loader
Foto

Galerie foto

"La un pas de România" – "Români fără de Românie" (IV)

Sâmbătă, 24 octombrie, de la 14:30 TVR Internațional va difuza cel de-al patrulea episod din seria „Români fără de România”, sub genericul „La un pas de România”.

 

Episodul poate fi urmărit în direct și înregistrat și pe TVR+.

În Transcarpatia există un singur liceu cu predare în limba română. Înființat cu aprobarea statului ucrainean, Liceul „Mihai Eminescu” a devenit una dintre instituțiile de învățământ căutate atât de profesori cât mai ales de elevi. Din 2016 liceului i-a fost repartizată o clădire veche, dezafectată, aflată în proprietatea Primăriei Slatina. Conducerea liceului a reușit, cu ajutorul donațiilor din fonduri private venite din România să amenajeze un spațiu cât de cât decent.

(w882)

Doar într-o jumătate din clădirea repartizată. Pentru cealaltă jumătate nu au mai ajuns banii. Și de aici au început petițiile, scrisorile, audiențele către mai marii momentului care ar fi putut ajuta, fie și printr-o simplă semnătură, finalizarea renovării întregului spațiu.

(w882)

Oficialitățile mergeau în pelerinaj la liceu, dădeau din cap, eventual făceau o promisiune fără acoperire în realitate și plecau. Dădeau vina apoi de alte instituții din România sau din Ucraina. În tot acest timp elevii și profesorii încercau să-și vadă de treabă. Prestigiul liceului creștea, erau noi solicitări pentru înscriere, numai că spațiul nu permitea.

Imaginile filmate de noi înainte de declanșarea pandemiei, nu veneau mai deloc cu noutăți îmbucurătoare. De aceea și textele care au însoțit aceste imagini sunt pesimiste.

(w882)

Dar, după patru ani, se mai întâmplă și minuni. Liceul „Mihai Eminescu” din Slatina a primit un sprijin din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Banii au ajuns în cont în luna octombrie 2020 și deja sunt planuri pentru folosirea lor eficientă. Mai mult, datorită unui proiect de finanțare transfrontalier între Slatina și Satu Mare, liceul românesc de pe malul Tisei va fi sprijinit în ceea ce privește renovarea și dotarea claselor și a cabinetelor școlare cu echipamente performante.

Pandemia amână un pic continuarea lucrărilor, dar sperăm că la finalul ei vom putea ajunge la Slatina și vom filma singurul dar și cel mai frumos liceu al românilor din Transcarpatia.

* * *

Aici puteți accesa "Români fără de Românie" - partea I

Aici puteți accesa "Români fără de Românie" - partea a II-a

Aici puteți accesa "Români fără de Românie" - partea a III-a

* * *

Echipa tv
: imagine - Rudolf Szilagyi, sunet - Marius Stanciu, montaj – Nicoleta Georgescu, ilustrație muzicală – Cătălin Grigore, jurnalist  tv – Constantin Lupescu,

realizator - Aura Dobre

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...