loader
Foto

Ia`și descoperă: Fizicieni ieșeni, sub semnul Premiului Nobel | VIDEO

Duminică, 5 martie, de la ora 19.00, ați urmărit „Fizicieni ieşeni, sub semnul Premiului Nobel", un documentar de Maria Florea, Adrian Vulpe şi Dragoş Brehnescu.

 

Şcoala ieşeană de fizică de pe la 1850 şi până spre zilele noastre a stat sub semnul premiului Nobel. Cei mai buni profesori de la Universitatea din Iaşi au studiat şi şi-au dat doctoratele la Paris, Nancy, Viena sau Berlin sub îndrumarea unor savanţi laureaţi cu Nobel. Au fost colegi cu Marie Curie, au fost citaţi alături de Einstein, au scris cursuri cu Poincaré​, au învăţat cu Lippman, au fost numiţi membri în Academia Franceză sau au făcut cercetări despre care a vorbit o lume întreagă.

Se spune că într-un timp foarte scurt, profesorii de fizică din Iaşi au recuperat peste 300 de ani de ştiinţă pe care îi aveam în urma Europei. Cu toate acestea, câţi dintre noi mai ştim despre Teodor Stamati. Petru Poni, Ştefan Micle, Dumitru Hurmuzescu, Ştefan Procopiu, Petru Bogdan, Eugen Neculcea şi Horia Hulubei?! Sau despre Vasile Adamachi, filantropul care şi-a donat averea, 2,5 milioane de lei aur, pentru ca aceşti profesori să înveţe la marile şcoli euopene?!
Duminică, 5 martie, de la ora 19.00, urmăriţi "Fizicieni ieşeni, sub semnul premiului Nobel", un documentar de Maria Florea, Adrian Vulpe şi Dragoş Brehnescu.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...