loader
Foto

Galerie foto

Frumusețea Parcului Natural Cozia, o nouă filă în povestea „Regatului Sălbatic”

Sâmbătă, 30 iunie, de la ora 16.10, telespectatorii TVR 2 au călătorit prin pășuni cu fânețe, păduri de fag și poieni inverzite, presărate cu flori de munte, toate surprinse în imagini spectaculoase în cel de-al cincilea episod al seriei documentare „Regatul Sălbatic”.

 

Telespectatorii TVR 2 sunt invitați la o nouă frumoasă și educativă drumeție în „Regatul Sălbatic”. Jurnalistul TV Mihai Ovidiu Enea, gazda emisiunii „Regatul Sălbatic”, deschide sâmbătă, 30 iunie, de la ora 16.10, porțile Parcului Național Cozia. Aici telespectatorii vor descoperi 17.000 de hectare de teren care freamătă de viață, o zonă sălbatică și spectaculoasă în care bogăția ecosistemelor naturale, nealterate în timp de activitatile antropice, impun în continuare măsuri speciale de protecție și conservare, lăsând doar natura să-și urmeze cursul firesc.

(w882)

”Un regat fără cetăți nu este un regat. Cetățile Regatului Sălbatic sunt parcurile și rezervațiile naturale. Odată ajuns pe drumul de urcare spre vârful Cozia, ce domină întregul Parc Natural Cozia, înțelegi repede că mediul de aici e propice multor specii de animale și plante. Solul calcaros este propice caprei negre chiar dacă altitudinea nu este chiar atât de mare. Vârful Cozia are doar 1668 m. Până în vârf însă, deși te aștepți că drumul șerpuit să te poarte prin straturi de vegetație, lucrurile nu stau deloc astfe. E un fenomen neîntâlnit în alte părți: nu există limite altitudinale pentru specii diferite de arbori. Dacă în mod normal te-ai aștepta că foiasele să fie la bază muntelui iar la altitudine să domine rasinoasele și arbuștii, la Cozia ai surpriză de a găsi i inversiune a etajelor de vegetație: găsești gorun până la 1350m în zonă Stânișoară iar bradul și fagul coboară până la 300-400 m în Defileul Oltului.

(w882)

Surpriză însă vine în momentul în care ajungi chiar în vârf. Spre sud, sud-vest și vest priveliștea este dominată de maiestosul rău Olt. Spre Nord și Nord-Est se deschide Țara Lovistei străjuită de Masivul Făgăraș, iar spre Est și Sud-Est dai cu ochii de crenelurile altor cetăți ai Regatului Sălbatic, Piatră Craiului și Bucegi.

(w882)

Vârful Cozia e cel mai avansat vârf înalt spre Sud din tot lanțul Carpaților Meridionali de unde în zilele senine ale toamnei, pe lângă paletă coloristica fabuloasă a întregii păduri ai șansa cu puțină strădanie să străbați tăria cu privirea până spre Alexandria și chiar Turnu Măgurele. Un astfel de noroc am avut și noi iar strădania ne-a fost răsplătită cu un un terlocutor pe măsură frumuseții parcului: Pavel Prundurel, sufletul echipei de oameni dăruiți care păstrează pentru viitor, în bună stare această veritabilă citadelă a Regatului Sălbatic”, a povestit jurnalistul TV Mihai Ovidiu Enea.

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Eurovision 2024: Artiștii celei de-a 68-a ediții a Concursului Muzical Eurovision își încep călătoria spre Malmö

Repetițiile pentru cea de-a 68-a ediție a Concursului Muzical Eurovision sunt la doar câteva zile distanță, iar artiștii au început călătoria ...