loader

"Malmkrog", de Cristi Puiu, în cinematografele din România

RECOMANDARI

Filmul regizorului Cristi Puiu va avea premiera în cinematografele din România pe 6 noiembrie. Publicul din București se va bucura de o vizionare specială a filmului "Malmkrog" în 31 octombrie, la Cinema "Elvire Popesco".

 

Vizionarea programată în București face parte din cele mai importante evenimente cinefile ale anului, “Les films de Cannes a Bucarest", potrivit unui comunicat Agerpres.

“Malmkrog”, cel mai recent film semnat de Cristi Puiu, va ajunge și în cinematografele din România după ce a fost inițial prezentat publicului din străinătate.

A avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin, în 2020, iar Puiu a fost recompensat cu premiul pentru regie al secțiunii Encounters. A fost prezentat publicului din Franța, iar receptarea critică a fost una favorabilă. A avut parte de proiecţii la Belgrad şi la Sarajevo, iar în septembrie a fost inclus în selecţia oficială a ediţiei New York Film Festival. De asemenea, “Malmkrog” a rulat şi la Moscova, la începutul lunii octombrie, precizează sursa citată.

Publicul din România a putut viziona pelicula lui Cristi Puiu în cadrul unor proiecții speciale la Festivalul Internaţional de Film Transilvania din Cluj-Napoca şi la Festivalul Independent de Film Anonimul desfăşurat în Delta Dunării, precum şi la Central European Film Festival Timişoara, la Film Festival Sibiu şi la Noaptea Albă a Filmului Românesc din Bucureşti.

“Malmkrog” este o dramă istorică al cărei scenariu a fost scris de Cristi Puiu după „Trois entretiens”, un text al filosofului rus Vladimir Soloviov. În distribuția celui de-al șaselea lungmetraj al acestui regizor se regăsesc actorii Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch sau Diana Sakalauskaité.

Producţia a fost filmată în conacul Apafi din satul Mălâncrav, Sibiu, sat care în limba germană poartă denumirea Malmkrog, şi este o coproducție România, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia şi Macedonia de Nord, fiind realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Societăţii Române de Televiziune, Studioului de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, Ministerului Culturii din Serbia, Film Center Serbia, Ministerului Culturii şi Sportului de la Sarajevo şi North Macedonia Film Agency.

(w882) malmkrog

„O dramă de epocă cerebrală care îți rămâne în minte”, notează criticul de film Peter Bradshaw, în celebrul cotidian britanic The Guardian, despre pelicula lui Cristi Puiu.

„Un film de o seriozitate aproape intimidantă. Jocul actorilor este admirabil, date fiind cadrele lungi și dialogurile maraton, iar realizarea, una meticuloasă: imaginea semnată de Tudor Panduru, fie pe timp de zi, fie pe timp de noapte, este picturală și grandioasă”, punctează și ScreenDaily.com.

Printre peliculele care poartă semnătura lui Cristi Puiu se numără: “Marfa şi banii (2001)”, “Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” (2004) care a obținut Ursul de Aur pentru cel mai bun film de scurt-metraj, "Moartea Domnului Lăzărescu" (2005), film câştigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de la Cannes, "Aurora" (2010) şi "Sieranevada" (2016), propunerea României la Premiile Oscar.

A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor de ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, în anul 2011 şi decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.

***

Un articol de Irninis Miricioiu

 

Duminică, 11 mai, de la ora 23:00, la TVR Cultural, vă invităm să urmăriți o ediție "Remix".

Umilirea în satul global și demonizarea femeii: Cazurile Yoko Ono și Monica Lewinsky (I)

Cum au fost percepute public și cum au fost portretizate în mass-media Yoko Ono și Monica Lewinsky? Așteptările societății din partea femeii și ...

„Schimbarea nu se face o dată la patru ani, ci constant. Zilnic”. Moldoveanca decorată de Regina Elisabeta a II-a, duminică, la „Brilliant”

Victoria Dunford, distinsă cu medalia British Empire pentru sprijinul persoanelor vulnerabile din Republica Moldova, este invitata Loredanei ...