loader

„Izolaţi în România”: Cea mai mică şcoală din ţară e în Maramureş

RECOMANDARI

În episodul 12 (şi ultimul) al seriei de reportaje „ Izolaţi în România” , am mers pe drumuri mai puţin bătute ale Maramureşului - până la cătunele Cornăţea şi Cvasniţa. Dite Dinesz şi Marius Danci ne-au spus povestea oamenilor din acele locuri pe 10 iulie, de la ora 22.30, la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

La graniţa cu Ucraina sunt cătune la care se poate ajunge doar pe jos. Cornăţea e cătunul cu şcoală, fără magazin şi, în loc de drum, o potecă de o oră. Învăţătoarea străbate poteca singură în fiecare zi şi chiar dacă se teme - mai ales toamna şi iarna - e convinsă, la fel ca şi celelalte învăţătoare care au fost aici, că nu va păţi nimic rău.

Copiii învaţă la Cornăţea până în clasa a IV-a, după care merg în fiecare zi pe jos, câte o oră, până la şcoala din Cvasniţa. Foarte puţini dintre ei mai ajung la liceul din comuna Poienile de sub Munte. Sunt ultimele cătune, din Maramureş, pe care Dite Dinesz ni le prezintă în episodul cu numărul 12 (şi ultimul) al seriei Izolaţi în România, care se difuzează la TVR 1 şi TVR+ luni, 10 iulie, de la ora 22.30.

(w882)

(w882)

Cei mai mulţi tineri sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar în Cornăţea mai întâlneşti doar mame, care au rămas acasă cu cei mici, şi bătrâni. „Nici biserică nu au aici, sus şi, pentru unii, au trecut ani de când nu au mai fost la o biserică. În Cornăţea nu există curent electric; doar în casele cu copii, Asociaţia Free Mioriţa a montat panouri solare. Iar Şcoala din Cornăţea e cea mică din România: o singură încăpere de 12 metri pătraţi, în care învaţă 14 copii”, ne mai spune Dite Dinesz, invitând telespectatorii să urmărească ultimul episod al seriei Izolaţi în România.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Seria de reportaje Izolaţi în România se încheie însă cu o promisiune pentru telespectatori: „Sufletul meu mai vrea şi el să mai urce muntele... Şi mintea mea de reporter. Planul nostru era să ne oprim aici. Cumva, ce a fost greu a fost uitat. Dar cu fiecare cuvânt scris de voi, telespectatorii nostri şi prietenii noştri din Facebook, ne adunăm, gândim şi, de dor, cred că vom reveni. Pentru că telespectatorii au nevoie de reportaje, poveşti precum cele ale seriei Izolaţi în România şi pentru că cei de sus, din munţi, ne aşteaptă” (Dite Dinesz).

Cei care se află în capitală şi îşi doresc pot participa la vizionarea în avanpremieră a ultimului episod al seriei Izolaţi în România - luni, 10 iulie, de la ora 19.00, la Cinema Muzeul Ţăranului. Realizatorul Dite Dinesz şi cameramanul Marius Danci vor fi prezenţi la discuţii. Intrarea este liberă.

 

Despre Izolaţi în România:

Privim şi vorbim. Pentru că şi ei sunt România. Izolaţi în România este o serie de 12 reportaje filmate în fiecare lună a anului 2016 şi se difuzează de TVR 1 şi TVR+ începând cu 17 aprilie.

„Acum un an urcam prima potecă şi eram doi (cameramanul Marius Danci şi reporterul Dite Dinesz). Azi suntem 120, oameni care ne-am întâlnit la capătul a zeci de poteci din Alba, Maramureş, Suceava, Năsăud, Caraş-Severin, Mehedinţi, Tulcea, Vrancea, Neamţ, Harghita. Oameni care nu s-au întâlnit niciodată, dar au ceva în comun: trăiesc singuri cu aceleaşi rosturi ca acum 100 de ani, în mijlocul unor păduri”, îşi începea povestea Dite Dinesz, realizator al seriei de reportaje pe care TVR 1 o difuzează lunea, de la 22.30.

(w882)

În 2006, aceeaşi echipă a filmat în cătunele neştiute ale României prima serie Izolaţi în România. „Era o mirare pentru noi să găsim cătune la capătul unor cărări, fără niciun indicator care să ne ducă până acolo”, spune  reporterul emisiunii. Ediţia 2006 a seriei Izolaţi în România a primit două premii APTR, Premiul pentru imagine şi Premiul Condiţia umană, iar în 2015, Premiul Jubiliara, fiind considerată printre cele mai bune 25 de producţii TV din ultimii 25 de ani din România.

„Pentru mine, reporter, Izolaţi în România sunt o stare ce m-a răscolit profund şi m-a urmărit când am ajuns acasă. M-am simţit când neputincioasă, când fericită, când îngrijorată pentru ei. Pădurile lor mi-au făcut bine, înţelegând din fiecare gest şi cuvânt care e sensul omului pe pământ”, a adăugat Dite Dinesz.

Seria Izolaţi în România are 12 episoade a câte 25 minute, filmate în fiecare lună a anului şi poate fi urmărită lunea, de la ora 22.30, la TVR 1 şi online pe TVR+.

(w882)

Imagine: Marius Danci

Montaj: Constantin Buţă

Realizator: Dite Dinesz

 

 
Succesiunea, un drept la moștenire

Succesiunea, un drept la moștenire

publicat: Duminică, 25 Mai 2025

Ce este partajul succesoral şi cine moşteneşte averea în familie după un deces? Ce acte trebuie pentru succesiune? Cine poate solicita ieşirea ...

Luna mai - luna de conștientizare a cancerului de piele

Să vorbești despre cancer nu este ușor, mai ales dacă de-a lungul anilor ai întâlnit oameni care “s-au luat la trântă” cu această boală în fața ...

1946: Vot furat, țară pierdută!

1946: Vot furat, țară pierdută!

publicat: Sâmbătă, 24 Mai 2025

1946 este anul în care, în urma unor alegeri falsificate grosolan, regimul comunist era instaurat în România. Despre rezultatul acestor alegeri ...