loader
Foto

Margaret Thatcher – o biografie neoficială

Joi, 20 august, de la ora 22.10, TVR 1 a difuzat filmul documentar Margaret Thatcher – O biografie neoficială, despre cea care a fost supranumită Doamna de Fier a britanicilor.

 

În ziua de 22 noiembrie 1990, Margaret Thatcher părăsea definitiv locuinţa premierilor britanici din Downing Street, nr. 10, fiind obligată de colegii săi de partid să demisioneze. Doamna de Fier dominase Parlamentul timp de 11 ani şi jumătate. A avut cel mai lung mandat al unui premier britanic din cursul secolului trecut.

Britanicul Nick Broomfield propune un  documentar  provocator care adesea dezvăluie cu accente pline de umor povestea Doamnei de Fier, mai ales că urmăreşte încercările realizatorului de a obţine un interviu cu cea care îi scăpa mereu printre degete: Margaret Thatcher.

Filmul începe imediat după ce doamna Thatcher părăseşte postul de premier britanic pe care l-a deţinut atâţia ani. Margaret Thatcher a fost de acord ca de finanţele sale să se ocupe fiul ei iubit Mark, considerat un reputat traficant internaţional de arme, cu origini destul de neclare. Când Margaret Thatcher pleacă spre Statele Unite pentru a-şi promova autobiografia (este vorba despre primul ei volum de memorii - în 1993), Broomfield o urmăreşte, merge pe urmele traseului de lansare a cărţii, încercând cu disperare să trecă de gărzile ei sârguincioase, cu scopul de a obţine acel interviu.

Pe lângă descrierea tuturor încercărilor sale de a face un interviu cu politicianul englez, Broomfield examinează istoria Doamnei de Fier. De asemenea, studiază cu lux de amănunte relaţia sa cu Mark, dar şi aceea cu extrem de ignorata lui soră geamănă, Carol. Nu rămâne neabordată nici relaţia lui Margaret cu tatăl ei.

Concluziile conform cărora Thatcher este sexistă pe linia relaţiei patriarhale sunt evidente. Modul de operare plin de suspiciuni al lui Mark este de asemenea pus sub lupă, fiind „cercetat” în relaţie cu Margaret, considerată a fi conştientă şi chiar deliberat implicată în acesta.

(w882)

Documentarul a mai fost difuzat de TVR 1 în 19 şi 20 ianuarie 2015.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...