loader

„Români geniali mai puţin cunoscuţi”: George Constantinescu

RECOMANDARI

TVR 2 lansează un nou proiect care va prezenta – săptămânal – câte o personalitate care s-a remarcat prin munca sa ştiinţifică, de cercetare sau academică. În această vineri, 11 decembrie, de la 17:00, îl vom cunoaşte pe inventatorul  sonicităţii.

 

Într-o panoplie publicată de Revista „The Graphic” din Marea Britanie în 1926, savantul român, George Constantinescu ocupă un loc de onoare printre personalităţile ştiinţifice care au influenţat în mod decisiv progresul omenirii. Alături de Albert Einstein, Thomas Alva Edison, Marie Curie şi alte nume celebre, se află şi un român genial despre care, în ţara sa natală, se cunoaşte mult prea puţin în raport cu aportul pe care l-a adus el la evoluţia ştiinţei mondiale.

Pionierii pe calea progresului. De la stânga la dreapta și de sus în jos: Einstein, Kelvin, Alexander Graham Bell, Edison, Joseph Lister, Oliver Lodge, Gogu Constantinescu, Marconi, Ch. Parsons, J.J. Thomson, James Dewar, William Ramsay, D. Wright, Donald Ross, Marie Curie, Ernest Rutherford, Joseph Larmor

„Pionierii pe calea progresului. De la stânga la dreapta și de sus în jos: Einstein, Kelvin, Alexander Graham Bell, Edison, Joseph Lister, Oliver Lodge, Gogu Constantinescu, Marconi”

Inginerul George Constantinescu s-a născut la Craiova în 1881 şi s-a stins din viaţă la 84 de ani, în 1965, în Marea Britanie. Pentru noi, meritele sale pot fi trecute într-un ipotetic chestionar mai degrabă la întrebarea „Ştiaţi că?” Şi nu e singurul român genial care „se bucură” de ingratitudinea vremurilor şi a conaţionalilor săi.

AŞADAR: Ştiaţi că George Constantinescu a fost inventatorul sonicităţii, realizând primul tun şi primul calorifer sonic? Că a promovat utilizarea betonului armat la începutul secolului al XX-lea? Că a participat direct la construcția de avioane englezeşti, de tipul Bristol, în perioada cât a locuit în Marea Britanie? A construit cel mai performant sistem de sincronizare a tragerii la avioane? A proiectat şi realizat prima cutie de viteze pentru automobile şi avioane? Şi lista poate continua.

Acestea sunt doar câteva dintre priorităţile pe plan mondial de care-şi leagă numele. În arhiva George Constantinescu sunt înscrise câteva sute de brevete de invenţii, mare parte dintre ele patentate în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie – unde şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţa ştiinţifică, Elveţia, Danemarca, Germania, Austria, Franţa, România. Şi nu sunt singurele. Multe dintre invenţiile sale nu au fost publicate niciodată. Nu o dată, lucrările sale ştiinţifice au fost plagiate fără ca statul român să fi iniţiat vreodată o acţiune de reparare a imaginii publice şi intelectuale a marelui savant.

George Constantinescu a avut o minte strălucită. A fost un vizionar, care şi-a devansat cu mult contemporanii. A fost prea puţin înţeles, preţuit şi recompensat la timpul potrivit. Şi acum, invenţiile şi inovaţiile sale îşi păstrează valabilitatea.

''Revăzând materialele din arhiva TVR, documentându-mă pentru emisiune - care cuprinde şi o scurtă înregistrare din Fonoteca de Aur a vocii savantului - mi-am dat seama cât de puţin cunoşteam despre o personalitate atât de importantă. Pentru o clipă am fost mândră. Apoi, am realizat cât de ingraţi suntem. Ca om, George Constantinescu a simţit frustrarea ca nimeni altul, pentru că el realiza cât de multe aplicaţii practice aveau invenţiile sale, cât de mult şi cât de repede s-ar fi putut progresa aplicându-le. Şi totuşi, reticenţa, lipsa de viziune, interesul, contextul, totul era împotrivă”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii.

Inginer, membru titular al Academiei Române, primul Doctor Honoris Causa al Politehnicii din Bucureşti, savant şi inventator, George Constantinescu, „Gogu” – cum îi spuneau apropiaţii, deşi plecat din ţară, a fost un patriot adevărat, unul dintre cei mai importanţi 100 de Mari Români ai tuturor timpurilor, unul dintre acei români geniali, prea puţin cunoscuţi care trebuie redescoperiţi de chiar ţara în care s-au născut.

Teoria sonicităţii pe care a scris-o a însemnat un salt uriaş în ştiinţă. Abia când a fost plagiată de specialiştii americani - uite că se poate şi la alţii - lucrarea a stârnit interesul. Degeaba a protestat savantul român. Probabil că venea dintr-o ţară mult prea mică, pentru lumea asta mare”, adaugă Ileana Ploscaru Panait.

Recunoaşterea internaţională a meritelor sale excepţionale este dovada Comemorării UNESCO, la 11 decembrie 2015, la cei 50 de ani de la dispariţia lui George Constantinescu.

***

Invitatul primei ediţii a emisiunii „Români geniali, mai puţin cunoscuţi” este profesorul şi cercetătorul Ion Bazgan.

Emisiunea poate fi vizionată şi pe TVR HD, vineri, de la ora 19:00.

 
Noul Suveran Pontif al Bisericii Catolice, Papa Leon al XIV-lea

Președinția României, Guvernul și Patriarhia Română au transmis mesaje de felicitare după anunțarea noului Suveran Pontif al Bisericii Catolice, ...

Cele mai frumoase locuri de vizitat într-o viață (II)

Vacanța de vară nu este departe. Vă propunem câteva destinații ofertante pentru petrecerea timpului liber alături de cei dragi!

„Pacea fie cu voi!

Primul Papă originar din SUA a fost ales joi, 8 mai, la Vatican. Cardinalul Robert Prevost a fost cel care a câștigat inimile în conclavul de ...