loader
Foto

In Memoriam Traian Stănescu la "Duminica Filmului Românesc"

Televiziunea publică regretă trecerea în nefiinţă a actorului Traian Stănescu și va difuza la TVR 2, pe 17 aprilie, la "Duminica Filmului Românesc", două dintre producţiile în care a jucat marele artist.

 

Actorul Traian Stănescu a decedat la vârsta de 82 de ani. Născut la 27 martie 1940 în Făget, judeţul Timiş, Traian Stănescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în 1961, clasa profesor G.D. Loghin şi a fost repartizat la Teatrul de Stat Piatra Neamţ (actualmente Teatrul Tineretului), în perioada 1961-1964. Revine ulterior la Bucureşti, mai întâi la Teatrul Giuleşti, apoi la Teatrul Mic, pentru ca din 1968 să devină actor al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”, iar din 2002 societar de onoare al acestuia. A jucat în nenumărate roluri pe parcursul carierei, atât în film, cât şi în teatru, dintre care amintim : „Enigma Otiliei”, „Regele Lear”, „Richard al III-lea”, „Cine are nevoie de teatru”, „Orfeu în Infern”, „Ondine”, „Amanţii insângeraţi”, „Sâmbata, duminică, luni”.

În film, a apărut în „Dragoste lungă de-o seară” (regia Horea Popescu, 1964), „Castelanii” (regia Gheorghe Turcu, 1967), „De trei ori Bucureşti” (regia Horea Popescu, 1967), „Surorile Boga” (regia Iulian Mihu, 1968), seria „Mărgelatu” (regia Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis, 1980-1986), „Probleme personale” (regia David Reu, 1981), „Orgolii” (regia Manole Marcus, 1982).

În 2004, actorul a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”. Traian Stănescu a fost soţul actriţei Ilinca Tomoroveanu.

Duminică, 17 aprilie, de la ora 13:35, telespectatorii TVR 2 sunt invitaţi să urmărească „Pădurea de fagi” (România, 1987), în regia Cristinei Nichituş. În zilele agitate din august 1944, un detaşament de fete asigură funcţionarea centralei telefonice de la Tâncăbeşti. Sub tirul gloanţelor germane, tinerele vor deveni adevărate eroine. Alături de Traian Stănescu, din distribuţie mai fac parte actorii Tora Vasilescu şi Raluca Penu.

De la ora 20:10, sub genericul In Memoriam, la TVR 2 puteţi viziona Teatru TV „Ultima oră”, de Mihail Sebastian. Spectacolul din anul 1993 îi reuneşte în distribuţie pe Traian Stănescu, George Constantin, Ilinca Goia şi Sebastian Papaiani, în rolurile principale. Adaptarea și regia artistică îi aparţin lui Dinu Cernescu.

(w882)

Un profesor aflat într-o căutare romantică, pe urmele lui Alexandru Macedon, nimereşte în jungla presei româneşti interbelice. Prin ciocnirea dintre două lumi diametral opuse, Mihail Sebastian reuşeşte să construiască o satiră plină de vervă. O cuceritoare poveste de dragoste, în mijlocul unei lumi fără scrupule, nu foarte diferită de cea în care trăim.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...