loader
Foto

Galerie foto

Povestea minorităţilor din România – un documentar semnat de Diana Deleanu

Sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 13.30, la TVR 2 şi de la ora 16.00, la TVR HD, într-o nouă ediţie despre personaje, locuri şi istorii ale minorităţilor etnice din ţara noastră, despre toleranţă şi buna întelegere cu românii.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 13.30, la TVR 2 urmăriţi o nouă ediţie a programului  TVR 60 - Povestea minorităţilor din România – cu informaţii despre personaje, locuri şi istorii mai puţin cunoscute ale minorităţilor etnice din ţara noastră, despre toleranţă şi buna întelegere cu românii.

În acest episod,  într-un documentar de autor, Diana Deleanu (prezentator, realizator şi producător) vă aduce poveşti impresionante. Zoltan Blum este ultimul evreu din Gherla, care a supravieţuit deportării la Auschwitz. Miodrag Belodedici, cunoscutul jucător de fotbal povesteşte cum a fost declarat dezertor în perioada comunistă, ruşii lipoveni îşi prezintă istoria şi vorbesc cu durere despre dezrădăcinare, iar armenii din Armenopolis vorbesc cu mândrie despre perioada când îl împrumutau cu bani pe împăratul Fracisc I şi despre pictura lui Rubens pe care au primit-o cadou din partea acestuia, drept recunoştinţă.

Minorităţile se bucură în România zilelor noastre de toate drepturile şi libertățile pe care alţii nu şi le-au câştigat nici astăzi în patrii care declamă cu mult patos corectitudinea politică şi se autodeclară mai avansate în concertul European. Odată cu declarația adoptată la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, minoritățile naționale şi-au câştigat drepturi şi libertăţi prin care îşi pot păstra istoria şi specificul etnic şi cultural. Adică limba, tradiţiile şi obiceiurile. Toate etniile şi neamurile, nu puține la număr, cu care românii au trăit în ţara lor în bună pace de-a lungul timpului sunt astăzi minorități recunoscute cu reprezentare parlamentară, un fenomen unic în Europa. Şi chiar dacă nu întotdeauna suntem cu toţii toleranţi şi înţelegători cu celălalt, acest fapt este un semn de înţelepciune şi înţelegere, este o dovadă a respectului cu care România tratează fiecare naţionalitate aflată între graniţele ei. Şi îl acceptă pe celălalt, care spune şi într-o altă limbă cuvinte ca pâine, durere,  mamă, patrie, vise.  Pentru că aflată de milenii la răspântii de drumuri, de granițe și interese geo-strategice, România a fost dintotdeauna un loc bun pentru minorităţile care și-au găsit, aici, acea bucată de inimă, pe care o numesc acum acasă.

Echipa Dianei Deleanu pentru acest episod a fost formată din:  Marius Nechita şi Gabriel Borta (imagine), Dan Doroftei şi George Florea (montaj).

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...