, din Poiana Sibiului, o maestră în cămășile de nuntă. A început să coasă de la patru ani, ca să își ajute mama. Tatăl fusese băgat în închisoare de către comuniști, împreună cu bunicii, pentru avere. Mama muncea toată ziua în gradină și în casă, iar noaptea făcea ii. „Așa o țin eu minte: în miez de noapte, lângă lampă, cosea, și cosea, și cosea… Sute de ii au ieșit din mâinile ei. O parte din ele le-am recuperat și le-am dus într-o casă tradițională. Mama a ținut tradiția în sat. Acum o duc eu, cu iile cusute de mine”, povestește femeia. Toată Mărginimea venea la mama ei și apoi la fiică, pentru cămășile mirilor, socrilor sau nașilor. Au cusut și ii de înmormântare, cămăși simple, fără fir de aur, pentru că la Judecata de Apoi se cere să fim smeriți.

(w882) ie

Regretul Mariei este că tot mai puțini tineri preferă portul popular în ziua cununiei. Nici nu mai sunt nunțile de altădată. În copilăria sa, erau în Poiană și câte patru pe săptămână. Bunica ei s-a măritat la 15 ani și a avut 18 copii. Acum sunt tot mai puțini copii, în case tot mai mari, mai frumoase și mai goale... Dar cele peste 150 de cămăși pe care Maria Ciucă le-a recuperat de la mama sa stau mărturie a dedicării unei femei care s-a văzut rămasă singură, cu două copile de crescut, a disperării și a dorinței arzătoare de a răzbi.

(w882) ciuca

Prima producție documentară despre ia românească, seria în cinci episoade „Port Valoare și Splendoare”, ce poartă semnătura Iulianei Tudor, ca prezentator și producător, respectiv a Cameliei Robe, ca scenarist și regizor, își propune să exprime spiritul acestei țări, prin bogăția și semnificația ritualurilor conținute în întreg procesul de realizare a iei.

Filmul „Port Valoare și Splendoare” este o co-producție Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, instituție publică aflată în subordinea Primăriei Municipiului București și Premium Agency, în parteneriat cu Televiziunea Română.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

Pr. Emanoil Băbuş:

În aşteptarea Învierii Domnului, echipa "Mic Dejun cu un Campion" a pregătit o ediţie de o complexitate aparte din care nu lipsesc întrebările de ...