loader
Foto

„Duminica, trage clopotele ca să nu uite cineva din Bârnadu că e sărbătoare”

În episodul cu numărul 11 al seriei de reportaje Izolaţi în România , batem drumuri între Neamţ şi Harghita şi găsim oameni cu suflet mare în cătunele Bârnadu şi Trei Fântâni. Dite Dinesz şi Marius Danci vin cu povestea lor pe 3 iulie, ora 22.30, la TVR 1 şi TVR+.

 

„Deasupra stâncilor din Cheile Bicazului, e cătunul Bârnadu. E duminică dimineaţa şi bat clopotele la biserică. Nu e preotul, ci un localnic care are cheile. Cu lacrimi în ochi, povesteşte că toţi copiii lui sunt plecaţi în Spania, dar în fiecare duminică trage clopotele ca să nu uite cineva din Bârnadu că e sărbătoare”, ne povesteşte Dite Dinesz.

(w882)

(w882)

(w882)

Episodul cu numărul 11 al seriei Izolaţi în România ne plasează între Neamţ şi Harghita, unde echipa formată din Dite Dinesz şi Marius Danci ne face cunoştinţă cu locuitorii cătunelor Bârnadu şi Trei Fântâni. Penultimul episod al seriei Izolaţi în România este la TVR 1 şi TVR+ luni, 3 iulie, de la ora 22.30.

La ora prânzului, copiii se întâlnesc la biserică, ca să plece la şcoală. O oră de mers pe jos, până la şcoala din Bicaz-Chei, unde vor rămâne în gazdă până vineri.

(w882)

În fiecare duminică după-amiaza, aceeaşi bătrână traversează tot cătunul să-şi viziteze naşa de 90 de ani. Merge greu şi se uită la lumea de jos cu credinţa că toate acestea vor trece, numai Dumnezeu nu va trece.

(w882)

(w882)

Dite Dinesz şi Marius Danci, reporter şi operator, s-au întors la Trei Fântâni după 10 ani. Au ajuns greu din cauza nămeţilor de zăpadă de pe drumul forestier. Ne vor face cunoştinţă cu Kato Neni, care îi trimite la Piatra Singuratică, acolo unde stătea ea vara cu oile. „E viscol, dar ajungem cât să dăm mâna cu cel mai îndepărtat om” (Dite Dinesz). Imagini poezie şi vorbe simple, dar care merg direct în suflet, ne vor însoţi luni seară, la TVR 1 în episodul 11 Izolaţi în România. De vizionat neapărat la 22.30.

(w882)

(w882)

Despre Izolaţi în România:

Privim şi vorbim. Pentru că şi ei sunt România. Izolaţi în România este o serie de 12 reportaje filmate în fiecare lună a anului 2016 şi care este difuzată de TVR 1 şi TVR+ începând cu 17 aprilie.

„Acum un an urcam prima potecă şi eram doi (cameramanul Marius Danci şi reporterul Dite Dinesz). Azi suntem 120, oameni care ne-am întâlnit la capătul a zeci de poteci din Alba, Maramureş, Suceava, Năsăud, Caraş-Severin, Mehedinţi, Tulcea, Vrancea, Neamţ, Harghita. Oameni care nu s-au întâlnit niciodată, dar au ceva în comun: trăiesc singuri cu aceleaşi rosturi ca acum 100 de ani, în mijlocul unor păduri”, îşi începea povestea Dite Dinesz, realizatoarea seriei de reportaje pe care TVR 1 o difuzează lunea, de la 22.30.

În 2006, aceeaşi echipă a filmat în cătunele neştiute ale României prima serie Izolaţi în România. „Era o mirare pentru noi să găsim cătune la capătul unor cărări, fără niciun indicator care să ne ducă până acolo”, spune  reporterul emisiunii. Ediţia 2006 a seriei Izolaţi în România a primit două premii APTR, Premiul pentru imagine şi Premiul Condiţia umană, iar în 2015, Premiul Jubiliara, fiind considerată printre cele mai bune 25 de producţii TV din ultimii 25 de ani din România.

„Pentru mine, reporter, Izolaţi în România sunt o stare ce m-a răscolit profund şi m-a urmărit când am ajuns acasă. M-am simţit când neputincioasă, când fericită, când îngrijorată pentru ei. Pădurile lor mi-au făcut bine, înţelegând din fiecare gest şi cuvânt care e sensul omului pe pământ”, a adăugat Dite Dinesz.

Seria Izolaţi în România are 12 episoade a câte 25 minute, filmate în fiecare lună a anului şi poate fi urmărită lunea, de la ora 22.30, la TVR 1 şi online pe TVR+.

 

Imagine: Marius Danci

Montaj: Constantin Buţă

Realizator: Dite Dinesz

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

"A doua Românie", cu Sînziana Mircea

publicat: Joi, 18 Aprilie 2024

Joi, 18 aprilie, de la ora 21:00, la "A doua Românie", pe TVR Internațional, vă invităm să urmăriţi un amplu interviu cu Sînziana Mircea, ...

În Săptămâna Mare, ascultăm cele mai frumoase pricesne la TVR FOLCLOR

Ediţii speciale de „Tezaur folcloric” sau „Cântec şi poveste”, concert de pricesne în interpretarea Paulei Seling, dar şi „Pricesne pentru ...