loader
Foto

Recital Ilie Stepan & Horea Crișovan - „Folk la altar. Generația generică”

RECOMANDARI

Sâmbătă, 2 octombrie, de la ora 22:00, la TVR 3, s-a difuzat prima ediție „Remix” din grila de toamnă.  

 

Prima ediție Remix din această toamnă propune la TVR3 recitalul de deschidere al Festivalului „Folk la altar. Generația generică”, desfășurat la Râșnov în perioada 28 – 31 iulie 2021, organizat de Asociația Mioritics.

Motivația este simplă: Ilie Stepan este liderul Pro Musica – primul grup folk consacrat la scară națională. Prima operă folk din România (și una dintre foarte puținele, dacă nu singura) - „Creanga de cireș” – este tot realizarea timișorenilor.

(w882)

Probabil cel mai prolific muzician rock după 1989, Ilie Stepan a descoperit în chitaristul Horea Crișovan, încă din anii 90, cel mai important partener (pe scenă și în studiouri) din generația următoare, că a fost vorba de Stepan Project sau reunirile Pro Musica.

(w882)

(w882)

Interviul și concertul din Biserica Evanghelică au punctat și alți pionieri ai genului, în particular din Timișoara, nu în ultimul rând câteva dintre cărțile publicate în ultimele decenii, cu capitole la tema propusă.

(w882)

(w882)

Pe lângă imaginile de arhivă cu Pro Musica, sunt trecuți în revistă Eugen Eliu, Adina Dimitriu, Helicoidal, cu toții din Timișoara.

Dintre cei dispăruți, organizatorii și protagoniștii ne-au oferit ocazia să-i omagiem pe marele muzician Dan Andrei Aldea (autor al câtorva compoziții folk esențiale pentru istoria acestui gen în România) și pe Florian „Moțu” Pittiș, personajul unic și irepetabil al folkului românesc.

***

Credite foto: Ilie Stepan, Daniel Secărescu, Eugen Eliu

Realizator: Doru Ionescu

 
GALĂ ANIVERSARĂ JOLT KERESTELY, LA TVR 2!

GALĂ ANIVERSARĂ JOLT KERESTELY, LA TVR 2!

publicat: Marţi, 15 Iulie 2025

Surprize și momente unice, spectaculoase și emoționante sâmbătă, 19 iulie, ora 20.00 și duminică, 20 iulie, ora 15.00, la TVR 2. Îl celebrăm pe ...

ECONOMISTUL DANIEL DĂIANU, ÎN

Duminică, 20 iulie 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu academicienii DANIEL DĂIANU şi MIRCEA ...

De ce avem nevoie de recunoașterea femicidului ca infracțiune distinctă. Andreea Bragă (FILIA): Femicidul este rezultatul violenței sistemice împotriva femeilor, pentru că sunt femei

Femicidele înregistrate recent, care au indignat și mai mult societatea românească, ar trebui să reprezinte „un moment de trezire pentru ...