loader
Foto

Galerie foto

PORTRET: Ioan Grigorescu, un călător în jurul lumii

"Nu ne naştem pur şi simplu pentru A FI… Ne naştem pentru A DEVENI. A deveni OAMENI… A călători înseamnă a te cunoaşte pe tine însuţi" – mărturisea Ioan Grigorescu în documentarul "Călătoru"’, regizat de Sebastian Chelu în 2005.

 

Am revăzut filmul colegului meu, Sebastian Chelu atunci când pregăteam redifuzarea la TVR3 a seriei "Spectacolul lumii", una dintre emisiunile cele mai longevive ale Televiziunii Române, un brand de excelenţă semnat Ioan Grigorescu, însumând peste 400 de episoade filmate în peste 50 de ţări de pe mapamond. Trasee de cultură, civilizaţie şi spiritualitate ale popoarelor lumii la care vă invităm din nou la TVR3.

- Cum ai realizat acest film?

- Lucram demult la "Spectacolul lumii". Ca editor de imagine am montat aproape integral seria celor 400 de episoade. Mi-aduc aminte că eram la finalul anului III de facultate, la regie - film şi profesorul meu, Geo Saizescu ne-a dat ca temă de examen realizarea unui documentar - portret. Eram într-o dilemă. Nu mă gândeam cum să-l realizez ca stil şi ca regie, ci cu cine. La o tură de montaj la care a venit şi dl. Grigorescu i-am mărturisit ce mă neliniştea. Ideea a venit firesc cu o generozitate pe care n-o voi uita niciodată.

- Spune-mi, cum s-a adaptat Ioan Grigorescu la ideea de a fi chiar el subiect de film?

- Mărturisesc că nu a fost tocmai uşor. De ce? Pentru că fiecare era un pic stingherit de celălalt. Eu pentru că mă simţeam un învăţăcel care-i datoram un respect nemăsurat. Ioan Grigorescu era o vedetă, cum se spune astăzi. Eram un student care se juca de-a regizorul. Cu cine? Cu Maestrul. Sigur că nu-i plăcea să-i spui aşa. Nici n-am făcut-o vreodată, dar adevărul ăsta era.

- Dar s-a prins în joc.

- Da, şi recunosc că am avut numai de învăţat. Sigur, era ciudat să-i dau eu indicaţii de regie dar a acceptat această "servitute" şi mai mult decât atât. Am avut de la cine "fura" meserie. A rezultat un film, singurul de altfel, care a rămas după el, despre el.

- I-a plăcut?

- N-am cum să fiu modest. Da. Iar Geo Saizescu, ştii că era un regizor extrem de pretenţios, care nu lăsa nimic la voia întâmplării l-a apreciat peste aşteptările mele. Atât de mult încât, trecând peste regulamentele facultăţii, a acceptat să-l difuzez la TVR. Îi mulţumesc şi-n ziua de astăzi. Şi mă gândesc ce norocos am fost că i-am cunoscut şi am lucrat cu aceşti oameni, care, mi-au format o carieră pe care o iubesc. (Câteva amintiri despre Ioan Grigorescu cu regizorul Sebastian Chelu, 2020)

(w882) Ioan Grigo

***

Privind retrospectiv, "Spectacolul lumii" s-a dovedit a fi un proiect de-o viaţă, un demers jurnalistic avant la lettre, într-un moment în care documentarele de călătorie erau o raritate. În mod normal, în orice altă televiziune din lume, ar fi fost nevoie de o echipă complexă pentru o asemenea intreprindere. Şi cu toate acestea, un serial ca "Spectacolul lumii" a devenit un one-man show, Ioan Grigorescu semnând imaginea, regia, scenariul.

"Nu trebuie uitat că seria documentarelor ’’Spectacolul lumii’’ a fost un proiect cu o istorie mai veche care a cuprins la început o serie dedicată României şi că, documentându-mă în arhiva TVR am descoperit un film despre Adriatica care a fost difuzat la TVR în 30 martie 1976. Este un proiect de-o viaţă care s-a materializat nu numai în filme ci şi într-o serie de cărţi publicate sub acelaşi titlu. Un demers pe care, marii realizatori de televiziune îl practicau în mod curent, un alt nume de referinţă fiind Iosif Sava cu Seratele Muzicale". – Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

(w882) Ioan Grigo

"Nu sunt obsedat de perenitatea numelui. Sunt foarte bucuros că stau pe Strada Nicolae Grigorescu în satul Izvorani și asta am tradus-o prin Izvorul Anilor. Până în ultima clipă voi fi cu ochii pe aparatul de filmat și cu ceva de scris în mână. Am un jurnal care durează de 50 de ani, e adevărat, cam sporadic. Nu știu ce se va întâmpla cu el... e foarte interesant că multe file din el sunt coli de hârtie din tot felul de colțuri ale lumii". - Ioan Grigorescu

Şarmant, scurt la stat dar cu o minte ascuţită şi verb pe măsură, Ioan Grigorescu cred că este prototipul contemporan al omului renascentist, prin imensa curiozitate şi felul debordant prin care şi-o exprima. O cultură vastă, în varii domenii care se consolidase nu doar prin disciplina lecturii ci şi dintr-o vastă experienţă de viaţă. Călătoriile erau pentru el un ritual al cunoaşterii: "Călătorind, te educi. Dar, totul o condiţie, fără de care nu se poate. Înainte de a-i cunoaşte pe alţii, cunoaşteţi propria ţară, cunoaşte-te pe tine însuţi!" – Ioan Grigorescu

Ileana Ploscaru Panait

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...