loader

Nikola Tesla, omul care a visat să furnizeze energie gratuită tuturor, la TVR 2

RECOMANDARI

Pe 11 aprilie, de la ora 22.10, la Filmul de artă, vedeți cea mai nouă producţie cinematografică despre un vizionar desconsiderat. Lansat  în 2020, filmul îi are ca protagonişti pe Ethan Hawke (Nikola Tesla) şi Kyle MacLachlan (Thomas Edison).

 

TESLA (TESLA – SUA, 2020) PREMIERĂ
Regia: Michael Almereyda
Cu: Ethan Hawke, Eve Hewson, Kyle MacLachlan

Dramă. Nikola Tesla, inventator genial şi vizionar, se zbate să-şi pună în aplicare ideile revoluţionare despre sistemele de curent eletric, în ciuda relaţiilor dificile cu colegul său inventator, Thomas Edison, şi cu finanţatorul său, George Westinghouse. Filmul, neconvenţional ca şi personajul său, este narat din perspectiva lui Anne Morgan, fiica faimosului bancher J.P. Morgan, vocea modernă care aduce epoca lui Tesla mai aproape de zilele noastre.

Filmul a avut premiera în urmă cu un an, mai precis în ianuarie 2020, la festivalul de Film Sundance unde a câştigat Premiul special al Fundaţiei Alfred P. Sloan (dedicat filmelor cu teme ştiinţifice). Imediat după lansare, compania IFC Films a achiziţionat drepturile de difuzare şi a distribuit filmul în cinematografe şi pe platforme VOD (Video On Demand) cu începere din august 2020.

Scriptul filmului a fost scris de regizorul Michael Almereyda cu aproape 30 de ani mai înainte de a reveni asupra acestuia, a-l rescrie şi adapta la o viziune modernă şi de a-l transforma într-o producţie cinematografică.

La întrebarea jurnaliştilor despre cum ar considera că ar fi ieşit filmul în baza scriptului său iniţial, Almereyda a râs şi a răspuns cu foarte mare sinceritate că: „iniţial am scris acel script când eram adolescent şi nu regizasem nici măcar un singur cadru de film. Învăţasem arta scenariului citind scenariile lui James Agee (romancier, jurnalist, scenarist și unul dintre cei mai influenți critici de film din S.U.A. în perioada interbelică). Ceea ce înseamnă că scenariul meu de atunci, de 139 de pagini, a fost scris destul de «frumos» dar absolut «nefilmabil»”.

 
Răbdarea - între hedonism, autocontrol și stoicism

Cum ne putem antrena răbdarea într-o perioadă în care totul se întâmplă rapid, iar scopul final este mereu eficiența?

CFR Cluj a câștigat Cupa României la fotbal

Echipa lui Dan Petrescu a obținut pentru a cincea oară în istoria sa trofeul și, astfel, și-a asigurat participarea în Europa League, indiferent ...

Cosmin Băleanu: „Cel mai mult la ora de sport de la școală îmi plăcea că... exista!”

Cu „Ora de sport”, emisiunea matinală care dă tonul zilei iubitorilor de sport, Cosmin Băleanu și Marian Olaianos ne promit un start în forță zi ...