loader
Foto

Picuri de viaţă în Polonia

Pentru ediţia din 24 iunie, realizatorii emisiunii „Cap compas” au propus o destinaţie aflată la două ore de zbor cu avionul de România - Varşovia. Sâmbătă, de la ora 13:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Varşovia şi câteva repere din Voievodatul Lubusz se constituie într-o călătorie sui-generis în care descoperim şi cunoaştem creatori de jocuri video celebre în întreaga lume, arhitecţi care au primit prestigioase premii internaţionale, cercetători din industria alimentară, apicultori şi podgoreni care reînvaţă tradiţii uitate în lumea poloneză.

(w882) Cap compas

Am pornit la drum în Polonia având în gând metafora picăturii aducătoare de viaţă fără a şti dacă ploaia avea să ne urmeze până în voievodatele apusene ale ţării. Varşovia este, fară îndoială, pasărea phoenix a Europei. Principalele puncte de atracţie se află în centru oraşului - total reconstruit după cel de-al doilea Război Mondial.

(w882) Cap compas

Este un oraş alfa, o metropolă globală, o destinaţie turistică importantă şi o răspântie politică şi economică majoră a lumii contemporane. Modernul nu este static iar vechiul pare nou. Astfel se înfăţişează capitala poloneză a zileor noastre. Varşovia este unul dintre cele mai dinamice oraşe europene. În 2012 era considerat şi clasificat pe al 32-lea loc în lume în ceea ce priveşte condiţiile de trai. În 2017, oraşul a fost clasificat ca fiind al patrulea oraş business-friendly şi al optulea ca facilităţi pentru stil de viaţă.

Ne îndreptăm spre o margine de oraş care, în chip paradoxal, este un centru al lumii virtuale. Şi ca mai oriunde în era digitală, această lume tinde să răstoarne multe dintre tiparele de orientare socială a oamenilor iar comunicarea te face să fii tot timpul în centru.

Templul digital de la 11 Bit Studios este asemenea unui turn Babel - pentru mulţi însă o lume foarte organizată atât conceptual cât şi creativ. Deviza profesioniştilor de la Bit studio ne însoţeşte. Joaca este înţelepciune şi tot ce facem este pentru a rămâne după noi o mărturie.

(w882) Capm comap

Soho project nu înseamnă doar că artiştii au convertit un spaţiu din era post industrială în galerii comerciale ci mai ales prezenţa unui spirit novator palpabil. Soho este situat în jurul zonei Kamionek care, odinioară, era aria propice pentru schimburi comerciale.

(w882) Cap compas

Agricultorii şi fermierii au nevoie să ştie că ceea ce produc este de o calitate competitivă. Piaţa este un mediu concurenţial acerb şi orientarea către produse cât mai putin aditivate şi procesate, dar în egală măsură cu termene de conservare convenabile, este o provocare.

Regiunea Lubusz se află în Silezia şi are o valoare istorică şi afectivă aparte pentru polonezi. A revenit între graniţele patriei după înfrângerea Germaniei naziste. Vinul şi mierea de albine sunt aici un fel de pasăre phoenix pentru că vecinătăţile vrăjmaşe au făcut ca la un moment dat să dispară podgoriile.

(w882) Cap compas

Centru regional de prezentare a vinurilor şi a produselor alimentare tradiţionale este o prelungire firească a cercetării. Peste tot în lume vinul şi podgoriile au un potenţial în industria ospitalităţii. Turismul rural şi chiar cel tematic se dezvoltă mai lesne în jurul unor astfel de componente care înseamnă rafinament şi bun gust.

Ţinând cont că aici se reinventează vinul, se prăsesc soiuri nobile pentru prosperitatea regiunii. Se poate afirma că în sticlele cu licoarea lui Bachus se află câte un strop din viitorul regiunii. Oamenii de aici sunt cei mai mulţumiţi şi fericiţi. Această zonă este una dintre cele mai ofertante ale Poloniei, începând de la superlative asociate pădurilor, lacurilor şi frumuseţilor naturale până la patrimoniul istoric. Drumul mierii şi al vinului sunt doar o părticică strălucitoare precum chihlimbarul din vitrinele Varşoviei, răsărind din pământ şi truda în margine de ţară.

(w882) cap compas

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

Pe TVR+ găsiți toate ediţiile din arhiva emisiunii.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Politologul Ioan Stanomir, la „Mic dejun”, despre „Mama. Un jurnal al dragostei și al despărțirii”: Scrisul m-a eliberat într-un fel. Este un roman al iubirii şi al pierderii (ediție din 2023) | VIDEO

Între 22 și 28 aprilie , telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Bucura cu acad. Georgeta Filitti, istoric, ...

Despre scenariu original vs. ecranizare, scenarist vs. regizor/autor, la „CineSens” cu Magdalena Stanciu

Invitații Magdalenei Stanciu în cea de-a treia ediție a emisiunii „CineSens” sunt scenarista Oana Răsuceanu și regizorii Stere Gulea, Marian ...