loader
Foto

Programe "in memoriam" Marin Moraru la TVR 1 şi TVR 2

„Profesioniştii”, „Nebunia lui Pantalone” şi „Tache, Ianke şi Cadîr” sunt programele speciale difuzate la TVR 1 şi TVR 2 în această săptămână, în semn de respect pentru marele maestru al scenei româneşti de comedie.

 

„Întotdeauna mi-am dorit ca lumea să mă perceapă pe scenă. Când am coborât de acolo, sunt un om oarecare. Când sunt acolo, să-l uimesc, să-l bucur, să-l fac fericit. Când am coborât de acolo, să nu mă cunoască”, spunea Marin Moraru. Actorul s-a stins din viaţă pe 21 august, la vârsta de 79 de ani.

În memoria maestrului Marin Moraru, Televiziunea Română difuzează programe ce evocă amintirea marelui actor, atât la TVR 1, cât şi la TVR 2.

Astfel, pe 22 august, telespectatorii TVR 2 pot urmări, de la ora 20.10, piesa de teatru Nebunia lui Pantalone, în regia Alexandru Tatos, în distribuţia căreia maestrul Marin Moraru i-a avut drept colegi pe Mihai Paladescu, Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Ileana Cernat, Florian Pittiş, Jean Lorin Georgescu, Dan Tufaru, Nicolae Wolcz şi alţii. Scenografia piesei poartă semnătura Doinei Levintza, iar muzica a fost compusă de un alt mare regretat al acestor zile, Adrian Enescu.

Marţi, 23 august, de la ora 22.20, TVR 1 face o rememorare a personalităţii pline de vivacitate şi umor, bunătate şi inteligenţă a maestrului, pe care îl putem revedea în dialog cu Eugenia Vodă, la Profesioniştii. Emisiunea se difuzează şi în reluare miercuri, 24 august, de la ora 17.00, respectiv sâmbătă, 27 august, de la 23.20.

Tot la TVR 1, telespectatorii au ocazia să-l revadă pe maestru în piesa Tache, Ianke şi Cadîr, comedia semnată de V.I.Popa, în care Marin Moraru juca alături de alte nume mari ale scenei româneşti, precum Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Valentin Uritescu, Monica Davidescu, Mihai Călin sau Silvia Năstase. Regia artistică a piesei este îi aparţine lui Grigore Gonţa. Spectacolul preluat de la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" poate fi urmărit sâmbătă, 27 august, de la 21.10.

„Fericirea nu există, pentru că atunci când spui 'sunt fericit', ai fost deja. Nu poţi să pui mâna pe ea. Dacă ajungi să spui 'sunt fericit', înseamnă că această constatare e trecută prin conştiinţa ta şi e lăsată în urmă fericirea care a fost – deci, nu există." (Marin Moraru, la Profesioniştii)

Actorul va fi înmormântat miercuri, pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu. Marţi seară, sicriul cu trupul neînsufleţit va fi depus la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, iar miercuri, între orele 10.00 şi 13.00, toţi cei care l-au iubit îi pot aduce un ultim omagiu în Sala Mare a Teatrului Naţional.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.