loader
Foto

Masa de sărbători: Salată aperitiv cu pește afumat. Bonus: Rețeta clasică franțuzească de maioneză

RECOMANDARI

Mesele din perioada sărbătorilor încep cu feluri care colorează camera și momentul festiv de care ne bucurăm cu toții. Aperitivul de astăzi este o salată de pește pentru care folosim maioneză - vă dăm și rețeta ei!

 

Timp de preparare: 45 de minute

Porții: 3

Ingrediente:

1 sfeclă roșie mare
1 ceapă
2 morcovi
3 cartofi
4 ouă
400 g de pește afumat (macrou, hering sau scrumbie)
500 g maioneză
1 rodie
Pătrunjel, mărar
Oțet
Sare
Piper

Rețeta de maioneză a Institutului Gastronomic Paul Bocuse

Pentru 250 ml de maioneză:
1 castron
1 tel
1 gălbenuș de ou la temperatura camerei
1 linguriță de muștar
200 ml ulei de floarea soarelui
Sucul de la 1 lămâie sau 2 linguri de oțet de vin alb
Sare
Piper măcinat

  1. Pune gălbenușul și muștarul în castron, amestecă ușor cu telul, adaugă sarea și piperul.
  2. Bate continuu cu telul, în timp ce adaugi uleiul la început sub formă de picături, ulterior sub forma unui fir subțire.
  3. Când maioneza începe să se îngroașe, toarnă uleiul cu un jet mai gros.
  4. Ca să subțiezi maioneza, la final adaugă sucul de lămâie sau oțetul.

La salata noastră, unde ne trebuie 500 g, dublăm cantitățile (adică 2 gălbenușuri, 2 lingurițe de muștar, 400 ml de ulei, sucul de la 2 lămâi).

Mod de preparare:

  1. Toacă ceapa și pune-o la marinat timp de 20 de minute, în apă cu 2 linguri de oțet și o jumătate de lingură de sare.
  2. Curăță cartofii, morcovii și sfecla, fierbe-le în apă și, după răcire, dă-i pe răzătoarea mare.
  3. Fierbe ouăle timp de 6-7 minute și dă-le tot pe răzătoarea mare.
  4. Curăță peștele de piele și de oase și toacă-l cât mai mărunt. Îl poți mărunți și manual, pentru o verificare mai bună de oase.
  5. Prepară maioneza după rețeta de mai sus.

Recomandare:
În loc de pește tocat simplu, poți pune salată de pește afumat: peștele mărunțit îl amesteci cu maioneză, iaurt grecesc, țelină dată pe răzătoarea mică și praz tocat foarte mărunt. Dacă alegi această variantă, adaugi 1 țelină, 1 praz, 200 g de iaurt grecesc pe lista de cumpărături și ingrediente.

Asamblarea tortului aperitiv/ salatei aperitiv:

  1. Folosește forma rotundă metalică, de tort, și pune-o pe platoul ori farfuria întinsă în care va fi salata.
  2. Straturile se pun unul peste altul, legate cu maioneză. Le alternezi și trebuie să ajungi la 7-8 straturi sau mai puține, depinde de grosimea dorită a fiecărui strat și de cât de înaltă dorești să fie salata. Ea arată mai spectaculos cu mai multe straturi.
  3. Primul strat e bine să fie cel de cartofi rași (dar nu e obligatoriu) peste care pui piper și apoi maioneză.
  4. Pot urma: peștele tocat (ori salata de pește, după recomandarea de mai sus), ceapa marinată, morcovii, ouăle, sfecla feliată.
  5. Ultimul strat poate fi de maioneză cu ou ras ori maioneză, felii de sfeclă și sâmburi de rodie (secționarea rodiei la ecuator, extragerea sâmburilor din fiecare emisferă, cu ciocănelul), verdeață.
  6. Ridică forma de tort (rămâne doar salata pe platou). Poftă bună!

Credit foto: New Africa/ Shutterstock

Logo

 
Omul și Timpul. Memoriile unui general: ALEXANDRU GRUMAZ (I)

„Alexandru Grumaz este contagios prin umorul sec, prin puterea de muncă și prin proatlantismul său insistent, dar real. Merită să-i citim ...

„Steaua Nordului”, darul muzical al Paulei Seling pentru Sărbători, la TVR 1

Un spectacol născut din iubire pentru tradiţie şi din dorinţa de a aduce lumină în suflete, „Steaua Nordului” este invitaţia Paulei Seling de a ...

„Sting - Concert de Crăciun”, în premieră la TVR 1: Frumuseţea iernii, surprinsă în melodii clasice și compoziţii proprii

În seara de Ajun, urmărim în premieră, la TVR 1, un spectacol live maiestuos, care surprinde starea de spirit specifică sărbătorilor. Sting ...

Sărbătorile de iarnă în Bucovina (II)

Sărbătorile de iarnă care fac parte din calendarul popular, sunt poate cele mai spectaculoase şi relevante pentru cultura spirituală a poporului ...

Marian Mexicanu, un showman care cucerește instantaneu publicul. În noaptea dintre ani, la Revelionul TVR

Unul dintre cei mai mari acordeoniști români, Marian Mexicanu preia moștenirea vechilor lăutari bucureșteni. Se adaptează, în același timp, cu ...

Când clasicul întâlnește jazz-ul: seară specială de Crăciun la TVR Cultural

TVR Cultural transformă Ajunul Crăciunului într-o celebrare a muzicii, alături de Teodora Brody & Violoncellissimo.

Crăciunul la TVR – emoție, credință și mari întâlniri artistice

Premiere cinematografice, concerte-eveniment, transmisiuni religioase și ediții aniversare de colecție, pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, ...

În premieră la TVR 1: „Revoluția pe hârtia albastră”, episodul 22 al seriei „Decembrie Roşu”

Poveștile protagoniștilor evenimentelor din decembrie ´89 spuse separat, dar luate împreună, dezleagă mistere. Luni, 22 decembrie, ora 22.00, la ...

Sărbători cu eroi îndrăgiţi, la TVR 1

În săptămâna Crăciunului, TVR1 a pregătit un program special cu desene animate şi filme specifice celor mici. În perioada 22–28 decembrie, copiii ...

În preajma sărbătorilor, Iuliana Marciuc şi Adrian Enache sunt „Care pe care”

Seria ediţiilor speciale „Vedete pentru viață” în concursul „Care pe care” începe pe 21 decembrie. Timp de trei ediţii, ultimele ale sezonului, ...

Sărbătorile de iarnă în Bucovina (I)

Sărbătorile de iarnă care fac parte din calendarul popular, sunt poate cele mai spectaculoase şi relevante pentru cultura spirituală a poporului ...

Tehnicile psihologice, încă implementate cu reticență în rândul sportivilor

Deși toată lumea din lumea sportului — de la antrenori la fani — acceptă ideea că „totul se joacă în minte”, există un paradox uriaș: în ...

Explozie de energie pe scena TVR: Andreea Bălan în programul de Revelion 2026

În noaptea de Revelion, Televiziunea Română aduce în fața publicului un show plin de culoare și energie! Cu energia care a consacrat-o și cu o ...

Crăciun de poveste cu Paul Surugiu FUEGO, la TVR 2

Ediții speciale „Drag de România mea!” și concertul pop-simfonic „Cântec nesfârșit”, în premieră, de sărbători

Irina Loghin, 60 de ani de carieră sărbătoriți într-o ediție specială „Petrecere... cu cântec”, de Crăciun, la TVR 1

O seară-eveniment dedicată uneia dintre cele mai iubite artiste ale folclorului românesc, joi, 25 decembrie, de la ora 21:00.