loader
Foto

PAMFLET: Rola magică...la centenar!

Dacă în urmă cu câteva săptămâni ne-ar fi întrebat cineva: "Ce ai lua cu ține pe o insula pustie?", cu siguranță am fi avut nevoie de câteva minute pentru a ne hotărî. Astăzi, răspunsul pare mult mai simplu.

 

Privind către știrile care inundă micile ecrane, unicul lucru de care nu ne putem lipsi pare unul cât se poate de simplu și firesc: hârtia igienică.

Conceptul de hârtie de unică folosință pentru uz personal a apărut în China medievală, dar rola magică a fost lansată după secole întregi de metamorfoze. Oficial, în 1920! Cu siguranță, americanul Joseph Gayetty, inventatorul hârtiei igienice moderne comerciale, nu și-a imaginat că vor trece o 100 de ani și sloganul său va rămâne tot atât de actual. “Cel mai necesar produs al secolului!“ scria el pe primele cutii lansate. “Hârtia medicală a lui Gayetty pentru wc-ul cu apă !” De atunci, s-au vândut miliarde de suluri de hârtie igienică, în valoare de miliarde de dolari. Statisticile arată că dintr-un copac se pot obține cam 45 kg de hârtie igienică și că producția zilnică se ridică la peste 80 de milioane de suluri.

Domeniul s-a diversificat și sofisticat pe măsura evoluției lumii. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, pentru prea puțini oameni a mai contat cât este de pufoasă sau de rezistentă, culoarea orange fondant sau nivelul de alb, parfumul discret de piersică, mentă sau aloe vera, și, în cele din urmă, numărul de straturi. Bătălia s-a dat clar, pentru cantitate. Exact ca după o probă sportivă încheiată cu succes, cei mai mulți s-au imortalizat cu “trofeul” ca la un concurs de pescuit , s-au bătut în magazine ca în ringul de box, sau au escaladat rafturile ca la o proba de alpinism sportiv. Cea mai dificilă încercare a fost, însă, jonglatul pe picior cu rola. Tocmai de aceea mediatizarea a fost una pe măsură!

Rola magică pare că a reușit să șteargă interesul avid pentru ultimul model de telefon, dorința nebunească pentru o destinație exotică și orice preocupare pentru cel mai nou model de SUV pe care putem să-l controlăm, așa cum ne dictează tehnologia înaltă, numai prin touch-uri.

Cu toate că hârtia igienică este folosită pe mai toate meridianele lumii, există unele țări, cum ar fi India, care consideră că folosirea apei este o metodă mai curată și mai sanitară. Pentru ei probele se vor dovedi, cu siguranță, mult mai dificile.

Notă autorului: Acesta este un pamflet și trebuie citit ca atare!

Bianca Sărățeanu Florea

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Politologul Ioan Stanomir, la „Mic dejun”, despre „Mama. Un jurnal al dragostei și al despărțirii”: Scrisul m-a eliberat într-un fel. Este un roman al iubirii şi al pierderii (ediție din 2023) | VIDEO

Între 22 și 28 aprilie , telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Bucura cu acad. Georgeta Filitti, istoric, ...

Despre scenariu original vs. ecranizare, scenarist vs. regizor/autor, la „CineSens” cu Magdalena Stanciu

Invitații Magdalenei Stanciu în cea de-a treia ediție a emisiunii „CineSens” sunt scenarista Oana Răsuceanu și regizorii Stere Gulea, Marian ...