loader
Foto

„Persepolis”– o nouă producţie multipremiată în seria „Filmul de artă”

Vocile actriţelor Chiara Mastroianni şi Catherine Deneuve dau viaţă personajelor din filmul de animaţie  „Persepolis” (Franţa, 2007), care a fost difuzat de  TVR 2 luni, 28 octombrie în seria  „Filmul de artă” .

 

Filmul este precedat de o scurtă prezentare a regizorului Laurenţiu Damian.

Producţia are un palmares impresionant: Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Cannes în 2007, două premii Cesar în anul 2008 – pentru cel mai bun debut şi cel mai bun scenariu, dar şi o nominalizare la premiul Oscar 2008 pentru cel mai bun film de animaţie, precum şi o nominalizare la Globul de Aur în 2008 pentru cel mai bun film străin.

„Persepolis” este o dramă care poartă semnătura regizorilor Vincent Paronnaud şi Marjane Satrapi şi este adaptarea unei celebre benzi desenate cu caracter autobiografic a scriitoarei, ilustratoarei şi regizoarei de film franceze de origine iraniană Marjane Satrapi.

Teheran, 1978: Marjane, opt ani, se visează un profet salvator al omenirii. Ea urmăreşte cu exaltare evenimentele care vor conduce la revoluţia islamică şi la înlăturarea regimului Şahului Reza Pahlavi. Într-un context din ce în ce mai ostil (regimul represiv nou instaurat, războiul iraniano–irakian), atitudinea ei rebelă şi modul liber de a-şi exprima opiniile devin o problemă, aşa că, pentru a o proteja, părinţii decid s-o trimită în Europa.

„Filmul de artă” – în fiecare luni, de la ora 23.10, la TVR 2

Prof. univ. dr. Laurenţiu Damian apreciază că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta. Filmul de artă şi autor înseamnă nu doar cineaşti care au intrat de mult în cultura mondială a cinematografului ci şi tineri cineaşti care experimentează, propun formule postmoderne, redimensionează arta filmică şi cuceresc marile festivaluri internaţionale: Philip Kaufman, Zhagke Jia,  Jacques Audiard, Vincent Paronnaud  şi Marjane Satrapi, Sylvian Chomet şi românii Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Călin Netzer.

Programul seriei „Filmul de artă” reprezintă un adevărat regal cinematografic, cuprinzând filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. Fiecare film este precedat de o scurtă prezentare făcută de regizorul Laurenţiu Damian.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Prin lumi și ficțiuni teatrale, cu Magda Catone şi fiul ei, Carol Ionescu, la „Nocturne”,  pe TVR 1

​Mamă și fiu, actriță și actor, două generații complice în artă și frumos ne bucură sufletul luni, 13 mai, la TVR 1. Urmărim o ediţie „Nocturne” ...

Lucian Maxim:

Lucian Maxim, muzician, compozitor şi percuţionist în Orchestra Naţională Radio este invitatul Danielei Zeca Buzura într-o nouă ediţie "Mic Dejun ...

Despre interdisciplinaritate, teatru & film la „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

TVR Cultural îi invită pe telespectatori vineri, 10 mai, de la ora 22.00, la o nouă ediţie a emisiunii "CineSens", alături de invitaţii Bogdana ...