loader
Foto

Adolescenții și reperele lor actuale

RECOMANDARI

Psihologul Radu Leca a avertizat, la TVR INFO, că libertatea neînțeleasă, lipsa dialogului în familie și influența nocivă a mediului online creează un teren periculos pentru o generație fragilă.

 

Într-o lume în care granițele dintre real și virtual se estompează, tot mai mulți adolescenți cad pradă unor influențe nocive care le hrănesc nevoia de apartenență, dar le otrăvesc discernământul. Psihologul Gáspár György avertiza recent că libertatea neînțeleasă poate deveni o formă de rătăcire periculoasă. Lipsa dialogului real cu părinții îi lasă pe tineri fără busolă, iar spațiul online preia cu ușurință rolul familiei.

În rețelele sociale și grupurile ascunse de pe platforme de mesagerie, adolescenții găsesc „modele” care glorifică ura, agresivitatea și lipsa de limite. Psihologul Radu Leca subliniază că, în lipsa unui sprijin autentic acasă, tinerii caută validare în aceste comunități virtuale. „Pentru ei, liderii acestor grupuri devin mama, tata, fratele sau sora mai mare”, spune specialistul. E un fenomen îngrijorător: atunci când afectivitatea lipsește, autoritatea toxică se instalează.

Așa apar spirale în care pornografia infantilă, traficul de droguri sau furtul de identitate nu mai par de neimaginat. Dimpotrivă, sunt prezentate drept forme de putere și de apartenență la un grup „special”. Adolescenții, sensibili la ideea de a aparține și de a fi respectați, cedează ușor acestei presiuni subtile.

Nici festivalurile, nici distracția de vacanță nu mai sunt simple evadări. Ele pot deveni pretexte pentru inițieri periculoase, întâlniri cu persoane care își maschează interesele sub masca prieteniei. Dar adevăratul teren al corupției este online-ul: spațiul în care orice limită poate fi împinsă mai departe, unde părinții nu știu să caute și autoritățile ajung prea târziu. În loc de dialog și prezență, copiii primesc reguli impersonale sau abandon emoțional. În loc de repere sănătoase, găsesc discursuri care le promit putere, dar le fură libertatea.

Generația adolescenților de azi e fragilă, dar nu pierdută iremediabil. Reîntoarcerea la relații reale, comunicare sinceră în familie și supraveghere atentă a mediului online pot face diferența între o tânără viață care învață să se construiască și una care ajunge să aplaude ura ca pe o formă de supraviețuire.

Aflați mai multe detalii pe TVR INFO.

 
David Popovici! Singapore! Nataţie! – superlative în exclusivitate la TVR Sport

Campionatele Mondiale de Nataţie de la Singapore continuă cu probele de înot şi sărituri în apă, unde România va fi reprezentată de şase ...

Turneul Unicredit Iași Open

Turneul Unicredit Iași Open

publicat: Vineri, 18 Iulie 2025

Sorana Cîrstea, Irina Begu și Jaqueline Cristian s-au calificat în sferturile turneului Unicredit Iași Open.

O mamă, un diagnostic și o luptă pentru toți ceilalți - o poveste impresionantă de viaţă la „Brilliant”

18 ani au fost necesari pentru a afla diagnosticul corect al bolii propriului copil! O viață întreagă de întrebări, suferință și căutări. Apoi, ...