loader
Foto

Nikola Tesla, omul care a visat să furnizeze energie gratuită tuturor, la TVR 2

Pe 11 aprilie, de la ora 22.10, la Filmul de artă, vedeți cea mai nouă producţie cinematografică despre un vizionar desconsiderat. Lansat  în 2020, filmul îi are ca protagonişti pe Ethan Hawke (Nikola Tesla) şi Kyle MacLachlan (Thomas Edison).

 

TESLA (TESLA – SUA, 2020) PREMIERĂ
Regia: Michael Almereyda
Cu: Ethan Hawke, Eve Hewson, Kyle MacLachlan

Dramă. Nikola Tesla, inventator genial şi vizionar, se zbate să-şi pună în aplicare ideile revoluţionare despre sistemele de curent eletric, în ciuda relaţiilor dificile cu colegul său inventator, Thomas Edison, şi cu finanţatorul său, George Westinghouse. Filmul, neconvenţional ca şi personajul său, este narat din perspectiva lui Anne Morgan, fiica faimosului bancher J.P. Morgan, vocea modernă care aduce epoca lui Tesla mai aproape de zilele noastre.

Filmul a avut premiera în urmă cu un an, mai precis în ianuarie 2020, la festivalul de Film Sundance unde a câştigat Premiul special al Fundaţiei Alfred P. Sloan (dedicat filmelor cu teme ştiinţifice). Imediat după lansare, compania IFC Films a achiziţionat drepturile de difuzare şi a distribuit filmul în cinematografe şi pe platforme VOD (Video On Demand) cu începere din august 2020.

Scriptul filmului a fost scris de regizorul Michael Almereyda cu aproape 30 de ani mai înainte de a reveni asupra acestuia, a-l rescrie şi adapta la o viziune modernă şi de a-l transforma într-o producţie cinematografică.

La întrebarea jurnaliştilor despre cum ar considera că ar fi ieşit filmul în baza scriptului său iniţial, Almereyda a râs şi a răspuns cu foarte mare sinceritate că: „iniţial am scris acel script când eram adolescent şi nu regizasem nici măcar un singur cadru de film. Învăţasem arta scenariului citind scenariile lui James Agee (romancier, jurnalist, scenarist și unul dintre cei mai influenți critici de film din S.U.A. în perioada interbelică). Ceea ce înseamnă că scenariul meu de atunci, de 139 de pagini, a fost scris destul de «frumos» dar absolut «nefilmabil»”.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...