loader
Foto

La „Dosar România”, despre cel mai mare parc eolian din Europa

Cum au ajuns ţăranii dintr-un sat din Dobrogea să primească 3000 de euro pe an fără să cultive nimic, dar şi despre povestea afacerii cu articole de lână din Roşia Montană, în două reportaje la „Dosar România”, sâmbătă, 14 aprilie,  ora 21.00, la TVR 1.

 

România are cel mai mare parc eolian din Europa. Amplasat la Fântânele, în Dobrogea, parcul se întinde pe o suprafaţă de 600 de hectare şi produce energie cât un reactor de la Cernavodă.

Energia produsă de cele 240 de eoliene poate să alimenteze peste 500 mii de gospodării, timp de un an de zile. Cu o singură condiţie: să bată vântul!

Eolienele au adus la Fântanele vântul schimbării. Sătenii care au eoliană pe pământul lor nu au mai semănat legume sau fructe. Pentru fiecare eoliană, ei primesc, în fiecare an, o rentă de 3.000 de euro. Povestea moriştilor de vânt de la Fantanele, sâmbăta, 14 aprilie, ora 21.00, la Dosar Romania, TVR 1.

(w882) eoliene

O altă investiţie de succes este cea de la Roşia Montană, pusă pe picioare de Tică Darie, un tânăr de 25 de ani, care vinde articole vestimentare din lână, croşetate de femeile din comună.

Cine credea că un ghem de lână va aduce speranţă în Roşia Montană? Tică Darie vrea să ofere o alternativă şi să arate că se poate trăi şi altfel decât din minerit în comuna din Munţii Apuseni! Marfa se vinde bine în ţară, dar şi în străinătate, femeile sunt mândre de ce iese din mâinile lor, iar comunitatea are numai de câştigat.

Cu puţinii copii rămaşi în Roşia Montană, Tică Darie a creat un club de cercetaşii. Odată stabilit în Roşia Montană, el a devenit tată: fetita lui a primit numele Mira, de la Miracol. Despre povestea renaşterii comunei Roşia Montană, aflăm mai multe sâmbătă seara, la Dosar Romania.

(w882) eoliene

Cristina Tilica şi Codruţa Angelescu, realizatoarele reportajelor Vânătorii de vânt şi Roşia nu moare, ne spun poveştile unor afaceri şi investitii de succes, la Dosar România, sâmbătă, ora 21.00, la TVR 1.

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...