loader
Foto

Exclusiv pe TVR+: Emil Cioran în „Exerciţiu de admiraţie”

În perioada 8-12 aprilie, TVR+ va difuza în fiecare zi, de luni până vineri (în secţiunea Exclusiv TVR+), câte un episod din seria-documentar „Exerciţiu de admiraţie” , realizată în 1991, de Gabriel Liiceanu şi Constantin Chelba.

 

TVR+, portalul video al Televiziunii Române, lansează „Săptămâna Cioran”, care marchează împlinirea a 102 ani de la naşterea filosofului şi scriitorului Emil Cioran.


Liiceanu intră pentru prima oară cu o cameră de filmat în mansarda de pe Rue de L’Odeon, numărul 21, „în viaţa celui care a scris povestea otrăvită a vieţii noastre”. El ne poartă, împreună cu Cioran, pe străzile unde a citit, unde şi-a băut cafeaua sau unde discuta cu Sartre. Deschiderea scriitorului, odată văzut ca „cel mai clandestin filosof” de „Le Figaro Magazine”, ne dă senzaţia ca avem în faţa ochilor jurnalul intim al lui Cioran.

De-a lungul episoadelor, vom surprinde un  Cioran care râde cu poftă, care înjură într-o română curată şi care povesteşte despre copilăria lui alături de Aurel, fratele său. Cele cinci episoade reuşesc să creioneze relaţia specială care s-a închegat între Cioran şi Ţuţea, iar „Exerciţiu de admiraţie” este dovada că relaţia celor doi a fost de tip complementar, dar nu prin întăriri reciproce, ci prin contraziceri. E un individualist, spune Ţuţea. Îl ceartă pentru depărtarea de Dumnezeu, însă, dacă s-ar reîntâlni cu el „aş fi aşa de emoţionat că mi-ar pieri glasul. Mi-e un dor absolut de el”. Pentru Cioran, „misticul” Ţuţea este „singurul spirit genial care mi-a fost dat să-l întâlnesc în viaţa mea”.

Liiceanu reuşeşte să aducă în faţa camerei – culmea ironiei, aceeaşi cu care a fost filmat chiar şi Nicolae Ceauşescu – un om al contrastelor. „E un sentimental, este o persoană care suferă pentru prietenii lui când îi încearcă un necaz”, îl descrie Liiceanu.

„Exerciţiu de admiraţie” a primit, de-a lungul anilor, numeroase premii şi distincţii. În 1992, Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) le-a oferit celor doi realizatori (ex aequo) marele premiu şi premiul pentru montaj. În 1993, APTR le-a oferit premiul special al juriului şi premiul pentru imagine film documentar şi montaj.

 

Despre TVR+

Portalul video TVR+ (www.tvrplus.ro) le oferă utilizatorilor posibilitatea de a urmări gratuit, prin webcast, canalele Televiziunii Române, cât și emisiunile difuzate pe acestea. În prezent, pe TVR+, în secţiunea Emisiuni, sunt peste 120 de titluri, iar în secţiunea live pot fi urmărite: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional, TVR NEWS, TVR HD, cât şi canalele regionale.

În plus, sub marca „Exclusiv TVR+”, portalul pune la dispoziţia utilizatorilor momente de aur din Arhiva TVR sau materiale editate special pentru segmentul online. În decembrie 2012, TVR+ a lansat, în premieră, primul documentar realizat exclusiv pentru segmental online: „Jurnalist la Revoluție. Cum s-a scris istoria în mers”.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Eurovision 2024: Au început repetițiile tehnice la Malmö

La Malmö Arena din Malmö, Suedia, joi, 18 aprilie au început repetițiile tehnice pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.

Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...