loader
Foto

Filmul de colecție „Moartea unui comis-voiajor” (1985), duminică, la TVR Cultural

În săptămâna 17-23 iulie, TVR Cultural a difuzat drama istorică „Danton” (Franța-Polonia, 1983), premiată cu BAFTA și César, filmul românesc „Puzzle” (România, 2013) și clasicul „Moartea unui comis-voiajor” (SUA,1985), inspirat de piesa omonimă a lui Arthur Miller.

 

Luni, 17 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama istorică „Danton” (1983), în regia lui Andrzej Wajda, cu Gérard Depardieu, Wojciech Pszoniak, Anne Alvaro și Patrice Chereau în rolurile principale. Trailerul, aici.

Filmul a primit Premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin în anul 1984 și Premiul César pentru regie, în 1983.

(w882) Danton

Sursă imagine: imdb.com

Acest film franțuzesc al unui regizor polonez explorează o prietenie celebră distrusă de politică și corupție. Georges Danton (Gérard Depardieu) și Maximilien de Robespierre (Wojciech Pszoniak) au luptat umăr la umăr în Revoluția Franceză. În noiembrie 1793, Danton revine la Paris, după ce, la incitarea lui Robespierre, Comitetului Salvării Publice declanşase o serie masivă de execuţii care a făcut zeci de mii de victime.

Încrezător în sprijinul popular, Danton îl înfruntă pe fostul său aliat, dar, împreună cu susţinătorii săi, sfârşeşte în faţa Tribunalului Revoluţionar, care îl condamnă la moarte prin ghilotinare.

(w882) Danton

Sursă imagine: imdb.com

Drama istorică este inspirată de piesa „Cazul Danton”, a scriitoarei poloneze Stanislawa Przybyszewska. Georges Danton (1759-1794), important erou al Revoluției Franceze, sfârșește ghilotinat împreună cu susținătorii săi și alți foști eroi ai Revoluției, în timpul Terorii Iacobine  (1793-1794), instaurată de Maximilien de Robespierre (1758-1794). Robespierre a sfârșit, la rândul său, ghilotinat. Despre Revoluția Franceză citiți mai multe aici.

Nu i-am fost niciodată loială cuiva cum i-am fost lui Robespierre”, spunea Przybyszewska (1901-1935). În lucrarea ei, „Cazul Danton”, a folosit analogii din Franța revoluționară pentru a explica situațiile politice ale momentului din Europa. Povestea ei o puteți citi pe site-ul culture.pl.

Filmul a fost turnat în Franța, după ce autoritățile poloneze comuniste i-au închis studioul lui Wayda, pentru că regizorul și-a manifestat simpatia pentru mișcarea sindicală Solidaritatea. Aceste ingerințe politice l-au afectat pe Wajda, care a creat o paralelă între teroarea instalată în timpul Revoluției Franceze și Polonia comunistă, notează site-ul frenchfilms.

(w882) Danton

Sursă imagine: imdb.com

Joi, 20 iulie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat drama românească „Puzzle” (2013), în regia lui Andrei Zincă. În rolurile principale: Dan Nuţu, Adrian Titieni, Ioana Pavelescu, Skovrán Tünde, Cătălina Mustaţă și Şerban Ionescu. Trailerul, aici.

Scenariul „Puzzle” este o adaptare a piesei de teatru „Blind Date”, scrisă de dramaturgul argentinian Mario Diament. Ştefan Manea, un executor judecătoresc de 51 de ani, frustrat de existenţa lui solitară şi lipsită de pasiune, îşi dă seama că cei din jurul său nu fac altceva decât să se folosească de el.

(w882) Puzzle

Sursă imagine: imdb.com

Deşi are o familie frumoasă şi este căsătorit de mulţi ani cu Lena, el constată că singurul lui prieten este un bătrân scriitor orb, pe care îl cunoaşte când ajunge să-l evacueze din propria locuinţă. Inspirat de gândirea acestuia, Manea găseşte curajul să treacă dincolo de toate regulile pe care le acceptase în viaţă. Astfel, va regăsi bucuria unei existenţe libere şi pasionante şi ajunge să se îndrăgostească de o femeie mult mai tânără decât el.

(w882) Puzzle

Sursă imagine: imdb.com

Duminică, 23 iulie, de la ora 20.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la un film de colecție: „Moartea unui comis-voiajor” (SUA,1985), după piesa lui Arthur Miller. Ecranizarea lui Volker Schlondorff se bucură de o distribuție de excepție: Dustin Hoffman, John Malkovich, Kate Reid, Stephen Lang. Trailerul, aici.

Filmul a primit trei premii Emmy - pentru cel mai bun actor într-un rol principal într-un film de televiziune (Dustin Hoffman), pentru cel mai bun actor într-un rol secundar într-un film de televiziune (John Malkovich) şi pentru scenografie - și Globul de Aur, pentru cel mai bun actor într-un film de televiziune (Dustin Hoffman).

Comis-voiajorul Willy Loman se trezeşte concediat de la firma pe care o slujeşte cu devotament de zeci de ani. Deşi soţia sa încearcă din răsputeri să-l ajute în acest moment delicat al vieţii lui, Willy nu poate suporta ideea de a nu mai lucra şi de a fi pierdut respectul celor doi fii ai săi, Biff şi Happy.

(w882) Moartea un

Dustin Hoffman, în „Moartea unui comis-voiajor”. Sursă foto: Captură video MUBI

„Moartea unui comis-voiajor”, o piesă „în două acte și un recviem”, a fost scrisă de Arthur Miller în 1948 și pusă în scenă un an mai târziu. Miller a primit un Premiu Pulitzer pentru această piesă, descriind-o drept „tragedia unui om care și-a dat viața sau care și-a vândut-o, în căutarea visului american”.

(w882) Moartea un

Dustin Hoffman și John Malkovich. Sursă: Rotten Tomatoes

După o viață pe drumuri, comis-voiajorul Willy Loman își dă seama că a dat greș ca tată și ca soț. Fii săi, Happy și Biff, nu se bucură de succes - „nu sunt plăcuți”, în cuvintele sale. Cariera lui este pe ducă, fără să aibă bunăstarea pe care și-ar fi dorit-o, iar Willy evadează într-un trecut pe care îl idealizează. Când Biff se pregătește să plece de acasă, se ceartă cu Willy, mărturisindu-i că a stat trei luni la închisoare și bătându-și joc de valorile tatălui său. Willy, amărât și învins, cu visurile spulberate, își pune capăt zilelor.

(w882) Moartea un

Sursă: Rotten Tomatoes

FILM.TVR.RO

Logo

 
Traiul la bloc - drepturi și obligații

Traiul la bloc - drepturi și obligații

publicat: Marţi, 14 Mai 2024

Mihaela Olaru vă invită să urmăriți o ediție ”Oamenii și legea”, miercuri, 15 mai, de la ora 13:00, pe TVR 1.

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...