Pentru a produce pe principiul de la fermă la furculiţă, adică să reuşeşti să ajungi pe mesele cât mai multor consumatori la nivel local, regional şi de ce nu internaţional, trebuie să ai viziune şi să atragi resurse financiare pentru ca investiţiile în agricultură să poată transforma business-ul într-o afacere de succes. România are produse de calitate, fermieri temerari și o tradiție puternică în sectorul agroalimentar. Avem cu ce ne mândri. Despre alimente care au trecut graniţele ţării sau cu potenţial de export, discutăm în emisiunea „Investiţi în România!”, difuzată la TVR Internaţional, marți, 28 octombrie, de la ora 21:00.
Despre participarea României la cel mai mare târg mondial, în Germania, la Anuga 2025, specializat în industria alimentară, cu o delegație formată din reprezentanții a 114 companii, dar și despre provocările cu care se confruntă firmele, discutăm cu Ștefan Pădure, președintele Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc. Acesta susține necesitatea elaborării unei strategii pe termen lung, alocarea instrumentelor specifice pentru punerea ei în practică și crearea unei instituții cu angajați profesioniști pentru promovarea exporturilor.

De asemenea, într-un reportaj realizat de jurnalista Ana Maria Ghiur, cunoaştem studenți, cercetători și antreprenori care pun inovația românească pe harta lumii. Competiția de excelență din cadrul Anuga 2025, Ecotrophelia Europe, a adus echipei Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Premiul Special pentru Strategie de Comunicare cu FoodCell, un snack proteic, ambalat inteligent, dedicat stilului de viață activ și sustenabil.
De la Köln, revenim în țară, la Crevedia, unde regăsim un business longeviv și respectat în industria cărnii de pasăre, cu o istorie de peste 65 de ani. Aici stăm de vorbă cu directorul comercial, Virgil Ciaușoiu, despre investiţiile care au fost realizate pentru a creşte productivitatea şi despre modul în care se adaptează compania în faţa problemelor actuale: de la fiscalitatea impredictibilă, forţa de muncă fluctuantă, până la concurența acerbă de pe piețele externe, în condiţiile în care, în prezent, România este un exportator major de carne de pui.

Antreprenori, reprezentanţi ai ministerului Agriculturii şi ai mediului academic au discutat despre creşterea competitivităţii lanţului agroalimentar şi noi instrumente de finanţare pentru agricultură, dar şi despre cum poate România să transforme un deficit alimentar de peste 3 miliarde de euro într-o oportunitate. Detalii în reportajul realizat de jurnalista Roxana Ghiţulescu, la Bucharest Food Summit, un eveniment de referință pentru sectorul agroalimentar românesc, organizat la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu – Șișești”.

Această ediţie a emisiunii „Investiţi în România!” va fi difuzată la TVR Internațional, marţi, 28 octombrie, ora 21:00, şi în reluare, miercuri, 29 octombrie, orele 4:00 şi 12:00.


INVITAŢI:
- ŞTEFAN PĂDURE – preşedinte Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc
- VIRGIL CIAUŞOIU – director comercial companie producătoare de carne de pui, Dâmboviţa
- E.S. ADRIANA LORETA STĂNESCU - ambasadorul României în Republica Federală Germania
- prof. dr. ing. DANIELA BORDA - Facultatea de Ştiinta şi Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunărea de Jos” - Galați
- CONSTANTIN DUMITRIU - director comercial companie de îngheţată artizanală, Galaţi
- DANIELA ŢIULEANU BARI - masterand Facultatea de Ştiinta şi Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunărea de Jos” - Galați
- CRISTINA COLCIAR - reprezentant USAMV Cluj-Napoca
- MARIUS BADEA - antreprenor industria lactatelor, judeţul Argeș
- SILVIA RAILEANU – producător roșii, judeţul Timiş
- DAVID TODORAN – antreprenor industria lactatelor, judeţul Mureş
- FLORIAN - EMIL DUMITRU – secretar de stat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
- ADRIAN - IONUȚ CHESNOIU – director general Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale
- GABRIEL BIRIŞ – consultant fiscal
- prof. univ. dr. ing. IOAN JELEV – preşedinte Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti"
- dr. în biologie, conf. cercetător VICTOR ŢÎŢEI – şef laborator Resurse Vegetale Aplicate, Universitatea de Stat din Republica Moldova
***
Credit foto:
ROXANA GHIŢULESCU
Documentarist:
GIORGIANA ŞUŞURINCĂ-ENACHE
Imagine:
FLORINEL DUMITRU
FLORIN MIRICIOIU
Montaj:
MIHAELA CHIPER
Jurnalişti:
RALUCA AMZĂR
ANA MARIA GHIUR
ROXANA GHIŢULESCU
Moderaror & Producător:
CRISTINA LEORENŢ
***
* Împreună construim pentru generațiile următoare!
Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.
Așteptăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pe pagina de Facebook a emisiunii!











