Să vorbești despre cancer nu este ușor, mai ales dacă de-a lungul anilor ai întâlnit oameni care “s-au luat la trântă” cu această boală în fața căreia de mult prea multe ori părem neputincioși. Le cunoști lupta și,mai ales, te fac să te simți vulnerabil la gândul că și tu poți fi atins de această maladie.
Desigur, nu ne putem lasă copleșiți de asemenea gânduri și, având în vedere viteza cu care se derulează viață noastră de zi cu zi, ne continuăm activitățile, nu însă fără a încerca măcar să fim atenți la anumite aspecte ale stilului nostru de viață.
Luna mai se remarcă prin abundență soarelui, prilej pentru a ne atrage atenția asupra pericolului expunerii nechibzuite la radiațiile solare, dat fiind rolul acestora în dezvoltarea cancerului de piele.
Câte ceva despre piele …
Adesea subapreciată, pielea este un organ viu, complex, care acoperă și protejează întreagă suprafață a corpului. Această îndeplineste numeroase funcții esențiale pentru sănătatea și supraviețuirea organismului: de protecție, că barieră împotriva agenților fizici (lovituri, radiații UV), chimici și biologici (bacterii, virusuri, fungi); în reglarea temperaturii corporale, sinteză de vitamina D, percepția mediului extern, de asemenea este parte activă a sistemului imun.
Câte ceva despre soare și piele…
În mod obișnuit, lumina solară este împărțită în trei componente principale: lumina vizibilă, lumina ultraviolet și radiația infraroșie. Deși lumina ultraviolet constituie doar o proporție mică din radiația totală, această componentă ne poate aduce atât beneficii, cât și riscuri majore pentru sănătate. Că un mare beneficiu, este folosită de piele la producerea vitaminei D, o vitamină esențială pentru formarea normală a oaselor și mult discutată în literatură de specialitate pentru rolul ei în procesele imunologice sau că factor de protecție în anumite bolicronice, neurologice cum este , de exemplu, scleroză multiplă.
Când vorbim despre riscuri, o expunere prea mare la razele ultraviolete (UV) poate perturba procese delicate care influențează creșterea și aspectul pielii. Astfel, vorbim de scăderea elasticității pielii și îmbătrânirea prematură, dar și de alterarea ADN-ului și atunci vorbim de cancer.
Câte ceva despre soare, piele și cancer …
O proporție mare din cancerele de piele, peste 80%, este considerată a fi cauzată de expunerea la soare. De ce spunem cancere de piele și nu cancer de piele? Pentru că, a fi diagnosticat, să zicem, cu, carcinoma bazalcelular nu este același lucru cu a primi diagnosticul de melanom malign, amandoua entitățile fiind încadrate că și cancer de piele, dar cu evoluție, prognostic, tratament diferite. Între factorii de risc regăsim tenul deschis și un număr mare de alunițe, rude de sânge cu diagnostic de cancer de piele, frecventarea saloanelor de bronzare, expunerea cronică la soare pentru cancerele tip non-melanom, iar expunerea intermitentă, care se lasă cu arsuri solare și, foarte important, în perioada de copilărie și adolescent este factor de risc pentru formă de melanom malign, cea mai agresivă formă de cancer de piele, care prinde multe dintre cancerele nou diagnosticate în ultimii ani.
Și câte ceva despre prevenție …
În primul rând, așa cum spune și titlul articolului, prevenția începe cu noi și începe din copilărie.
1. Să căutăm umbră și să evităm expunerea la soare între orele 10.00-16.00.
2. Să folosim creme cu factor de protecție cel puțin 15, chiar și în mașină.
3. Să folosim pălărie de soare, ochelari de soare, haine care să acopere membrele sau cu protecție UV.
4. Să învățăm să ne auto-examinăm pielea și să urmărim evoluția alunițelor / leziunilor sau apariția unora noi, măcar o dată pe lună.
La ce să fim atenți atunci când facem examinarea?
Să urmărim dacă alunițele și-au schimbat culoarea, formă și / sau dimensiunea, dacă au margini neregulate sau sunt asimetrice, dacă sunt mai mari de 6 mm, dacă sunt aspre, sângerează sau supurează sau arată altfel decât restul alunițelor. Există, de asemenea, tehnici moderne prin care medicul dermatolog, cu ajutorul dermatoscopului digital, realizează o hartă a alunitelor, astfel acestea pot fi urmărite în timp.
În ceea ce privește vitamina D, studiile au arătat că pentru a se produce o cantitate suficientă în organism, este necesară expunerea la soare, cumulat, între 10-30 minute pe zi, de câteva ori pe săptămână, fără a folosi crema cu factor de protecție. Dacă folosim suplimente cu vitamina D, să fim atenți să le administrăm după cea mai bogată masă în grăsimi, pentru a crește gradul de absorbție.
***
În concluzie, este bine să înțelegem importantă măsurilor de prevenție, să le împărtășim și celor dragi nouă și împreună să încercăm să schimbăm statisticile îngrijorătoare ce ne vizează pe fiecare dintre noi.
Credit foto: dr. Carmen Bușneag și dr. Adriana Matei
***
Un articol scris de conferențiar universitar dr. Carmen Iliana Busneag, MD, PhD, medic primar medicină de familie, medic primar medicina muncii, și dr. Adriana Matei, medic rezident medicină de familie.
***
Alese mulțumiri doamnelor doctor pentru articolul scris pentru secțiunea „Lifestyle” a site-ului TVR!
***
Credit foto: Shutterstock - New Africa (prima foto)