loader
Foto

Masa de sărbători: Salată aperitiv cu pește afumat. Bonus: Rețeta clasică franțuzească de maioneză

RECOMANDARI

Mesele din perioada sărbătorilor încep cu feluri care colorează camera și momentul festiv de care ne bucurăm cu toții. Aperitivul de astăzi este o salată de pește pentru care folosim maioneză - vă dăm și rețeta ei!

 

Timp de preparare: 45 de minute

Porții: 3

Ingrediente:

1 sfeclă roșie mare
1 ceapă
2 morcovi
3 cartofi
4 ouă
400 g de pește afumat (macrou, hering sau scrumbie)
500 g maioneză
1 rodie
Pătrunjel, mărar
Oțet
Sare
Piper

Rețeta de maioneză a Institutului Gastronomic Paul Bocuse

Pentru 250 ml de maioneză:
1 castron
1 tel
1 gălbenuș de ou la temperatura camerei
1 linguriță de muștar
200 ml ulei de floarea soarelui
Sucul de la 1 lămâie sau 2 linguri de oțet de vin alb
Sare
Piper măcinat

  1. Pune gălbenușul și muștarul în castron, amestecă ușor cu telul, adaugă sarea și piperul.
  2. Bate continuu cu telul, în timp ce adaugi uleiul la început sub formă de picături, ulterior sub forma unui fir subțire.
  3. Când maioneza începe să se îngroașe, toarnă uleiul cu un jet mai gros.
  4. Ca să subțiezi maioneza, la final adaugă sucul de lămâie sau oțetul.

La salata noastră, unde ne trebuie 500 g, dublăm cantitățile (adică 2 gălbenușuri, 2 lingurițe de muștar, 400 ml de ulei, sucul de la 2 lămâi).

Mod de preparare:

  1. Toacă ceapa și pune-o la marinat timp de 20 de minute, în apă cu 2 linguri de oțet și o jumătate de lingură de sare.
  2. Curăță cartofii, morcovii și sfecla, fierbe-le în apă și, după răcire, dă-i pe răzătoarea mare.
  3. Fierbe ouăle timp de 6-7 minute și dă-le tot pe răzătoarea mare.
  4. Curăță peștele de piele și de oase și toacă-l cât mai mărunt. Îl poți mărunți și manual, pentru o verificare mai bună de oase.
  5. Prepară maioneza după rețeta de mai sus.

Recomandare:
În loc de pește tocat simplu, poți pune salată de pește afumat: peștele mărunțit îl amesteci cu maioneză, iaurt grecesc, țelină dată pe răzătoarea mică și praz tocat foarte mărunt. Dacă alegi această variantă, adaugi 1 țelină, 1 praz, 200 g de iaurt grecesc pe lista de cumpărături și ingrediente.

Asamblarea tortului aperitiv/ salatei aperitiv:

  1. Folosește forma rotundă metalică, de tort, și pune-o pe platoul ori farfuria întinsă în care va fi salata.
  2. Straturile se pun unul peste altul, legate cu maioneză. Le alternezi și trebuie să ajungi la 7-8 straturi sau mai puține, depinde de grosimea dorită a fiecărui strat și de cât de înaltă dorești să fie salata. Ea arată mai spectaculos cu mai multe straturi.
  3. Primul strat e bine să fie cel de cartofi rași (dar nu e obligatoriu) peste care pui piper și apoi maioneză.
  4. Pot urma: peștele tocat (ori salata de pește, după recomandarea de mai sus), ceapa marinată, morcovii, ouăle, sfecla feliată.
  5. Ultimul strat poate fi de maioneză cu ou ras ori maioneză, felii de sfeclă și sâmburi de rodie (secționarea rodiei la ecuator, extragerea sâmburilor din fiecare emisferă, cu ciocănelul), verdeață.
  6. Ridică forma de tort (rămâne doar salata pe platou). Poftă bună!

Credit foto: New Africa/ Shutterstock

 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...