Manualele sunt deschise, harta e pe perete, iar Virgil Ianţu e pregătit cu noi întrebări de cultură generală. Aşadar... „Start" pentru sezonul XV „Câştigă România”! Dar până când alegem judeţul, aflăm de la Virgil ce-l mai emoţionează încă după atâtea sute de ediţii, cât de dificile sunt întrebările acestui sezon şi cum ar fi să schimbe rolul de prezentator cu cel de concurent.
Urmează un nou sezon de „Câștigă România!” – nu îţi e teamă că știi deja toate răspunsurile?
Virgil Ianţu: Constat că a trecut prea mult timp de la ultima ediție şi s-a uitat la ce pupitru stau. Eu sunt băiatul grizonant, cel care adresează întrebările, J dar aștept într-adevăr şi în acest sezon să am în faţa mea concurenți la fel de buni ca în celelalte sezoane şi să apară din nou un câștigător a 10 ediții consecutive.
Când începi filmările, te simți ca la școală, cu elevii, în prima zi, sau ca în vacanță prin ţară?
Virgil Ianţu: Mă simt extrem de mândru şi de emoționat când văd ce oameni vin la emisiune. Sunt sincer. În tot acest context, în care se văd consecințele lipsei de preocupare pentru educație, această „insulă” „Câştigă România!” este foarte binevenită pentru public, indiferent de vârstă.
Se zvonește că ai făcut mai multe tururi ale României decât o agenție de turism. Care e locul despre care ai aflat cele mai ciudate lucruri prin intermediul emisiunii?
Virgil Ianţu: Nu am unul şi cred că aici e frumusețea acestui concurs. Aflăm lucruri inedite despre locuri pe care le credeam fără viață, fără trecut istoric sau valoare culturală.
Concurenții de anul ăsta par pregătiți să-ţi fure jobul? Sau încă mai ai un as în buzunar (eventual un județ mic și uitat)?
Virgil Ianţu: Rolul lor este evident mai greu, dar când mă joc şi îi provoc să stea la pupitrul meu, iese distracție mare. Bine că mi-ai reamintit, să mai fac asta.
Care e întrebarea din emisiune care te-a făcut să zici „pe asta nici eu n-o știam”? S-a întâmplat vreodată?
Virgil Ianţu: Se întâmplă, bineînțeles. Știm atât de puține lucruri despre România şi despre oamenii ei care au avut şi au atâtea de oferit. Avem o istorie care s-a armonizat întotdeauna cu cea europeană, dar ar trebui să fim mult mai atenți cum ne îngrijim şi cum o promovăm, mai întâi la noi acasă. Tinerii trebuie să știe ce s-a întâmplat cu ţara asta, care este moştenirea culturală din care fac parte şi să nu îi lăsăm să fie influențați de știri false şi campanii de manipulare, iar cei din generația noastră sau cea dinainte să nu uite! ... Şi, iată, tot la educație ajungem.
Publicul te iubește, dar ne întrebăm: acasă, familia te lasă să termini o propoziție fără să o faci sub formă de întrebare cu variante?
Virgil Ianţu: Acasă sunt eu concurent în faţa fetelor mele. Și încerc de fiecare dată să vin cu răspunsul corect.
Dacă ar fi să concurezi, pe cine ai vrea să ai adversar: Smiley, Cătălin Ştefănescu sau un domn pensionar care știe toate capitalele lumii?
Virgil Ianţu: Pe copiii din emisiunea mea, „Copiii spun…”. Așa mă asigur că ies câștigător….sau…mai știi?
Sezonul ăsta avem întrebări mai grele, mai ușoare sau „depinde de județ”?...
Virgil Ianţu: Dificultatea e subiectivă. Pregătirea e totul. Am avut şase concurenți care au câștigat 10 ediții consecutive. Mie mi se pare imposibil, dar lor nu li s-a părut. Vom vedea împreună întrebările, atunci când vor apărea pe ecran.
Cum ar arăta o ediție de „Câștigă România!” prezentată pe muzică? Ce ritmuri / stil ai alege: clasică, rock, reggae etc.?
Virgil Ianţu: Aș folosi ca ilustrație muzicală o piesă românească de Paul Constantinescu.
În final, spune-ne, ai învățat mai multe despre România din emisiune sau din excursiile cu părinții când erai mic?
Virgil Ianţu: E clar că am învățat multe lucruri despre România prin intermediul emisiunii. Cititul este vital, dar şi călătoriile sunt un profesor excelent din care rămâi cu multe informații şi, bineînțeles, amintiri frumoase.
*****
Producţie 100% românească, a Televiziunii Române împreună cu compania Zucchero Media, „Câştigă România!" este o emisiune-concurs de cultură generală difuzată la TVR 1, prezentată de Virgil Ianţu. În fiecare ediţie, în platoul emisiunii se află trei concurenţi. Punctul de plecare este ales aleatoriu: un judeţ de graniţă de pe harta României, iar misiunea celor aflaţi în concurs este să ajungă într-un alt judeţ, tot de graniţă. Pentru a merge mai departe, participanţii trebuie să răspundă corect la întrebări de cultură generală ce au legătură cu judeţele „prin care trec". Concurentul care reuşeşte să câştige zece ediţii consecutive, maximum de ediţii la care poate participa prin regulament, intră şi în posesia Marelui Premiu „Câştigă România!", 50.000 lei.
„Câştigă România!” nu e doar una dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite emisiuni de gen din România, ci a fost remarcată şi la nivel internaţional. În 2017, producţia TVR a fost selecţionată la Eurovision Creative Forum, organizat de EBU (European Broadcasting Union). Iar în 2024, programul a fost achiziționat și adaptat pentru teritoriul spaniol, fiind difuzat la Television de Galicia din Spania, sub denumirea „Gana a Tua Aldea!” (în traducere: „Cucereşte-ţi oraşul!”) şi unde se difuzează deja cel de-al doilea sezon.
credit foto: TVR