Există printre tradițiile poporului român credința potrivit căreia nu este de bun augur a se face nunți în luna mai pentru că s-ar destrăma foarte ușor ulterior. De unde vine acest crez al unora și ce atitudine are Biserica față de așa ceva aflăm în cele ce urmează.
Biserica binecuvântează legătura dintre bărbat și femeie prin taina sfântă a cununiei și nu pune preț pe superstiții. Prin căsătorie, cei doi soți își asumă a merge pe același drum și la bine și la greu, uniți prin iubirea sinceră a unuia față de celălalt. Părintele Stăniloae spunea că ”nunta creștinească se săvârșește în veșnicie”.
Românii încă mai respectă tradiții și obiceiuri moștenite din străbuni, legate de: naștere, nuntă și înmormântare, mergând până întracolo încât cred că nunțile săvârșite în luna mai nu sunt de bun augur. De unde acest crez?
Potrivit unor etnologi, ar exista o legătură cu ielele, creaturi feminine supranaturale din mitologia românească, care ar fura minţile flăcăilor, călătorind pe pământ cinci săptămâni după Paşte.
Luna mai duce cu gândul și la necazul care a influențat întreaga lume creștină – cucerirea Constantinopolului, capitala creștinismului răsăritean, de Imperiul Otoman, sub conducerea sultanului Mehmed al II-lea, în mai 1453.
Dar, din punct de vedere teologic, nu există niciun fel de restricție în oficierea nunților în luna mai a oricărui an. Evenimentul istoric din 1453 nu poate fi considerat impediment în calea oficierii căsătoriei creștinești.
Sigur că există perioade în timpul unui an bisericesc în care nu se fac petreceri și nunți din motive bine întemeiate. Acestea sunt legate de zilele de post, și marile sărbători creștine.
Prin urmare, nu se fac nunţi: în zilele de post şi în posturile mari de peste an, în ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti, de luni după lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sfântului Apostol Toma, în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în Postul Adormirii Maicii Domnului, în Postul Naşterii Domnului, în perioada de la Crăciun până la Bobotează.
Credința populară potrivit căreia nunțile făcute în mai nu ar fi trainice nu este în concordanță cu învățătura bisericească. Viitorii mirii trebuie să se ghideze după ce spune Biserica, nu după superstiții străine de Biserică.
***
Credit foto: Shutterstock - DocPhotos
***
Un articol realizat de Maria Grăjdan