loader
Foto

Exportul alimentelor românești, între potențial și provocări

RECOMANDARI  TVRI 

Pentru a produce pe principiul de la fermă la furculiţă, adică să reuşeşti să ajungi pe mesele cât mai multor consumatori la nivel local, regional şi de ce nu internaţional, trebuie să ai viziune şi să atragi resurse financiare pentru ca investiţiile în agricultură să poată transforma business-ul într-o afacere de succes. România are produse de calitate, fermieri temerari și o tradiție puternică în sectorul agroalimentar. Avem cu ce ne mândri. Despre alimente care au trecut graniţele ţării sau cu potenţial de export, discutăm în emisiunea „Investiţi în România!”, difuzată la TVR Internaţional, marți, 28 octombrie, de la ora 21:00.

 

Cristina Leorenț
Investiţi în România!

Despre participarea României la cel mai mare târg mondial, în Germania, la Anuga 2025, specializat în industria alimentară, cu o delegație formată din reprezentanții a 114 companii, dar și despre provocările cu care se confruntă firmele, discutăm cu Ștefan Pădure, președintele Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc. Acesta susține necesitatea elaborării unei strategii pe termen lung, alocarea instrumentelor specifice pentru punerea ei în practică și crearea unei instituții cu angajați profesioniști pentru promovarea exporturilor.

(w882) Investiţi

De asemenea, într-un reportaj realizat de jurnalista Ana Maria Ghiur, cunoaştem studenți, cercetători și antreprenori care pun inovația românească pe harta lumii. Competiția de excelență din cadrul Anuga 2025, Ecotrophelia Europe, a adus echipei Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Premiul Special pentru Strategie de Comunicare cu FoodCell, un snack proteic, ambalat inteligent, dedicat stilului de viață activ și sustenabil.

De la Köln, revenim în țară, la Crevedia, unde regăsim un business longeviv și respectat în industria cărnii de pasăre, cu o istorie de peste 65 de ani. Aici stăm de vorbă cu directorul comercial, Virgil Ciaușoiu, despre investiţiile care au fost realizate pentru a creşte productivitatea şi despre modul în care se adaptează compania în faţa problemelor actuale: de la fiscalitatea impredictibilă, forţa de muncă fluctuantă, până la concurența acerbă de pe piețele externe, în condiţiile în care, în prezent, România este un exportator major de carne de pui.

(w882) Investiţi

Antreprenori, reprezentanţi ai ministerului Agriculturii şi ai mediului academic au discutat despre creşterea competitivităţii lanţului agroalimentar şi noi instrumente de finanţare pentru agricultură, dar şi despre cum poate România să transforme un deficit alimentar de peste 3 miliarde de euro într-o oportunitate. Detalii în reportajul realizat de jurnalista Roxana Ghiţulescu, la Bucharest Food Summit, un eveniment de referință pentru sectorul agroalimentar românesc, organizat la Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu – Șișești”.

(w882) Investiţi

Această ediţie a emisiunii „Investiţi în România!” va fi difuzată la TVR Internațional, marţi, 28 octombrie, ora 21:00, şi în reluare, miercuri, 29 octombrie, orele 4:00 şi 12:00.

(w882) Investiţi

(w882) Investiţi

INVITAŢI:

  • ŞTEFAN PĂDURE – preşedinte Asociaţia pentru Promovarea Alimentului Românesc
  • VIRGIL CIAUŞOIU – director comercial companie producătoare de carne de pui, Dâmboviţa
  • E.S. ADRIANA LORETA STĂNESCU - ambasadorul României în Republica Federală Germania
  • prof. dr. ing. DANIELA BORDA - Facultatea de Ştiinta şi Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunărea de Jos” - Galați
  • CONSTANTIN DUMITRIU - director comercial companie de îngheţată artizanală, Galaţi
  • DANIELA ŢIULEANU BARI - masterand Facultatea de Ştiinta şi Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunărea de Jos” - Galați
  • CRISTINA COLCIAR - reprezentant USAMV Cluj-Napoca
  • MARIUS BADEA - antreprenor industria lactatelor, judeţul Argeș
  • SILVIA RAILEANU – producător roșii, judeţul Timiş
  • DAVID TODORAN – antreprenor industria lactatelor, judeţul Mureş
  • FLORIAN - EMIL DUMITRU – secretar de stat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
  • ADRIAN - IONUȚ CHESNOIU – director general Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale
  • GABRIEL BIRIŞ – consultant fiscal
  • prof. univ. dr. ing. IOAN JELEV – preşedinte Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti"
  • dr. în biologie, conf. cercetător VICTOR ŢÎŢEI – şef laborator Resurse Vegetale Aplicate, Universitatea de Stat din Republica Moldova

***

Credit foto: 
ROXANA GHIŢULESCU

Documentarist:
GIORGIANA ŞUŞURINCĂ-ENACHE

Imagine:
FLORINEL DUMITRU
FLORIN MIRICIOIU

Montaj:
MIHAELA CHIPER

Jurnalişti:
RALUCA AMZĂR
ANA MARIA GHIUR
ROXANA GHIŢULESCU

Moderaror & Producător:
CRISTINA LEORENŢ

***

* Împreună construim pentru generațiile următoare!

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Așteptăm opiniile și sugestiile dumneavoastră pe pagina de Facebook a emisiunii!

 


 
FILOLOGUL ŞI LINGVISTUL NICOLAE SARAMANDU ÎN

Duminică, 2 noiembrie 2025, ora 13:00, TVR Cultural şi Academia Română vă invită la "Dialoguri Academice" cu filologul NICOLAE SARAMANDU şi cu ...

Infuzie de tinerețe, talent și folclor autentic, la „Drag de România mea!”

Fiecare gală a sezonului 15 al emisiunii “Drag de România mea!” vine cu noutate, diversitate şi unicitate. Sâmbătă, ora 20.00 şi duminică, ora ...

„Exclusiv în România”, la TVR 1: Buzăul şi oamenii lui care mișcă lumea

Cristi Tabără și Cristina Șoloc ajung în județul Buzău, o zonă cu peisaje superbe, dar și cu oameni cu idei deosebite. Duminică, 2 noiembrie, de ...