loader
Foto

Pensia, un drept constituțional câștigat

Vineri, 19 mai, aţi putut revedea ediția emisiunii „Oamenii și legea" care ne-a propus tema dreptului la pensie. De la ora 13:00, pe TVR 1 și TVR+, invitatul Mihaelei Olaru a fost Răzvan Crăciunaș, avocat, Baroul București.

 

Pe fondul creșterii costului vieții, valoarea pensiei este într-o permanentă schimbare, de cele mai multe ori asigurând un trai la limită. Majorarea punctului de pensie, a pensiei minime garantate, dar și oferirea de ajutoare de stat pensionarilor cu venituri mici sunt câteva dintre măsurile menite să sporească bugetul seniorilor. Aflăm detalii despre noua lege a pensiilor prevăzută a intra în vigoare la începutul anului 2024.

(w882)

De la ora 13:00, pe TVR 1, invitatul Mihaelei OLARU este Răzvan CRĂCIUNAŞ, avocat, Baroul București.

(w882)

La ora actuală, în România, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani şi unul complet de 35 de ani. Prin modificările propuse actualei legi a pensiilor, se urmărește egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi la 65 de ani, până în anul 2035. Totodată, se dorește eliminarea inechităţilor pentru cei aproximativ 5 milioane de pensionari, mai exact pentru același număr de puncte să existe același cuantum de pensie, pe aceeași contributivitate să fie aceeași pensie în plată. Mai mult, românii care vor să lucreze la stat peste vârsta de 65 de ani, o vor putea face voluntar, însă pensia nu se va mai cumula cu salariul.

(w882)

Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.

MODERATOR

(w882)

·     av. Mihaela OLARU

JURNALIŞTI TV

·     Raluca AMZĂR

·     Delia APOSTOL-HANZELIK

·     Rareş COTINGHIU

REALIZATOR

·     Ileana GAIŢĂ

PRODUCĂTOR

·     Mihaela GRECU

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...