Istorie, politică şi... delicateţuri autohtone, cu Paleologu şi Dinescu | VIDEO

TVR.RO | Miercuri, 27 Noiembrie 2019
De Ziua Naţională a Românilor, la „Politică şi delicateţuri”, Mircea Dinescu şi Theodor Paleologu au împărțit, din „patriotism culinar”, o strachină de iahnie. Emisiunea a putut fi văzută pe 1 Decembrie, de la ora 16.00, la TVR 1 HD şi TVR+.
Paleologu si Dinescu
Paleologu si Dinescu
Paleologu si Dinescu
Paleologu si Dinescu

Ediția este disponibilă pe TVR+.

Mircea Dinescu a ales să petreacă ziua de 1 Decembrie în compania unui prieten vechi, pe care îl ştie de când acesta era copil – eseistul, diplomatul şi omul politic şi de cultură Theodor Paleologu.

(w640) Paleologu

Poetul, din „patriotism culinar”, i-a preparat invitatului său o iahnie de fasole în stilul său: cu multă ceapă, slăninuţă afumată şi ingredientele sale de bază – sucul de portocale şi vinul. Paleologu, care s-a declarat „chibiţ în materie de bucătărie”, a încearcat, pe cât posibil, să se ferească de „uraganul” Dinescu, avertizându-l în glumă să nu îl stropească, pentru că, după emisiune, urmează să susţină o conferinţă...

(w640) iahnie

„Dinescu este foarte inventiv, e un poet şi la bucătărie, are tehnică excelentă şi ştie să şi comenteze – pentru că bucătăria trebuie şi comentată, căci bucătăria este un fenomen cultural” este de părere musafirul, continuând: „ştiu cum găteşte Dinescu de 40 de ani, abia aşteptam să mănânc din iahnie”. Dorinţa i s-a îndeplinit: poetul l-a poftit la masă şi la un pahar de vin, în acordurile muzicii lăutăreşti cântată de Marian Sandu şi Taraful Bucureşti.

(w640) Paleologu

După festinul culinar cu fasole, a urmat cel cultural. Discuţia dintre cei doi prieteni, care a început cu o evocare a personalităţii lui Alexandru Paleologu, a continuat cu un pic de istorie şi s-a terminat cu... ceva politică.

***

Theodor Paleologu s-a născut pe 15 iulie 1973, la Bucureşti. A studiat la Sorbona şi la École Normale Supérieure, în Franţa, a obţinut o diplomă de studii aprofundate în filosofie în 1998, la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne. În 2001, a obţinut doctoratul în ştiinţe politice, la Universitatea Ludwig Maximilian din München.  A fost ambasador al României în Danemarca şi Islanda în perioada 2005–2008.

În 2008 a fost ministru al Culturii în primul guvern condus de Emil Boc şi deputat de Bucureşti, începând cu legislatura 2008-2012, fiind ales în 2008, din partea Partidului Democrat Liberal şi în 2012, din partea Alianţei România Dreaptă. În 2019, a candidat la Preşedinţia României.

(w640) Paleologu

***

Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1 HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortând-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, o vedetă, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru. Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".

TVR +
Canalul TVR YouTube