loader
Foto

Filmele alb-negru ale anilor ’30-’40 se văd la TVR 2

De luni până vineri, de la ora 16:10, vă aducem filmele Hollywoodului de aur.  În această săptămână v-am pregătit „Mumia” din 1932, „Frankenstein” din 1931 şi „Dorinţă” cu Marlene Dietrich.

 

Luni, 3 august, ora 16:10: Mumia (The Mummy, SUA, 1932)

Filmul alb-negru „The Mummy” (SUA, 1932) este considerat un clasic al genului horror şi a reprezentat sursa de inspiraţie pentru multe alte producţii cinematografice cu aceeaşi temă. Regia este semnată de Karl Freund, „părintele” unor filme-cult precum „Metropolis” (1927), „Dracula” (1931, cu Bela Lugosi) şi serialul de televiziune „I Love Lucy” (1951-1957).

Membrii unei expediţii arheologice în Egipt descoperă mormântul înaltului preot Imhotep, ucis în urmă cu trei mii de ani din pricina unei iubiri interzise. Unul dintre arheologi citeşte cu glas tare un papirus misterios găsit în mormânt; mumia revine la viaţă şi porneşte în căutarea reîncarnării moderne a prinţesei lui egiptene adorate.

În distribuţia filmului îl găsim pe Boris Karloff, unul dintre cei mai mari actori ai genului horror. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale a fost Frankenstein, jucat în trei filme de-a lungul anilor 30 („Frankenstein”- 1931, „Bride of Frankenstein” – 1935 şi „Son of Frankenstein” - 1939). Alături de Boris, în „Mumia” mai joacă  Zita Johann şi David Manners, un alt actor cunoscut pentru rolul din  „Dracula” lui Karl Freund.

Marţi, 4 august, ora 16:10: Frankenstein (Frankenstein, SUA, 1931)

În februarie 1931, la Roxy Theatre din New York, are loc premiera triumfală a filmului „Dracula”, cu Bela Lugosi în rolul contelui-vampir. Încurajate de acest succes, Studiourile Universal semnează un contract cu regizorul de origine britanică James Whale, pentru un alt horror-ecranizarea romanului „Frankenstein” al lui Mary Shelley.

Cum Lugosi declină oferta de a face parte din distribuţia noii producţii, Whale angajează un conaţional de-al său, pe cvasi-necunoscutul Boris Karloff, ce avea să devină, prin acest film, cel mai memorabil „monstru” din istoria cinematografiei mondiale. De asemenea, replica „It’s alive! It’s alive” pe care o spune doctorul este în topul celor mai celebre replici, filmul este în numeroase clasamente al celor mai bune producţii horror, iar în 1991 Registrul Naţional de Film din SUA l-a selectat pentru arhivare în Biblioteca Congresului  pentru rolul său cultural, istoric şi estetic.

Miercuri, 5 august, ora 16:10: Joc dublu (Criss Cross, SUA, 1949)

Recent divorţat, Steve Thompson-şofer de maşini blindate-o reîntâlneşte într-un club de noapte pe fosta lui soţie, Anna, de care este încă îndrăgostit. Cei doi reînnoadă relaţia, deşi Anna plănuieşte să se mărite cu Slim Dundee, un individ cu legături mafiote. Când acesta îi surprinde, Steve recurge la o minciună disperată, spunându-i că plănuieşte jaful unei maşini blindate. Planul va trebui apoi dus la îndeplinire, însă consecinţele sunt dramatice.

„Joc dublu” este considerat unul dintre cele mai bune filme ale genului noir, iar în rolurile principale îi regăsim pe Burt Lancaster, Yvonne de Carlo şi Dan Duryea.

Robert Siodmak este cunoscut pentru filmele sale noir şi a realizat 12 dintre cele mai bune filme ale genului (în zece ani).

Joi, 6 august, ora 16:10: Detectivul băncii (The Bank Dick, SUA, 1940)

Egbert Souse, un pierde-vară cu puternice înclinaţii bahice, îşi petrece mai tot timpul prin baruri, ca să scape de cicăleala familiei. Viaţa lui se transformă într-o comedie absurdă când, contribuind fără să vrea la prinderea unui hoţ, este angajat paznic la banca pe care tâlharul o jefuise.

Egbert Souse este interpretat de W.C. Fields, actorul considerat unul dintre cei mai mari comedieni din cinematografia americană.  În faţa camerelor de filmat, personajul Fields era descris ca un egoist mizantrop, un mare băutor, dar care era simpatic şi îndrăgit, chiar dacă spunea că nu suportă copiii şi câinii.

Vineri , 7 august, ora 16:10: Dorinţă (Desire, SUA, 1936)

Madeleine de Beaupre (Marlene Dietrich), o seducătoare hoaţă de bijuterii, se pregăteşte să fugă din Franţa în urma unui jaf. La graniţă, îl întâlneşte pe Tom Bradley (Gary Cooper), un american care-şi petrece vacanţa în Europa. Madeleine se foloseşte de el ca să treacă în Spania perlele furate, iar Tom, fascinat de misterioasa femeie, e deja dispus s-o urmeze în orice aventură.

„Dorinţă este unul dintre cele mai neobişnuite şi extrem de fertile exemple ale încrucişării artistice între doi autori diferiţi: Frank Borzage şi Ernst Lubitsch.(...) Rezultatul e un film hibrid perfect: extrem de atent şi pasional. Marlene Dietrich se joacă cu rolul său de hoţ de bijuterii şi chiar pare că savurează acest lucru” (Slant)

FILM.TVR.RO

Logo

 
Violoncelistul Adrian Naidin, la „Mic dejun cu un campion”: Artiştii sunt nişte intermediari între teluric şi celest (ediție din 2023) | VIDEO

Între 22 și 28 aprilie , telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Bucura cu acad. Georgeta Filitti, istoric, ...

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

TVR difuzează o serie de programe dedicate JO PARIS 2024

Legendele, prezentul şi viitorul olimpismului românesc se întâlnesc la TVR în seriile „#Învingătorii”, „#Eroii” și „#Speranțe”.  TVR va ...