„Mă așez la fereastra mea, în această dimineață, unde lumea, ca un trecător, se oprește pentru o clipă, dă din cap spre mine și pleacă.” Rabindranath Tagore (Stray Birds)
La mai mult de un secol de când Rabindranath Tagore privea lumea de la fereastră, lumea noastră s-a oprit. Străzile au devenit pustii, cerul aproape s-a golit de avioane. Rătăciţi pe propria planetă, rătăciţi prin propria viaţă, încercăm de ceva timp să ne regăsim. Din nefericire, pentru mulţi, propria persoană nu este de ajuns. Dar întâmplarea (sau destinul?) face ca cea mai nouă pandemie din istoria umanităţii să apară într-o epocă în care ne putem regăsi...online. Ni s-a închis în faţă uşa spre lume, dar ne-am făcut, asemenea lui Tagore, o altă uşă. Ca să fim siguri că după prezentul întunecat va veni ceva minunat. „Uşa” noastră este online.
„Am devenit propria-mi versiune a unui optimist. Dacă nu pot intra pe o uşă, intru pe o altă uşă sau îmi fac o uşă. Oricât de întunecat ar fi prezentul, va veni ceva minunat” mai scria Rabindranath Tagore în Stray Birds, o colecţie de aforisme în versuri despre viaţă, dragoste, minunile Universului şi rostul nostru pe acest Pământ. Merită citite şi amintite. Căci ne regăsim în gândurile şi vorbele sale, chiar şi într-o epocă atât de diferită.
Rabindranâth Thâkur
S-a născut pe 7 mai 1861. A studiat la Calcutta şi în Anglia. Îşi scria lucrările în dialectul bengalez şi le traducea el însuşi în engleză. Scriitorul şi filosoful indian care, cu mai bine de o sută de ani în urmă, aşternea pe hârtie cuvinte simple ce şi astăzi pot declanşa un uragan de emoţii în sufletul celui ce le citeşte, este primul asiatic laureat cu premiul Nobel (1913 - Premiul Nobel pentru Literatură). (Foto: wikipedia)
***
Avantajul adus de tehnologie este de necontestat. Nici măcar Jules Verne, scriitorul care a prezis călătoria spre Lună sau cea prin adâncurile mării, nu şi-a imaginat o astfel de „lume”, care să aibă puterea de a transforma nişte oameni înfricoşaţi şi disperaţi în oameni optimişti. Când suntem online nu suntem singuri. Online avem un orizont, online suntem liberi, deşi „stăm acasă”. Cântăm online, facem sport online, învăţăm online, ascultăm online povestirile celor de departe, facem cumpărături online, iar unii chiar au norocul să lucreze de acasă, online.
Online este un cuvânt cu o istorie relativ scurtă, dar interesantă. Deşi îl folosim cel mai adesea pentru a exprima faptul că suntem prezenţi pe internet, conectaţi la reţelele sociale, termenul şi-a făcut apariţia în engleza americană acum aproximativ o sută de ani.
Un compus simplu din prefixul „on'' (pe) și substantivul „line” (linie), online se foloseşte din 1950, conform Merriam-Webster Dictionary, cu sensurile „conectat la un calculator, la o reţea de calculatoare sau la internet”, „realizat pe internet”, dar şi ca adverb. Alte surse menţionează termenul „on-line” ca fiind utilizat pentru prima dată în 1926, în industria feroviară, iar „offline” chiar cu câţiva ani mai devreme. Cei doi termeni au intrat şi în domeniul telecomunicaţiilor şi transportului aerian. Iar distincţia dintre online şi offline a fost extinsă apoi şi referitor la relaţiile interumane.
Online a intrat, bineînţeles, şi în limba română. Îl scriem corect (conform DOOM) fie într-un cuvânt, fie cu cratimă, on-line (cu toate că în engleză se scrie şi în două cuvinte, on line).
Dar iată încă o parte interesantă din istoria acestui cuvânt. Ştiaţi că o femeie este cea care a inventat sistemul de a face rezervări de curse aeriene şi tranzacţii bancare online? Rareori am auzit pomenindu-se de Evelyn Berezin, cu toate că tehnologia creată de ea este atât de prezentă în viaţa noastră de azi.
Evelyn Berezin
S-a născut pe 12 aprilie 1925 şi a absolvit în 1945 Universitatea din New York, cu o diplomă în fizică. În 1962 a realizat primul sistem de rezervare online, pentru o companie aeriană americană. În 1969 şi-a fondat propria companie, cu scopul de a crea un instrument care să revoluţioneze modul de redactare a documentelor. Doi ani mai târziu, dispozitivul numit Data Secretary devenea primul procesor de text din lume. (Foto: facebook/WITI Hall of Fame)
***
Socializarea virtuală a devenit, în timpul acestei crize, o necesitate, odată cu cea a „distanţării sociale”. Iar cuvântul online a căpătat semnificaţii noi. Deşi necesitatea de a fi în permanenţă online a fost deseori analizată de psihologi şi sociologi, şi blamată ca fiind o dependenţă, iată că acum am fost îndemnaţi, inclusiv de către aceştia, să rămânem cât mai mult online. Online reprezintă acum şi dorinţa de a ne apropia, de a ne susţine reciproc. O încercare de a face ca mecanismele lumii noastre să funcţioneze în continuare, de a ne păstra bucuria şi de a transforma durerea în ceva bun. Cum bine spunea Rabindranath Tagore cu mai mult de o sută de ani în urmă...
„Cea mai importantă lecție pe care omul o poate învăța din viața sa nu este aceea că există durere în această lume, ci că depinde de el să o transforme în ceva bun, că este posibil pentru el să o transforme în bucurie.” Rabindranath Tagore (Sadhana: The Realisation of Life)
Cristina Dănilă
(autor grafică: Ioana Dănilă)
***
PUTEREA CUVINTELOR: Un cuvânt pe săptămână - Mască
PUTEREA CUVINTELOR: Un cuvânt pe săptămână - Știință