loader
Foto

Galerie foto

O ediţie dedicată Zilei Universale a Iei, la “Corespondent TVRi”

Joi, 23 iunie, de la ora 21.00, în ultima ediţie “Corespondent TVRi” din acest sezon, sărbătorim Ziua Universală a Iei alături de comunităţile de români din diaspora şi aflăm câştigătorii concursului “Promovează RomânIA, oriunde te-ai afla!”.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

De câţiva ani, sărbătoarea Sânzienelor, care vesteşte venirea verii, e sărbătorită în acelaşi timp cu Ziua Universală a Iei, marcată de tot mai mulţi români din toate colţurile lumii. Anul acesta, TVR Internaţional a derulat cea de-a treia ediţie a concursului „Promovează RomânIA, oriunde te-ai afla”, o campanie devenită deja o tradiţie a postului, în cadrul cărora românii de pretutindeni au putut câştiga trei ii lucrat manual.

(w882) Prezentato

Jurnaliştii TVRi şi TVR MOLDOVA poartă ia cu mândrie

TVRi a sărbătorit, la finalul anului trecut, 20 de ani de existenţă, ani în care promovarea RomânIEI, cu tot ce înseamnă asta, inclusiv valorile tradiţionale şi portul popular, a fost nu doar o misiune asumată, dar şi pusă în practică prin emisiuni sau campanii care aduc mai aproape românii de pretutindeni de ţara lor, de locurile şi lucrurile care le sunt dragi.

Cristina Leorenţ, director TVR Internaţional, vorbeşte, în această ediţie, despre reperele primului post de televiziune dedicat românilor de pretutineni, dar şi ce cuprinde strategia de programe pentru perioada următoare.

În ediţia de joi îi veţi vedea şi membrii echipei emisiunii “Un doctor pentru dumneavoastră”, “Avocatul dumneavoastră”, “Investiţi în România!”, “Articolul VII” şi “Lumea şi Noi”.

Angela Avram lucrează pentru Televiziunea Română încă din timpul studenţiei şi de câţiva ani oferă, cu ajutorul invitaţilor săi, informaţii juridice românilor de pretutindeni. “Avocatul dumneavoastră” este emisiunea care îi ţine la curent  pe membrii diasporei române cu modificările legilor din România. Angela ne povesteşte cum a redescoperit bucuria purtării costumului tradiţional cu ajutorul fiicei sale, Maria.

Cristina de Hillerin s-a născut în aceeaşi zi cu Televiziunea Română, în ani diferiţi, desigur, şi a realizat emisiuni de prime time care s-au născut din dragostea ei pentru poveştile oamenilor, întâmplări, locuri şi fapte. “Utopia”, „Cu ochii-n patru”, „Dosar România” sunt titluri cunoscute, la fel cum este şi “Articolul VII”, una dintre cele mai longevive emisiuni de la TVR Internaţional.

Sănătatea nu se poate primi în dar, nu se poate cumpăra şi nici nu se moşteneşte, dar poate fi păstrată cu ajutorul sfaturilor pe care vi le oferă, la TVRi, medici de prestigiu din România. Moderatorii emisiunii “Un doctor pentru dumneavoastră” ne spun în ce măsură o viaţă care respectă valorile tradiţionale, morale, naturale, bazată pe cumpătare şi chibzuinţă ne poate ajuta să ne păstrăm sănătatea, pe cea sufletească măcar. Invitaţi: Ana Maria Ghiur, Irninis Miricioiu şi Sorin Sîrbov.


Sorin Burtea a început colaborarea cu Radio-Televiziunea, în perioada 1976-1980, ca student practicant, timp în care a realizat sute de reportaje şi emisiuni economico-sociale la radio. În 1980 a fost angajat în Televiziunea Română. Moderatorul şi producătorul emisiunilor “Interes general” de la TVR 1, “Investiţi în România! - Afaceri de succes” de la TVR Internaţional şi moderatorul emisiunii “Investiţi în România! – Euroeconomia”, la TVR Internaţional, ne povesteşte cum a îndrăgit portul tradiţional românesc cu ajutorul campaniei dedicate iei.

Carmen Târnoveanu îndrăgeşte sărbătorile, întrucât ea a fost cea care v-a prezentat ediţiile de sărbătoare dedicate celor două decenii de existenţă pe care TVRi le-a marcat anul trecut, precum şi emisiunea prilejuită de Ziua Românilor de Pretutindeni. Carmen ne spune ce înseamnă sărbătoarea iei, pentru ea, la TVR Internaţional.

Pentru prima dată, se alătură campaniei TVRi şi colegii de la TVR MOLDOVA, care sărbătoresc veşmântul tradiţional românesc, de Ziua Universală a Iei. Stela Dănilă, Irina Bejenaru şi Vitalie Guţu sunt o parte dintre jurnaliştii care au ales să facă parte din echipa TVR de peste Prut şi care transmit informaţii relevante românilor de acolo.

Sărbătoarea Iei în diaspora

În ediţia de joi descoperim şi cum marchează românii de pretutindeni Ziua Universală a Iei.

  • Expoziţia „Blouse roumaine. Femme roumaine” este o iniţiativa a ICR Lisabona şi este prezentată în această luna în dpua localităţi din Portugalia. Aflăm detalii de la Gelu Savonea, director adjunct al Institutului Cultural Român din Lisabona.
  • Ia românească este sărbătorită şi în capitală Europei, la Bruxelles, iar Liviu Hopârtean, de la Casa de cultură belgo-română Arthis, ne spune unde şi când.

  • Cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, Alianţa Românilor din Cipru, în colaborare cu Ambasada României la Nicosia au organizat cea de-a doua ediţie a Festivalului Iei Româneşti, în sala medievală Casteliotissa din Nicosia. Vorbim despre acest eveniment cu Cristina Christodoulou Todea, preşedinta Alianţei Românilor din Cipru.
  • Filiala Italia a Ligii studenţilor români din străinătate (LSRS), împreună cu Ambasada României în Italia şi Accademia di Romania la Roma, organizează vineri 24 iunie 2016, evenimentul 'Lasciatevi Ispirare!', dedicat Zilei Universale a Iei. Detalii despre eveniment are Andrei Ilie, coordonator - Liga Studenţilor Români din Străinătate, Filiala Italia.
  • Sub numele de “Iubim România, Promovăm Ia”, în Catalunia sunt organizate activităţi centrate pe promovarea artei, culturii şi civilizaţiei româneşti, iar Cristina Elena Săftoiu are detalii despre ele.

  • În Canada, la Windsor, au loc dansuri populare, expoziţie cu obiecte din folclorul şi cultura românească, cu prilejul prezentării “Satului românesc” în cadrul evenimentului “Caruselul naţiunilor”, despre care aflăm detalii de la Carmen Ognean.
  • Primarul capitalei americane, Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept “Ziua Universală a iei” în Washington. Anul acesta, sărbătoarea va fi marcată în capitala SUA printr-un moment festiv care va avea loc ca parte a „Around the World Cultural Food Festival”, festival la care deja şi-au confirmat participarea peste 10.000 de persoane! Primim detalii de la Bogdan Banu.
  • Şi la Palatul Schonbrunn din Viena s-a purtat ie săptămâna aceasta pentru că Asociaţia Mihai Eminescu, în colaborare cu ICR, a sărbătorit pentru a doua oară Ziua Iei în Austria, pe 20 iunie. Detalii are Laura Hanţ, preşedinta Asociaţiei Mihai Eminescu.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...