loader
Foto

„Îmi place să fotografiez viața, în toate formele ei.” Fotoreporterul Vadim Ghirdă, premiat cu Pulitzer, invitat la „Brilliant” | VIDEO

Despre fotografia ce i-a adus mult râvnitul trofeu, alături de alţi colegi de la agenția de presă Associated Press, despre război, despre emoţie şi pasiune, într-o nouă ediţie a emisiunii „Brilliant”, cu Loredana Negrilă. Emisiunea s-a difuzat pe 24 februarie, de la ora 14.30, la TVR INFO.

 

După mai bine 30 de ani de fotojurnalism, Vadim Ghirdă, fotograf al agenției de presă Associated Press, a fost premiat în anul 2023 cu prestigiosul premiu Pulitzer, câștigat alături de alți cinci colegi ai redacției internaționale. Cei șase au realizat fotografii care au surprins momentele tragice ale războiului din Ucraina. Sâmbătă, la „Brilliant”, Loredana Negrilă ne-a propus un interviu special cu fotoreporterul Vadim Ghirdă. De la ora 14.30, la TVR INFO.

„Invitatul meu este un veteran al fotojurnalismului, inclusiv al celui de război. A început să lucreze pentru agenția de presă americană Associated Press imediat după căderea comunismului în România. În plus, a surprins de-a lungul carierei momente și conflicte istorice, precum destrămarea Iugoslaviei, bombardarea Serbiei, războiul din Bosnia sau cel din Irak”, îşi prezintă jurnalista TVR invitatul.

Dedicat meseriei pe care şi-a ales-o, Vadim Ghirdă atrage atenţia că „jurnalismul de calitate nu poate fi făcut de oricine, în timpul liber. Trebuie sa lucrezi cu întreaga atenție asupra misiunii tale de jurnalist”, spune el, punctând că adevarul trebuie întotdeauna să primeze.

Cu modestie, invitatul se consideră un fotograf bun, dar nu genial şi subliniază că „niciunul dintre membrii echipei Associated Press nu ar fi câștigat pe cont propriu”. De altfel, Vadim Ghirdă îi mărturiseşte Loredanei Negrilă că fotografia premiată cu Pulitzer nu e una dintre preferatele sale; ea este, însă, „un document esențial al evenimentelor din Bucea”.

Experienţa trăită în Ucraina i-a lăsat semne în suflet, aşa cum se întâmplă cu oricine se întoarce de pe linia frontului. Cu toate acestea, jurnalistul afirmă că nu pentru viaţa lui i-a fost teamă şi că s-ar întoarce acolo oricând. A fost, însă, profund impresionat de oamenii de acolo, de suferinţă, de dovezi de umanitate pe care doar războiul pare să le scoată la suprafaţă. „Am văzut oameni întorcându-se după animale în orașele bombardate”, îşi aminteşte el, convins fiind că „în război, moartea nu e cel mai rău lucru care ți se poate întâmpla”.

Fotografia de război are, poate mai mult ca oricare alt tip de fotografie, o magie proprie. „Prin fotografie pot opri un zâmbet, o emoție, pentru totdeauna, este fenomenal, e cel mai aproape de a dărui cuiva nemurirea”, spune Vadim Ghirdă, adăugând: „Tot ce fotografiez devine nemuritor.” Pe de altă parte, conştient de impactul pe care îl poate avea o fotografie care capturează o emoție, fotoreporterul atrage atenţia asupra propagandei din social media, care poate denatura cu uşurinţă realitatea.

„Îmi place să fotografiez viața, în toate formele ei”, mărturiseşte Vadim Ghirdă. Despre o pasiune pentru fotografie pe cât de mare, pe-atât de riscantă uneori, a discutat pe 24 februarie, la „Brilliant”, Loredana Negrilă cu fotojurnalistul Vadim Ghirdă.

Cum ne-a obişnuit, jurnalista Loredana Negrilă ne propune, la interviurile „Brilliant”, inițiative şi portrete ale unor români din domenii cât mai variate: IT, medicină, sport, turism, agricultură organică, ecologie, comerț online, învățământ la distanță, asistență socială, asistență pentru problemele diasporei românești, voluntariat, arte (teatru, muzică, dans, artă, film, literatură), al căror unic numitor comun este curajul de a fi ei înşişi, de a-şi prețui visurile și de a le pune în practică, spre binele propriu și al societății. Interviul Loredanei Negrilă cu Vadim Ghirdă s-a difuzat pe 24 februarie, ora 14.30, la TVR INFO.

Logo

 
Trofeul Valea Uzului. Raliul Moldovei, în direct la TVR Iași și TVR3 | VIDEO

De sâmbătă, 27 iulie, în Moldova răsună din nou motoarele mașinilor de cursă.  

Oana Giurgiu ne spune cum a început totul şi ne poveşteşte întâmplări mai mult sau mai puţin de groază din ediţiile "Luna Plină"  de până acum ...

Claudiu Lucaci: „La JO Los Angeles din 1984, am văzut forța sportului românesc şi pe unii dintre cei mai mari sportivi ai noștri”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...