Învăţătorii dezvăluie „Adevăruri despre trecut”, la TVR 1

TVR.RO | Luni, 07 Octombrie 2019
În episodul al doilea, realizatorii prezintă începuturile învăţământului românesc la sat şi ne vorbesc despre învăţători, eroii care au pus creionul în mâna sutelor de copii ai României. La TVR1, pe 9 octombrie, la 22:30.

Ediția din 9 octombrie a Adevărurilor despre trecut este dedicată începuturilor învățământului românesc la sat. Vorbim despre cum s-a produs alfabetizarea în România și cine au fost primii dascăli ai României moderne. Destine începute desculț, în glod, copii flămânzi - uneori ai nimănui, dar ajunși făuritori ai primelor școli din lumea satelor. Sunt cei care au alfabetizat sute de oameni-copii și adulți, în schimbul vieților lor sacrificate, în slujba unui crez căruia i se închină și astăzi!” – Raluca Rogojină, realizator al seriei Adevăruri despre trecut la TVR 1.

(w640)

Analfabetismul reprezenta o problemă încă spinoasă pentru România interbelică. Ponderea știutorilor de carte înregistrată la recensământul din 1930 fusese de 57%. Mai apoi, în anii '40, românii erau sărăciți din cauza războiului, a foametei și a bolilor. Să ții atunci un copil în școală reprezenta pentru părinți un efort colosal, mai cu seamă pentru cei din mediul rural. Nevoile prin care au trecut copiii acelor vremuri sunt la fel de dramatice precum poveștile dascălilor ce au pus bazele primelor școli din lumea rurală. Deși eroi, vorbesc astăzi despre ei înșiși ca despre niște oameni simpli, din mulțime. Bune sau rele, amintirile sunt astăzi balsam pentru cei care au pus creionul în mâna sutelor de copii ai României!

(w640)

Învățătorul va rămâne impregnat pentru totdeauna cu candoarea și mirosul copiilor. Gheorghe și Valentina Burac, Maria Popa, Temistocle Diaconu nu au avut destine ușoare, dar au trăit vremurile în care elevii sărutau mâna învățătorilor.

Realizator și producător - Raluca Rogojină

Director de imagine - Mihai Buzura

Editor imagine - Ioana Cristea

 

TVR +
Canalul TVR YouTube