loader
Foto

Galerie foto

Gheorghe Avădanei şi Analia Selis, două „Destine ca-n filme”

Cu Iuliana Marciuc - marţi, de la ora 21.00, la TVR 2 şi TVR HD.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Pentru că iubea marina, Gheorghe Avădanei a făcut armata voluntar. În 1971 obţine gradul de sergent, după ce a salvat o navă de la incendiu. Pe când făcea practică la marină, Gheorghe Avădanei a văzut pentru prima dată nava Republica, construită la Linz (Austria) în anul 1883, cândva cea mai modernă fregată a marinei austro-ungare. Pe atunci, nu avea habar că drumul vieţii îl va duce către aceasta.

După zeci de ani, în 2003,  a fost  propus să se ocupe de o navă ce avea să intre în circuitul turistic de la Tulcea. Era chiar Republica, unul dintre puţinele vapoare cu zbaturi în stare de plutire din lume. Până în 1980, Republica a avut statutul de navă-amiral a marinei fluviale şi de protocol, la bordul ei ţinându-se multe întrevederi ale şefilor de stat din acea vreme. Îndrăgostit  de istoria acesteia şi de trecutul marinei militare, Gheorghe Avădanei s-a dedicat timp de 12 ani recondiţionării navei, până când a fost obligat să iasă la pensie.

Deşi în urma eforturilor sale nava a fost înscrisă în patrimoniul tehnic naţional în 2008, când încă la bord se aflau în stare intactă mecanismele originale de propulsie şi navigaţie originale, Republica a fost transformată parţial în cârciumă, iar în prezent zace părăsită într-o dană.

Cea de-a doua poveste a ediţiei din această săptămână este a Analiei Selis, căreia întâlnirea cu violoncelistul român Răzvan Suma i-a schimbat destinul, viaţa şi ţara. În ciuda fragilităţii pe care o emană, Analia Selis este o femeie puternică şi plină de pasiune, care a reuşit să cucerească publicul român cu vocea şi cântecele ei.

Originară din Argentina, ea părăseşte locurile natale în 1997 şi pleacă în America. Era în Boston atunci când l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soţ. S-au stabilit în România, au doi copii frumoşi, iar Analia a devenit cetăţean român şi şi-a găsit aici liniştea, familia şi împlinirea sufletească.

Emisiunea poate fi urmărită marţi de la ora 21.00 la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.