loader
Foto

Galerie foto

„Ferma noastră”: ultimul episod al seriei documentare „China, gust şi savoare”

Duminică, 3 iulie, aţi urmărit la TVR 2 ultimul episod din seria dedicată gastronomiei şi culturii chinezeşti. De la ora 16:00, vom descoperi cum au reuşit ei să profite de fiecare petic de pământ, ca să-şi cultive hrana.

 

Poporul chinez crede că omul trebuie să folosească în bucătărie resursele locale disponibile; nu este un exemplu de adaptare a oamenilor la condiţiile locale, ci şi un mod natural de-a trăi conform principiilor chinezeşti.

Chinezii profită de fiecare bucată de pământ pe care stau, iar abilitatea lor de a căuta şi găsi mâncare este de-a dreptul instinctuală: de la câmpiile fertile şi bogate, râurile şi lacurile abundente, până la platourile reci şi dezolante din mediul urban, dominat de zgârie-nori. Acolo unde este verde, este o armonie între cerul de deasupra şi oamenii de jos.

Un scriitor descria modul simplu al chinezilor de a privi viaţa în următoarele cuvinte: nu contează dacă-şi ară pământul cu capul în jos sau îşi închină capul ca să mănânce, chineziinu uită niciodată să-şi ridice capul înspre cer.

***

Documentarul „China, gust şi savoare”

Este o explorare culinară, geografică şi culturală a Chinei, care introduce spectatorul în secretele gastronomiei chineze. O prezentare plină de culoare a diverselor tradiţii din China, Hong Kong şi Taiwan, care îmbină vechiul şi noul, trecutul istoric şi modernitatea, bogăţiile naturii şi tehnicile inventate de om.

Cele 7 episoade reprezintă primul sezon al unui documentar eveniment realizat de CCTV (Televiziunea Publică din China) şi oferit românilor de Ambasada Republicii Populare Chineze la Bucureşti. „China, gust şi savoare" va însemna pentru telespectatorii români o incursiune într-unul dintre cele mai semnificative universuri ale îndepartatei culturi: gastronomia.

„A bite of China" este unul din cele mai reuşite documentare chinezeşti din ultimii ani, preluat în numeroase ţări şi care a luat multe premii naţionale. Filmul reflectă atât viaţa cotidiană a chinezilor de rând, cât şi cultura şi istoria milenară a Chinei.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...