loader
Foto

La un pas de România: Identitate și trăire în Moravia și Banat

Un nou episod al seriei despre Moravia şi Banat s-a difuzat pe 26 octombrie, de la ora 21.00 la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

 

Am străbătut în gând potecile Carpaților. Am ascultat amintirile urmașilor ciobanilor aventuroși și aprigi, care au mânat cu pricepere turmele de oi…porniți de cine știe unde și din care pricini, către Moravia de azi.

(w882) Slovacii r

Am făcut și drumul înapoi până la Dunărea care se căznește și azi să treacă de porțile de fier ale României.

Și aici, ca și în munții Moraviei, am descoperit personaje de poveste cu vieți aparent diferite, dar legate prin fire nevăzute ale geneticii unui ADN care se încăpățânează să uimească prin evoluția lui.

(w882) Cehii Ro

Pentru fiecare dintre cei întâlniți în drumurile noastre de jurnaliști curioși, familia, locul natal, muzica, vibrația fiecărui gând când respiră aerul din regiunea natală sunt mai importante decât bunăstarea materială…vremelnică.

(w882) pictor

(w882) tablouri

***

Pentru noua serie de emisiuni  ”La un pas de România”echipa TVR Internațional a mers și în comunitățile istorice de cehi și slovaci din Banatul Montan și din nord-vestul Transilvaniei. Poveștile cehilor pe de Clisura Dunării  sau  cele ale slovacilor din Valea  Cerului vor fi spuse în paralel cu cele ale urmașilor valahilor din Moravia.

***

(w235) LA UN PASNoua serie „La un pas de România” cuprinde patru ediţii difuzate la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

ECHIPA:

Imagine: Rudolf Szilagyi

Sunet: Marius Stanciu

Lectură: Constantin Lupescu

Ilustraţie muzicală: Cătălin Grigore

Montaj: Nicoleta Georgescu

Producător: Aura Dobre

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...