loader
Foto

Ediție de colecție „Mic dejun cu un campion”: Victor Rebengiuc, în dialog cu Daniela Zeca. Invitații din 6-12 martie | VIDEO

TVR Cultural redifuzează, în săptămâna 6-12 martie, interviurile Danielei Zeca Buzura cu Victor Rebengiuc, Mircea Vintilă, George Arion, dar și cu Mircea Dinescu și Ioan Aurel Pop.

 

Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”


Mircea Vintilă – muzician, compozitor şi interpret

  • Luni, 6 martie, ora 10:00

Mircea Vintilă este o istorie vie. În 50 de ani de carieră, el a ştiut să răpească inimile fanilor cu muzica sa. O chitară, versuri superbe şi o muzică sensibilă l-au făcut pe Mircea Vintilă un idol al generaţiei ’70. Au fost anii în care a debutat fenomenul muzicii folk din România odată cu faimosul Cenaclu „Flacăra”.

Mircea Vintilă a fost, încă de la început, unul dintre cei mai carismatici, productivi şi de succes interpreţi şi compozitori ai folkului, care au definit perioada romantică a muzicii autohtone.

Am fost golanii frumoşi ai vremurilor noastre”, spunea cu nostalgie, în discuția cu Daniela Zeca din 2017.

Cei doi au vorbit despre amintiri din facultate, stagiatură, meserie, concerte, prieteni, iubite, turnee, poveşti din spatele scenei, oameni de toată isprava, viaţa la zi, alte întâmplări mai recente. Toate s-au concretizet în albume, trupe, întregistrări.

Mircea Dinescu – poet

  • Marţi, 7 martie, ora 10:00

Invitându-l în platoul emisiunii „Mic dejun”, Daniela Zeca și-a propus, în 2017, recuperarea poetului Mircea Dinescu, înaintea tuturor celorlalte personaje pe care le întruchipează.

Dincolo de nenumăratele feţe cu care a obișnuit societatea – participant la Revoluţie, implicat în politică, preşedinte al Uniunii Scriitorilor (în 1990), fondator de reviste, om de afaceri, invitat permanent în platourile de televiziune, maestru de ceremonii al propriului show, jurat în show-uri de televiziune, Mircea Dinescu este un poet sclipitor care scrie cu har, cu o discontinuitate dezarmantă dar care îl pune mereu în lumina cea mai favorabilă.

George Arion – scriitor, gazetar, scenarist

  • Miercuri, 8 martie, ora 10:00

George Arion este scriitorul care a demonstrat că romanul polițist poate fi un gen major al literaturii, căruia i se pot dedica nu numai colecţii, ci biblioteci întregi. Personajul său, Andrei Mladin, devine un celebru „Detectiv fără voie”, care-şi întinde aventurile în paginile mai multor romane de succes. Dovadă stau numeroasele sale traduceri în limbi de circulaţie internaţională, și autorul, şi personajul său de ficţiune, bucurându-se fără rezerve de o binemeritată notorietate. George Arion a fost interlocutorul Danielei Zeca în anul 2017.

Este un gen care l-a consacrat, pentru care scrie cu aparentă uşurinţă, un tip de roman care îi face plăcere şi care-i stârneşte imaginaţia,  pentru că George Arion a fost și este, înainte de a fi un scriitor de romane poliţiste, un excelent gazetar şi manager de presă priceput.

A scris poezie, proză scurtă, teatru, scenarii de teatru şi film şi este autorul multor interviuri cu personalităţi de succes. Aceste materiale, rodul multor ani de gazetărie, au fost editate în două culegeri cuprinzătoare care au fost lansate pe piaţă şi care s-au epuizat aproape de la prima întâlnire cu publicul.

A primit de trei ori Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1985, 1995 şi 1999) iar Asociaţia Naţională a Detectivilor din România i-a acordat titlul de „Detectiv de onoare” (2013). Este președinte al Romanian Crime Writers Club, iar numele său este consemnat în Enciclopedia Mondială a Scriitorilor de Roman Poliţist.

>

Victor Rebengiuc – actor

  • Joi, 9 martie, ora 10:00

Maestrul Victor Rebengiuc nu este prea darnic cu apariţiile sale publice. Nu-i place să se expună decât pe scenă. Este mai tot timpul ocupat cu proiectele sale profesionale şi nu are răgaz pentru emisiuni de „canapeluţă”, cum le spune el.

În 2018, când Victor Rebengiuc a aniversat 62 de ani de carieră și 85 de viață, a venit la „Mic dejun”, după ce a sărbătorit pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, jucând într-un spectacol, ca în oricare altă seară. De data aceasta, „Regele moare”, după un text de Eugen Ionescu.

Cum puteam să-mi sărbătoresc mai bine onomastica decât aşa, cu colegii, prietenii şi cu dumneavoastră, spectatorii. A fost de-a dreptul emoţionant”, mărturisea Victor Rebengiuc.

Zeci de roluri în teatru şi film descriu o carieră care e departe de a-şi fi epuizat resursele. Dovada este prezenţa sa permanentă în distribuţia Naţionalului bucureştean.

Victor Rebengiuc spune, însă, că nu este actorul-vedetă. Nu se simte tributar unui anume personaj pe care, pentru a-l interpreta, îl poartă cu sine şi înainte, şi după spectacol, ca şi cum ar fi o marcă de care nu se poate despărţi.

Dimpotrivă, la ieşirea din scenă, odată cu costumul de spectacol şi fardul de pe obraz dispare şi „dublul” său însoţitor, personajul căruia îi dă viaţă şi substanţă, și devine Victor Rebengiuc, omul obişnuit care-şi cumpără ziarul şi pâinea în fiecare zi.

Prof. univ. dr. arhitect Augustin Ioan – profesor la Universitatea Naţională de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti

  • Vineri, 10 martie, ora 10:00

A câştigat proiectul Catedralei Neamului, dar a construit Catedrala Arhiepiscopală cu necropolă de la Curtea de Argeş, dovedind că pe profesorul, poetul şi arhitectul Augustin Ioan spaţiul sacru integrat în peisaj, dar şi în tradiţia comunităţii îl defineşte cel mai bine”, spunea Daniela Zeca, în 2018.

La „Mic dejun”, Daniela Zeca și arhitectul Augustin Ioan au rememorat o Românie a excelenței, o țară care, în anii 1930-40, sălta cu paşi de uriaş pentru a recupera un decalaj istoric imens. Se părea că găsise reţeta succesului, dar fractura comunistă a readus-o într-o stare de izolare, ale cărei efecte se pot simţi şi astăzi. Excelenţa în inovaţie, arhitectură, industrie, educaţie, cultură, sănătate fac astăzi parte din „perioada clasică” a României, cea la care ne raportăm mereu, dar pe care, paradoxal, acum o lăsăm să se piardă. E doar o întâmplare?

Augustin Ioan este un profesionist adevărat, un om de o vastă cultură, care a avut privilegiul de a călători pe toate meridianele lumii, predând ca profesor-invitat în universităţi renumite şi care, la catedra de la Bucureşti a Universităţii de Arhitectură, formează, încă din anii 1990, generaţii de tineri cărora le predă nu doar arhitectură, ci şi o istorie a mentalităţilor care ar trebui să modeleze destinul României următoarelor sute de ani. Premiile, medaliile, nominalizările în urma performanţelor i-au întărit arhitectului Augustin Ioan imaginea unui profesionist autentic, o voce cu greutate în meserie şi un om foarte respectat.

Acad. Ioan Aurel Pop – istoric şi profesor, preşedintele Academiei Române

  • Duminică, 12 martie, ora 10:00

Unul dintre cei mai titraţi istorici români contemporani, Ioan Aurel Pop, profesor de istorie de la Facultatea de Istorie a Universităţii Babeș Bolyai din Cluj, este cel mai tânăr academician. Peste 50 de titluri ştiinţifice îi certifică pe deplin această onorantă calitate.

Centenarul trebuie să arate că avem simţ de ceremonie şi o solemnitate a recunoştinţei. Poporul acesta – ca şi alte popoare – n-a fost mereu pe şuvoiul de succes al istoriei, dar a reuşit ceva unic, într-un moment de o mare gravitate: Marea Unire de la 1918, care este punctul astral al istoriei naţionale”, spunea Ioan Aurel Pop, invitat la „Mic dejun”, în 2018.

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: Vineri, 19 Aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

„Idei în libertate”, emisiune moderată de H.R. Patapievici în anii 2000 și premiată de APTR, transmisă din 22 aprilie, la TVR Cultural

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească, din 22 aprilie, emisiunea „Idei în libertate”, realizată de Horia Roman Patapievici în ...