loader
Foto

Galerie foto

La un pas de România: „Bălcescu de Gyula”, sâmbătă la TVRi

Primul episod din seria dedicată românilor din Ungaria spune, în imagini, povestea Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, sâmbătă 3 noiembrie, de la ora 14.30 și, în reluare, joi, 8 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR Internațional.

 

Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula este singura instituție liceală din Ungaria în care copiii românilor din țara vecină pot învăța limba părinților și a bunicilor. Înființat în 1950, a trecut prin multe încercări. De-a lungul anilor unii dintre profesorii români au avut mari probleme dacă au vorbit mai cu patos la ore despre Eminescu, Avram Iancu sau chiar despre Nicolae Bălcescu, patronul spiritual al Liceului.

(w882) Liceul Nic

Astăzi, la liceul român, cu excepţia orelor de maghiară, toate celelalte discipline se desfăşoară în limba română. De altfel, majoritatea profesorilor care predau acolo sunt de origine română. Cei mai mulți dintre elevi locuiesc în căminul liceului, e mai ușor pentru ei și mai puțin costisitor pentru părinți.

Foarte mulți dintre absolvenții liceului au aplicat, de-a lungul anilor, la universități din România. Unii dintre ei au fost și bursieri ai statului român. După absolvirea facultăților s-au întors în Ungaria și lucrează în diferite domenii, folosindu-se de limba română.

(w882) Liceul Nic

Conducerea Licelui „Nicolae Bălcescu” din Gyula a hotărât, în urmă cu cinci ani, să nu mai permită vreunei echipe de televiziune intratrea în instituție în urma unor reportaje tendențioase. Din fericire echipa TVRi a fost acceptată să realizeze un reportaj despre instituție, despre elevii și profesorii ei.

Realizator: Melania Trifu

Producător: Aura Dobre

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...