loader
Foto

Galerie foto

Exclusivitate „Ora Regelui”, la TVR 1: interviu cu nepotul ultimului rege al Italiei

Sâmbătă, 23 noiembrie, la TVR 1, de la ora 14.30, la Ora Regelui am văzut primul interviu pe care l-a acordat unui jurnalist român Alteţa Sa Regală Ducele Amedeo de Aosta - Savoia, nepotul ultimului rege al Italiei, Umberto al II-lea.

 

La reședința sa din Italia, Ducele de Aosta povestește despre copilăria şi tinereţea petrecute, în Elveţia şi Italia, alături de mătuşa sa, de Regele Mihai şi de Familia Regală a României, dar și despre tragediile prin care au trecut monarhiile română şi italiană în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, ca participant la acestea.

(w882)A

Camelia Csiki şi ASR Ducele de Aosta

Ducele, care a venit împreună cu fiica sa în România, la evenimentul istoric al anului 2019, ceremoniile funerare prilejuite de repatrierea Reginei - Mamă Elena, își amintește: "Regina Elena a avut o legătură specială de afecțiune cu mama mea, sora ei preferată. Mereu a fost o relație de profundă iubire și rudenie strânsă pentru că nu doar ne iubeam, dar când se putea, încercam chiar să locuim în aceleași orașe.  Mereu găseam un motiv bun pentru a ne vedea, pentru a fi împreună".

(w500)

Amedeo de Aosta -  copil

Ducele de Aosta - Savoia face parte din Familia Regală a Italiei și este pretendent la șefia Casei de Savoia.  Tatăl său a fost Aimone de Savoia - Aosta (ducele de Spoleto şi regele d'Aosta al Croaţiei), iar mama, Principesa Irene a Greciei şi Danemarcei, sora Reginei - Mamă Elena a României şi a Regelui Paolo al Greciei. Ducele de Aosta şi-a petrecut copilăria şi tinereţea, în Elveţia şi Italia, alături de mătuşa sa, Regina - Mamă Elena, de Regele Mihai şi de Familia Regală a României.

(w882)

La repatrierea Reginei-Mamă Elena

Evenimentul istoric al anului 2019 pentru Familia Regală Română a fost repatrierea Reginei - Mamă Elena, iar cea mai importantă personalitate străină care a participat la ceremoniile funerare a fost Alteţa Sa Regală Ducele Amedeo de Aosta - Savoia, vărul primar al Regelui Mihai. Interviul, acordat în exclusivitate jurnalistei Camelia Csiki, a fost filmat în această toamnă, pe insula Pantelleria.

(w882)

Camelia Csiki și directorul de imagine Claudiu Petringenaru au înregistrat mărturii preţioase ale unui prinţ care ar putea ajunge rege, în cazul în care Italia s-ar întoarce la monarhie, cel puțin potrivit Consulta a Regatului, investită de Regele Umberto al II-lea cu sarcina de a soluţiona problemele dinastice, în detrimentul vărului său Vittorio Emanuel.

(w882)

Alteţa Sa Regală Ducele de Aosta si fiica sa, Mafalda

Pe lângă mărturiile vii despre Regina Mamă Elena, despre exilul Regelui Mihai şi despre copilăria petrecută alături de Majestatea Sa Margareta, Alteţa Sa Regală Ducele de Aosta - Savoia povesteşte despre tragediile prin care au trecut monarhiile română şi italiană în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, ca participant la acestea. Cu câteva săptămâni înainte de naşterea Ducelui Amedeo, Regatul Italiei încheiase Armistiţiul Cassibile, încetând ostilităţile împotriva forţelor britanice şi americane. Germanii suspectau deja guvernul de la Roma că ar încerca să părăsească Axa și plănuiau invadarea Italiei. La ordinul semnat personal de Heinrich Himmler, Amedeo şi mama sa au fost deportaţi de germani într-un lagăr de concentrare din Austria, în care ducele și-a trăit primii ani, în captivitate. Au reuşit să scape cu viaţă, împărtăşind o soartă fericită faţă de mătuşa lui, Prințesa Mafalda Maria Elisabetta Anna Romana de Savoia, a doua fiică a regelui Victor Emanuel al III-lea al Italiei, pe care nemţii au luat-o ostatic spre a-l convinge pe regele Italiei să nu se opună intereselor germane în război. Prințesa Mafalda şi-a găsit sfârşitul în lagărul de concentrare Buchenwald.

Ducele Amedeo de Aosta - Savoia locuieşte în cea mai mare parte a timpului pe insula Pantelleria, al cărei cetăţean de onoare este, dar şi în Florenţa. A petrecut o parte din copilărie, împreună cu mama lui, chiar în vila Sparta, casa Reginei - Mamă Elena, în perioada exilului. Apoi, Prinţesa Irina și-a cumpărat o casă în apropiere, în San Domenico, la doar câteva sute de metri de casa Reginei - Mamă Elena. Mama ducelui de Aosta a vizitat de multe ori România, în care a şi locuit, în 1927, împreună cu Familia Regală a Greciei, din care provenea şi ea și sora sa Elena, viitoarea Regină Mamă a României.

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...