loader
Foto

În ce moment al zilei se mănâncă fructele

RECOMANDARI

Dimineaţa, pe stomacul gol, în timpul, înainte sau după ce luăm masa de prânz, ca gustare între mese? Când e cel mai bine să mâncăm fructele? O întrebare cu multe răspunsuri şi „adevăruri”, în funcţie de specialistul pe care îl ascultăm. O adevărată provocare, din registrul „ce-a fost mai întâi: oul sau găina?”

 

Ştiinţa e departe de a fi exactă în privinţa momentului ideal în care ar trebui consumate fructele. Pentru a ne puta bucura de proprietăţile lor, trebuie să ţinem cont de organism, de eventualele boli digestive şi, fireşte, de preferinţe.

La micul dejun?

Convingerea unor persoane că fructele pe stomacul gol au beneficii majore pentru sănătate şi sunt un început de zi plin de energie se bazează pe teoria că fructele se digeră doar dimineaţa, iar  împreună cu alte alimente încetinesc digestia, astfel că alimentele stau în stomac pentru o lungă perioadă de timp și pot fermenta, provocând gaze, balonare și disconfort digestiv.

Bogate în fibre, fructele încetinesc, într-adevăr, digestia, dar acest lucru nu e neapărat ceva rău. Digestia mai lentă ajută la menținerea sațietății, iar fibrele sunt o parte importantă a dietei și stimulează sănătatea intestinelor.

Cât despre fermentaţie, dacă fructul ar rămâne în stomac o perioadă mai mare, n-ar avea cum să fermenteze deoarece acidului gastric ar împiedica formarea bacteriilor care produc fermentația. Însă, da, unele fructe provoacă balonare şi disconfort, în funcţie de cantitatea consumată şi de metabolismul fiecăruia.

Invitată în emisiunea „Sâmbăta cu Albertina”, dr. Ruxandra Pleşea - medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli de metabolism – consideră falsă ideea că dimineaţa trebuie să mănânci doar fructe.

„Dacă fructele sunt consumate dimineaţa şi apoi nu mai mănânci nimic, cum ar fi o sursă proteică, dezechilibrezi major glicemia. După dezechilibrele glicemice urmează, de obicei, dezechilibrele hormonale, pofte alimentare nestăpânite în timpul zilei, adică, un comportament dăunător.  Nu trebuie să vă chinuiți să mâncaţi fructe doar dimineaţa, goale şi atât, ci străduiţi-vă să aveţi o masă echilibrată, în care să fie şi proteine (animale, vegetale), iar apoi să fie şi fructe. Asta ar fi ideal”, afirmă dr. Ruxandra Pleşea.

„Sigur, există particularităţi pentru fiecare pacienţi. Unii, după consumul de fructe experimentează o balonare extremă. Atunci, trebuie să vezi ce asocieri îţi creează senzaţii mai neplăcute şi să găseşti cantitatea potrivită de fructe pe care să le consumi. Unele fructe balonează mai mult pentru că sunt mai bogate  în oligozaharide cum ar fi cireşele, care balonează intens, altele, balonează mai puţin. Şi gradul de coacere poate să dea diverse efecte. De exemplu, bananele, dacă sunt foarte coapte balonează, dacă sunt verzi, nu. Prunele, care sunt extraordinar de sănătoase, balonează intens”, mai spune dr. Ruxandra Pleşea.

(w882) fructe can

Înainte sau după masă?

Teoria ca fructele să fie mâncate înainte de masă este legată de cea de mai sus, susţinând recomandarea de a le consuma pe stomacul gol pentru a beneficia de toate beneficiile lor nutriționale. În caz contrar, vitaminele, mineralele și ceilalți nutrienți din fructe s-ar pierd, lucru care nu este adevărat. Organismul este capabil să extragă eficient nutrienții din alimente. După ce mâncăm, stomacul devine un rezervor care eliberează doar cantități mici din bolul alimentar tocmai pentru ca intestinele să poată digera ușor. În plus, fructele pot influenţa glicemia.

Dr. Ruxandra Pleşea: „Dacă fructele sunt servite pe stomacul gol, adică intră în contact direct cu mucoasa gastrică, glicemia va creşte foarte rapid. Am făcut acest test chiar pe mine, am purtat un senzor de glicemie şi am mâncat pe stomacul gol fructele, iar glicemia mea a urcat imediat la 180. Apoi, am mâncat aceeaşi cantitate de fructe după masă, iar glicemia nu s-a mişcat. Teoria s-a demonstrat în practică. Dacă vrem să avem valori glicemice bune, mâncăm fructele la finalul mesei.”

În concluzie, trebuie să adaptăm cantitatea şi tipul de alimente la propria persoană, să mâncăm variat, iar porţia de fructele să fie în jur de 150-200 de grame.

„Ideea este că orice e dulce trebuie să se consume puţin, nu contează că este cu zaharuri naturale sau o prăjitură de la magazin ori miere de albine. Şi este valabil şi pentru fructe, nu facem cure cu kilograme de fructe sperând la detoxifiere. Mâncatul variat înseamnă sănătatea florei intestinale, adică cu cât restrângi alimentele (chiar dacă sunt bune, corecte), cu atât îţi dăunează sănătatăţii florei intestinale”, subliniază dr. Ruxandra Pleşea.

***

credit foto: pexels.com

 

Logo

 
România – Ucraina, trei dueluri de foc în Cupa Europeană a Națiunilor, în direct la TVR Sport

TVR Sport aduce în casele telespectatorilor unul dintre cele mai așteptate momente ale finalului de an pentru iubitorii hocheiului: România – ...

„Tu votezi România!”: Programe speciale la Televiziunea Română în ziua alegerilor parțiale

Telespectatorii TVR vor afla rezultatul exit poll-ului realizat de CURS-Avangarde, prezentat la ora 21:00, pe TVR 1 și TVR INFO, imediat după ...

De Sfântul Nicolae, „Care pe care” aduce o ediție de poveste, cu premii, magie și surprize la TVR 1

Sâmbătă, 6 decembrie, de la ora 16:40, TVR 1 difuzează o ediție specială a concursului „Care pe care”, pregătită chiar în zi de sărbătoare. Așa ...

Exodul tinerilor, violenţa şi singurătatea în secolul comunicării – în dezbatere la „Punctul critic”

Emisiunea de dezbateri „Punctul critic” propune pentru zilele 9, 10 și 11 decembrie trei ediții dedicate unor teme sociale relevante în pragul ...

„Călăuza”, capodopera lui Andrei Tarkovski, la TVR Cultural

Este considerat unul dintre cei mai influenți cineaști ai întregii istorii a cinematografiei. TVR Cultural difuzează filmul „Călăuza”, în ...

„Tezaur folcloric”, duminică la TVR 1: o ediție dedicată Festivalului Național „Strugurele de Aur”

Duminică, 7 decembrie, de la ora 13:00, Gheorghița Nicolae ne invită la o ediție specială „Tezaur folcloric”, închinată unuia dintre cele mai ...

Portret de excelență: Irina Cajal-Marin, între memorie, cultură și responsabilitate publică

Duminică, 7 decembrie, de la ora 15:30, TVR Cultural prezintă un nou episod al seriei „Portret de excelență”, dedicat unei personalități ...

Economistul și statisticianul TUDOREL ANDREI, invitatul vicepreședintelui Academiei Române, MIRCEA DUMITRU la

TVR Cultural şi Academia Română vă invită duminică, 07 decembrie 2025, ora 13:00, la "Dialoguri Academice" cu TUDOREL ANDREI, preşedintele ...

Curajul de a spune poveștile comunităților multietnice. Cu Teodora Drăgoi

În copilărie, era timidă și emotivă, iar televiziunea părea o lume imposibilă. Astăzi, Teodora Drăgoi este jurnalist TVR, producător și ...

Sărbătorile de iarnă în Bihor

Todinca Vasile, cercetător științific I la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, doctor în sociologie, aduce în fața dumneavoastră câteva din ...

Stresul și anxietatea în practica sportivă

În sportul de performanță, stresul și anxietatea nu sunt doar termeni abstracți, ci realități cu care sportivii se confruntă zi de zi.

Când nimic nu e sigur, totul e posibil. Întrebări și recomandări la sfârșit de an: Mai puțină minciună și mai multă mișcare!

Am adunat pentru cititorii noștri câteva articole, recomandări și invitații la instrospecție, potrivite finalului de an: Nu mai spune DA când ...

Mihăiţă poate umbla. Să-i oferim fiecare câte un pas! Povestea lui, la „Simplu şi rural”, pe TVR 2

De Moş Nicolae, Ana Maria Andrei şi Gabriela Voinea ne propun să fim parte din visul unui copil aflat la mâna destinului. Îl cunoaştem vineri, pe ...

Ediție „Ora Regelui” dedicată educației. Sâmbătă, 6 decembrie, la TVR 1

A rămas România deschizătoare de drumuri? Responsabilitatea socială este atributul semenilor noștri?  Sunt modelele internaționale valabile ...

Opoziția reclamă măsuri dezastruoase la nivel național

Opoziția se mobilizează în Parlament, pregătind depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului. Inițiativa aparține Grupului parlamentar ...