loader
Foto

Exclusiv în România ajunge la Roşia Montană

Cristian Tabără vă invită să descoperiţi aurul românesc sâmbătă, 18 mai, de la ora 18.00, urmărind TVR 1, TVR HD sau online, pe TVR+

 

Sâmbăta aceasta, echipa emisiunii Exclusiv în România ajunge în judeţul Alba în căutarea aurului românesc „ascuns” în pământuri. Cristian Tabără coboară în Galeria romană de exploatare a aurului de la Roşia Montană - unicat mondial pentru că este singura galerie romană din lume (de exploatare a aurului), perfect conservată şi vizitabilă. Descinderea următoare este la Brad, la Muzeul Aurului, unde se găsec expuse cele mai scumpe piese de aur nativ din Europa.

Cetatea romană de la Roşia Montană (Alburnus Maior) este, poate, cel mai autentic document de ilustrare a activităţii minereşti aurifere de la începuturile sale. Disputele mediatice din ultimii ani referitoare la proiectul minier privat din Munţii Apuseni au adus o promovare neaşteptată a Muzeului Aurului şi a galeriilor romane, unice în România şi în lume. Aşa se face că zilnic, zeci de turişti trec pragul muzeului şi se încumetă să intre în galerii pentru a vedea cum extrăgeau romanii aurul din munte în urmă cu 2.000 de ani.

Roşia Montană reprezintă vârful tehnologiei miniere antice, pentru că aici se săpau galerii din care se scoteau filoane aflate în rocă dură, vulcanică. Din acest punct de vedere, Roşia Montană este unică în lume. Reţeaua de galerii romane de la Roşia este cea mai mare dintre toate exploatările imperiului, depăşind descoperirile din Spania, Portugalia, Marea Britanie şi Franţa, chiar dacă Dacia a fost ultima provincie cucerită şi prima părăsită de romani.

Caracterul de unicitate al obiectivului este dat nu numai de amploarea minelor sau de tehnologia folosită, ci şi de conservarea peste timp – intactă şi integrală – a galeriei romane.

Roşia Montană era centrul financiar al zonei Munţilor Apuseni, iar oamenii de aici erau printre cei mai bogaţi, având în vedere că aproape fiecare familie deţinea o galerie de mină, respectiv o instalaţie artizanală de exploatare a minereului. În secolele XVIII-XIX şi în prima parte a secolului XX, în zonă exista chiar un cazinou unde se întâlneau proprietarii de galerii să-şi cheltuiască averile obţinute din vânzarea aurului.

 

Despre Exclusiv în România

Din 27 aprilie, telespectatorii TVR 1 au ocazia să cunoască obiective turistice unice în Europa sau chiar în lume, care pot fi văzute Exclusiv în România. În fiecare sâmbătă, de la ora 18.00, românii pot afla ce potenţial turistic au locurile în care trăiesc, dar şi multe informaţii extrem de utile, dintr-o emisiune de turism semnată şi prezentată de Cristian Tabără. Exclusiv în România este transmisă în simulcast pe TVR HD şi online, pe www.tvrplus.ro.

În fiecare episod Exclusiv în România, Cristian Tăbără călătoreşte, descoperă şi prezintă obiective turistice, istorie, cultură, credinţă, arhitectură, tradiţii, gastronomie, facilităţi turistice şi, mai ales, unicate europene şi mondiale din România, dintre care unele sunt încă necunoscute şi neexploatate turistic. Emisiunea întâlneşte telespectatorul cu destinaţii spectaculoase, cu povestea şi istoria locului, cu facilităţi locale (acces, cazare, distracţii, costuri), cu trasee de încercat, specific local, gastronomie, tradiţii şi atracţii locale.

Alături de prezentarea locurilor, cei interesaţi vor primi numeroase „ponturi”, de recomandat să le ai în buzunar, atunci când pleci la drum, de la „ajutoarele” lui Cristian Tabără: Dana Ştefănescu, Daniel Georgescu, Mihaela Căciuleanu, Tiberiu Ştefanescu şi Lorelei Mihală. În fiecare săptămână, câte unul dintre jurnaliştii TVR enumeraţi îl însoţeşte pe Cristian Tabără în regiunea în care se află unicatul european sau mondial, devenind „turist cu acte în regulă” şi testând pe propria piele atracţiile turistice ale zonei.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Traiul la bloc - drepturi și obligații

Traiul la bloc - drepturi și obligații

publicat: Marţi, 14 Mai 2024

Mihaela Olaru vă invită să urmăriți o ediție ”Oamenii și legea”, miercuri, 15 mai, de la ora 13:00, pe TVR 1.

TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...