loader
Foto

Românii, pe podium în clasamentul celor mai… sedentari europeni. Ce-i de făcut? | VIDEO

„Nutriţia şi obezitatea la români” a fost tema ediţiei speciale „Dosar România” de joi, 16 mai. Mihai Rădulescu şi invitaţii lui - Anca Alungulesei, terapeut în nutriție; Alin Popescu, medic sportiv, coordonatorul lotului național de rugby şi Dorin Chioţea, jurnalist sportiv - au căutat şi propus soluţii de la ora 22.00, la TVR 1.

 

La recenta campanie de recrutare în Armata Română, un sfert dintre cei aproape 6.500 de candidați au fost eliminați din start, pentru că... au „picat” proba fizică. Nu au fost în stare să alerge 2 km… „Chiar așa de rău să stăm la capitolul mișcare?, ne-am întrebat… și ne-am uitat pe cifre. Așa am văzut că, în ultimul deceniu, cel puțîn, am fost mereu pe podium în clasamentul celor mai… sedentari între europeni. Ultimul Eurobarometru realizat pe această tema arată că 62% dintre români nu practică niciun sport sau vreo activitate fizică.

Într-un procent similar, suntem supraponderali. 58% dintre adulții români se află în această situație, conform ultimului raport al Organizației Mondiale a Sănătății”, de aici a pornit moderatorul Mihai Rădulescu dezbaterea „Dosar România”.

(w882)

Așadar, statisticile ne arată că suntem, peste jumătate din populație, sedentari și supraponderali. Cum s-a ajuns aici? E o chestiune de mentalitate, nu privim mișcarea ca pe un mod de viață? Avem obiceiuri alimentare proaste? Unde greșim? Și unde duc toate acestea? Ne îmbolnăvim mai ușor. Nu mai realizăm performanțe în sport - și nu numai... Ce-i de făcut?

(w882)

Sunt întrebări la care echipa „Dosar România” a căutat să obțină răspunsuri. Mihai Rădulescu şi invitații săi ne-au invitat să le aflăm la ediția specială „Dosar România” despre nutriţia şi obezitatea la români - joi, 16 mai, ora 22.00, la TVR 1.

„Disciplină, de la mic la mare” – ar putea fi soluţia!

Anca Alungulesei, terapeut în nutriție; Alin Popescu, medic sportiv, coordonatorul lotului național de rugby şi Dorin Chioţea, jurnalist sportiv discută un subiect arzător: din ce în ce mai mulți copii și tineri au o problemă reală cu greutatea (aproximativ 25% dintre ei se confruntă cu această problemă reală cu greutatea). Ne plasăm pe locul 2 în Europa la capitolul obezitate copii, din păcate.

(w882)

Medicii recomandă un stil de viață sănătos, cu o farfurie echilibrată, mese regulate și activitate fizică susținută. Terapeutul în nutriție Anca Alungulesei subliniază că părinții trebuie să fie atenți la sănătatea copiilor și să nu aștepte până când kilogramele devin vizibile. La rândul său, medicul sportiv Alin Popescu, coordonatorul lotului național de rugby, spune că obezitatea este o boală, iar una dintre greşelile de alimentaţie cele mai frecvente este consumul alimentelor care conţin zahăr. „Consumăm mai mult zahăr decât poate procesa pancreasul nostru. Soluția este educația, organizarea - disciplină, de la mic la mare”.

(w882)

Tot medicul sportiv Alin Popescu pune accentul pe importanţa modelelor. Avem sportivi de performanță în România care au devenit adevărate modele pentru generațiile mai tinere. Unul dintre ei este Andreea Răducan - campioană olimpică și multiplă campioană mondială la gimnastică. În prezent, ea lucrează la Fundația Olimpică Română, unde promovează importanța mișcării și a sportului.

(w882)

Iar jurnalistul sportiv TVR Dorin Chioţea a adus în discuţie o altă perspectivă: faptul că nici statul nu încurajează mișcarea. O arată, printre altele, situația precară a bazelor sportive din România, lăsate de izbeliște sau ajunse pe mâna rechinilor imobiliari.

(w882)

Ce avem de făcut? Cum schimbăm în bine starea de sănătate a populaţiei României şi cum educăm tinerii pentru a se bucura de sănătate pe termen îndelungat am aflat urmărind „Dosar România” joi, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Logo

 
Mayumi Kanagawa, lăudată pentru sunetul bogat și profund, câștigătoarea Secțiunii „Vioară”, la Concursul „Enescu”

Muziciana americană Mayumi Kanagawa a câștigat Concursul Internațional „George Enescu”, secțiunea „Vioară”, după ce a interpretat „Concertul nr. ...

Cercetătorul Flavius Martin, la „Dincolo de alb şi negru”

Flavius Martin, un om de știință care lucrează cu succes, de peste 20 de ani, în industria biotehnologică mondială, a fost invitatul Mihaelei ...

Povestea satului Criţ, la „Cursa prin istorie”

Povestea satului Criţ, la „Cursa prin istorie”

publicat: Marţi, 17 Septembrie 2024

„Cursa prin istorie” ne poartă pe Via Transilvanica, la biserica fortificată din Criț , în județul Brașov, unde Adriana Irimescu a făcut primii ...