loader
Foto

Ioan Iacob – povestea „Infantelor” sau fascinaţia culorii

Duminică, 28 noiembrie, de la ora 14:30, la „Reportajele TVR Internaţional” am făcut cunoştinţă cu artistul vizual Ioan Iacob.

 

Atras de tratarea unitară a culorii, de exuberanța tonurilor și de o cromatică elaborată, artistul vizual Ioan Iacob este, în esență, un caligraf al luminii și al nuanțelor.

Deși este un desenator puternic şi dăruit, cu realizări în grafica şi ilustraţia de carte, el nu se consideră grafician, ci un pictor care desenează.

(w882) Ioan Iacob

S-a născut la Biertan, în județul Sibiu, și la vârsta de 21 de ani emigrează în Germania. A studiat la Kunstakademie din Düsseldorf, fiind absolvent Meisterschuler la clasa profesorului Gothard Graubner, cel care avea să-i fie maestru în descifrarea compoziției şi culorii. Începând cu anul 1986, Iacob a avut expoziții individuale cam peste tot în oraşele Germaniei, dar și în alte țări: Olanda, Belgia, Statele Unite, Grecia, Israel. În România, după prima sa personală din 2006 de la Galeria Curtea Veche din București, au urmat expoziții în cele mai însemnate centre culturale ale ţării, de la Sibiu, Cluj-Napoca, Timișoara, Bistrița la Constanța, Tulcea, Mogoșoaia sau Ploiești. Are lucrări în muzeele de artă din cele două patrii ale sale, Germania și România, precum și în numeroase colecții private din Occident.

(w882) Ioan Iacob

Fascinația profundă şi venerația lui Ioan Iacob pentru arta vechilor maeștri, denotă o iubire profundă și devoratoare pentru pictură, un artist care deține știința, plăcerea și curajul de a ne oferi ofranda interpretărilor sale şi bucuria de a picta. Culoarea și lumina sunt, în cazul lui Ioan Iacob, mai importante decât însuși motivul pictural, subiecte preluate temerar de la Velázquez, cel mai însemnat portretist al barocului și marele maestru al pictorilor realiști, impresioniști și moderniști, de la Édouard Manet la Picasso sau Dalí.

(w882) Ioan Iacob

Ioan Iacob a demarat proiectul dedicat Infantelor lui Velázquez după ani buni de gestație și meditație artistică. El a avut, pe măsura articulării conceptului său pictural, câteva variante expoziționale, în Germania și România... În ţară, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintusl” din Ploiești a organizat în 2019 expoziția Tête-à-Tête, cuprinzând desene, pasteluri, acuarele și uleiuri înfăţişând naturi statice, personaje sau motive recurente, binecunoscute din creația sa.

(w882) atelier

Primele lucrări din fascinantul proiect al Infantelor au fost acroșate pe simezele muzeului ploieștean, iar anul acesta, la Galeriile Carol din București, Ioan Iacob și-a continuat demersul printr-o altă expoziție eveniment, Vademecuum.

(w882) infanta

Cel mai recent solo show al artistului de origine română stabilit la Düsseldorf se numeşte Infanta şi a fost găzduit de Muzeul de Artă din Constanța, o expoziţie organizată în memoria regretatei Doina Păuleanu, critic, istoric de artă şi fost manager al muzeului constănţean.

(w882) expozitie

(w882) infante

Toate cele 48 de lucrări expuse în sălile de la parterul muzeului de pe bulevardul Tomis fac parte din seria dedicată prințeselor velázquez-iene, într-un omagiu suprem adus marelui artist iberic şi pictor al Curții Regale spaniole. Ioan Iacob știe să se joace cu imaginea nu numai la nivelul decupajului, ci și al formatelor diferite în care sunt încadrate lucrările sale.

(w882) infante

Tăieturile bizare în chipurile personajelor atrag atenția asupra costumelor, de o somptuozitate exacerbată, dar conformă cu eticheta vremurilor trecute. Stârnite de subtile armonii, culorile par să foșnească din brocarturile grele, din luciul mătăsurilor diafane sau din clinchetul podoabelor opulente. Iar non-portretele lui Iacob sugerează că nu contează neapărat persoana în cauză, rangul nobiliar ori statutul regal care, oricum, aparțin astăzi istoriei.

(w882) Marius Nic

foto: Marius Nicolescu, ex-galerist

(w882) Raluca Bal

foto: Raluca Baloiu, galerist şi critic de artă

(w882) aurelia mo

foto: Aurelia Mocanu, critic şi istoric de artă

***

Difuzare: duminică, 28 noiembrie, ora 14:30

Reluări: vineri, 3 decembrie, ora 6:00; ora 22:30

Producător şi scenarist: Sandrino Gavriloaia

(w882) Sandrino G

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți, în direct, la TVR Internațional, o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...