loader
Foto

Galerie foto

Istorie, politică şi... delicateţuri autohtone, cu Paleologu şi Dinescu | VIDEO

De Ziua Naţională a Românilor, la „Politică şi delicateţuri”, Mircea Dinescu şi Theodor Paleologu au împărțit, din „patriotism culinar”, o strachină de iahnie. Emisiunea a putut fi văzută pe 1 Decembrie, de la ora 16.00, la TVR 1 HD şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă pe TVR+.

Mircea Dinescu a ales să petreacă ziua de 1 Decembrie în compania unui prieten vechi, pe care îl ştie de când acesta era copil – eseistul, diplomatul şi omul politic şi de cultură Theodor Paleologu.

(w882) Paleologu

Poetul, din „patriotism culinar”, i-a preparat invitatului său o iahnie de fasole în stilul său: cu multă ceapă, slăninuţă afumată şi ingredientele sale de bază – sucul de portocale şi vinul. Paleologu, care s-a declarat „chibiţ în materie de bucătărie”, a încearcat, pe cât posibil, să se ferească de „uraganul” Dinescu, avertizându-l în glumă să nu îl stropească, pentru că, după emisiune, urmează să susţină o conferinţă...

(w882) iahnie

„Dinescu este foarte inventiv, e un poet şi la bucătărie, are tehnică excelentă şi ştie să şi comenteze – pentru că bucătăria trebuie şi comentată, căci bucătăria este un fenomen cultural” este de părere musafirul, continuând: „ştiu cum găteşte Dinescu de 40 de ani, abia aşteptam să mănânc din iahnie”. Dorinţa i s-a îndeplinit: poetul l-a poftit la masă şi la un pahar de vin, în acordurile muzicii lăutăreşti cântată de Marian Sandu şi Taraful Bucureşti.

(w882) Paleologu

După festinul culinar cu fasole, a urmat cel cultural. Discuţia dintre cei doi prieteni, care a început cu o evocare a personalităţii lui Alexandru Paleologu, a continuat cu un pic de istorie şi s-a terminat cu... ceva politică.

***

Theodor Paleologu s-a născut pe 15 iulie 1973, la Bucureşti. A studiat la Sorbona şi la École Normale Supérieure, în Franţa, a obţinut o diplomă de studii aprofundate în filosofie în 1998, la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne. În 2001, a obţinut doctoratul în ştiinţe politice, la Universitatea Ludwig Maximilian din München.  A fost ambasador al României în Danemarca şi Islanda în perioada 2005–2008.

În 2008 a fost ministru al Culturii în primul guvern condus de Emil Boc şi deputat de Bucureşti, începând cu legislatura 2008-2012, fiind ales în 2008, din partea Partidului Democrat Liberal şi în 2012, din partea Alianţei România Dreaptă. În 2019, a candidat la Preşedinţia României.

(w882) Paleologu

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1 HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru. Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...