Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ce îmbină cercetarea antropologică cu sensibilitatea cinematografică. Seria documentară este rezultatul a peste 16 ani de muncă, cuprinzând mai bine de 60 de interviuri realizate cu oameni din toate colțurile societății. Primul episod, vineri, 4 iulie, la ora 18:45, pe TVR 1.
Regizat de Alexandru Stănescu, serialul are la bază o teză de doctorat începută în 2020, care analizează reprezentările vieții de zi cu zi din perioada comunistă. Folosind o colecție extinsă de interviuri care explorează viața cotidiană din anii 80, Stănescu și-a început proiectul în 2020, concentrându-se pe imaginile acelor ani.
Prin vocile celor intervievați — de la artiști, medici și muncitori, până la oameni politici sau simpli cetățeni — „Deceniul ascuns” oferă o imagine amplă și nuanțată a ultimei perioade a regimului ceaușist. Mărturiile, însoțite de imagini din Arhiva TVR și arhive personale, construiesc o istorie lipsită de patimă, dar încărcată de emoție și profunzime.
Fără a căuta senzaționalul, sunt evocate și analizate detalii ale vieții zilnice, a societății și culturii românești din ultimii ani ai comunismului ceaușist, care redau complexitatea unei perioade redusă deseori la clișee.
Născut în București în 1982, Alexandru Stănescu este cineast și critic de film, absolvent al UNATC (licență în Montaj de Film) și masterand în Teoria Imaginii la CESI – Universitatea din București. De-a lungul anilor, a semnat regia și producția unor scurtmetraje documentare și de animație, precum „Generația Desenelor Animate”, „Zâmbetul arhaic” sau „Despre noi, la 100”.
Interesul său pentru antropologia vizuală s-a concretizat în proiecte personale, cum ar fi „Întoarcerea acasă” (2010), filmat în România și Macedonia de Nord.
În 2021, documentarul său de lungmetraj „89: oglinzi și fum”, coprodus de Televiziunea Română, a fost distins cu premiul pentru Cel Mai Bun Film la Festivalul de Film de la Râșnov (FFIR).