loader
Foto

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu | VIDEO

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne-a făcut cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în premieră al emisiunii s-a difuzat luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

 

Se împlinește un deceniu de când a ales să înoate. Pe lângă aceasta, merge pe bicicletă, aleargă, a participat la triatloane, joacă tenis de masă, a făcut karate și își suprasolicită organismul până la limită.

Cel mai rezistent înotător român în ape deschise, Avram Marius Iancu, din Petroșani, vrea permanent să devină mai bun. Performanţele de până acum îl recomandă cu prisosinţă pentru titlul de „român universal”. L-am cunoscut mai bine, am aflat ce îl motivează şi care este viaţa lui în afara pasiunii pentru sport, luni, 29 aprilie, de la ora 22.00, când Cristian Tabără ne-a propus un nou episod „Români universali”, la TVR 1.

(w882)

(w882)

Numele său îl leagă de revoluționarul pașoptist și, pentru că este bicentenarul Avram Iancu, 2024 este un an important pentru el. Avram Iancu a împlinit în februarie 48 de ani, vârsta la care „Crăişorul munţilor” îşi încheia misiunea pe pământ.
(w882)

(w882)
Avram Iancu se simte liber și îi plac provocările. A călătorit pe 3 continente și a înotat, oficial, în peste 16 țări. Odată cu această călătorie fizică, a avut parte și de o călătorie spirituală, care l-a îndemnat și să scrie.
(w882)
De ce face toate astea? Care e povestea lui Avram Iancu, cel de astăzi, am aflat la „Români universali” luni, 29 aprilie, de la ora 22.00, la TVR 1.

***

Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar câteva dintre contribuţiile românilor la dezvoltarea omenirii. Invențiile sau intervențiile fundamentale (științifice, sociale, politice, militare sau economice) care au construit societatea modernă şi care aparțin unor români sau unor personalități de origine română sunt prea puţin ştiute. Numele multora dintre ei au fost deja date uitării sau sunt amintite doar în cărţi de specialitate. Pentru că aceşti români merită să fie cunoscuţi, dar şi pentru că poveştile lor sunt extrem de interesante şi folositoare, Cristian Tabără ne prezintă, din 1 aprilie, seria documentară „Români universali”, o serie ce ne spune istorii incredibile ale unor oameni – români – care au lăsat lumii o moştenire importantă. O urmărim în fiecare seară de luni, de la ora 22.00, la TVR 1.

(w882)

Realizator: Ilinca Ciobanu
Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...

Pe „Drumul lui Leșe

Emisiunea „Drumul lui Leșe" a adus sâmbătă, 4 mai, pe TVR 3 de la ora 21.00, o nouă ediție în care Grigore Leşe a susținut un dialog de împăcare ...