loader
Foto

„Lemonade”, debutul în lungmetraj al Ioanei Uricaru, în 29 iunie, la TVR Cultural

În ultima săptămână din luna iunie,  TVR Cultural a difuzat pelicula „Alb”, al doilea film din trilogia lui Kieślowski „Trei culori” și drama „Lemonade” („Luna de miere”), debutul în lungmetraj al Ioanei Uricaru.

 

Luni, 26 iunie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat cea de-a doua parte a trilogiei „Trei culori” - „Alb”, premiat cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, la Festivalul de Film de la Berlin.

Trilogia „Trei culori” este o trimitere la idealurile Revoluției franceze: „libertate” (albastru), „egalitate” (alb) și „fraternitate” (roșu).

Reflectând asupra valorilor fundamentale ale civilizației moderne, Krzysztof Kieślowski discută despre complexul de inferioritate al polonezilor și încercările lor disperate de a ajunge la nivelul  societăților bogate. Filmul „Alb” (1994), a cărui acțiune se petrece în perioada transformărilor sistemice de după 1989, trece dincolo de planul social, analizând condiția umană în lumea contemporană.

Kieślowski vorbește despre capitalismul sălbatic care se dezvoltă în Polonia, țară încărcată de autoproclamați oameni de afaceri, care acumulează averi fentând legile. Criticii i-au reproșat regizorului scenariul ilogic, improbabilitatea mecanismelor psihologice analizate în film și reprezentările stereotipe privind soarta celor îmbogățiți în Polonia”, notează site-ul culture.pl.

(w882) Alb

Sursă imagine: imdb.com

Filmul spune povestea imigrantului polonez Karol Karol (Zbigniew Zamachowski), care se trezește într-o țară străină (Franța), fără job și fără căsnicie, după ce soția lui franțuzoaică, Dominique (Julie Delpy), divorțează de el,  la șase luni după ce devine impotent. Forțat să părăsească Franța, după ce pierde afacerea pe care o aveau împreună (un salon de cosmetică), Karol îl cunoaște pe polonezul repatriat Mikolah (Janusz Gajos), care îl va ajuta să se întoarcă acasă în mod fraudulos, nemaiavând nici pașaport și nici bani, într-o valiză. Karol începe să-și refacă viața, dar nu uită niciodată de vechea lui viață, notează Rotten Tomatoes. În final, el își dorește să câștige foarte mulți bani și se răzbune pe fosta soție.

(w882) Alb

Sursă imagine: imdb.com

O cronică publicată de The Guardian despre acest film puteți citi aici. Despre primul film din trilogia „Trei culori”, „Albastru”, pe care TVR Cultural l-a difuzat în 19 iunie, puteți citi aici.

(w882) Alb

Sursă imagine: imdb.com

Joi, 29 iunie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat filmul „Lemonade” („Luna de miere”), în regia Ioanei Uricaru, pentru care a primit premiul pentru cel mai bun regizor, la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo (2018).

În rolurile principale: Mălina Manovici, Dylan Smith, Steve Bacic.

(w882) Lemonade

Sursă: Facebook „Lemonade”

Este primul lungmetraj semnat de Ioana Uricaru și spune povestea unei femei de 30 de ani din România, asistentă medicală (Mara), care merge în SUA să lucreze pentru o perioadă fixă și se căsătorește cu un fost pacient, despre care află apoi că nu este omul bun pe care l-a crezut. Pe lângă asta, ofițerul de la Imigrări o hărțuiește sexual și este nevoită să se confrunte cu șocul cultural la tot pasul.

Filmul „Lemonade” a fost produs de Cristian Mungiu. Anterior, Ioana Uricaru a regizat un segment din „Amintiri din Epoca de Aur”, proiect coordonat de Cristian Mungiu, selecționat la Festivalul de la Cannes, iar actrița principală din „Lemonade”, Mălina Manovici, a jucat în „Bacalaureat”, film regizat de Cristian Mungiu.

Să fii imigrant e o experiență traumatizantă, o situație foarte vulnerabilă. Sunt multe detalii care nu prea apar în filme sau în presă, dar care sunt relevante pentru orice imigrant, din oricare parte a lumii ar veni. Sunt atâtea lucruri care ți se întâmplă și pentru care nu ești pregătit! Știi că trebuie să ai permis auto, să vorbești engleză și să muncești din greu, dar multe alte lucruri care ți se întâmplă sunt echivalentul unui ciocan cu care cineva îți dă în cap zi de zi”, a explicat Ioana Uricaru, care a emigrat, la rândul ei, în SUA, în anul 2001.

(w882) Lemonade

Sursă: Facebook „Lemonade”

Întrebată, la premieră, de ce a ales titlul „Lemonade” pentru filmul ei, după ce, inițial, pelicula trebuia să se numească „Luna de miere”, Ioana Uricaru a explicat că „americanii au un proverb: «Când viața îți dă lămâi, fă din ele limonadă». Adică trebuie să scoți tot ce e mai bun dintr-o situație dezavantajoasă”, potrivit relatării Iuliei Blaga de la Festivalul de Film de la Berlin, publicată de Hotnews.

FILM.TVR.RO

Logo

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Seriile documentare „68. Zece ani care au zguduit lumea” și „Napoleon Bonaparte - Campania din Rusia”, din 11 mai, la TVR Cultural

În fiecare sâmbătă, începând cu 11 mai, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească două serii documentare fascinante despre ...

„Dialoguri academice”​, cu filosoful Mircea Dumitru şi cercetătorii Viorel Bădescu şi Alexandru Morega, în 12 mai, la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează duminică, 12 mai, de la ora 22.30, dialogul filosofului Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, cu prof. dr. ...