loader
Foto

Galerie foto

Duminica filmului românesc, dedicată lui Cristian Mungiu

Cu trei zile înainte de începerea Festivalului de la Cannes, TVR 2 difuzează două lungmetraje ale cineastului român: Occident  (Premiul TIFF pentru cel mai bun film) şi „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile” (Palme d'Or).

 

„Occident” – duminică, 8 mai, ora 20:10

Lansată în 2002, comedia „Occident” este împărţită în trei capitole, fiecare cu propria sa poveste, însă desfăşurându-se pe parcursul unei săptămâni. Drumurile personajelor se întretaie, se suprapun şi se condiţionează, de multe ori independent de intenţiile lor.

Personajele principale într-una din povestiri devin secundare în celelalte două; astfel că prima îi are în centru pe Luci si Sorina, un cuplu care are probleme serioase din cauza dificultăţilor financiare şi a sentimentului de nesiguranţă pe care amândoi l-au acceptat forţat.  În capitolul doi facem cunoştiinţă cu Mihaela, o fată naivă şi romantică,  părăsită în ziua nunţii, iar a treia poveste îl aduce în prim plan pe tatăl Mihaelei, un poliţist care aşteaptă cu nerăbdare să iasă la pensie.

În „Occident” ne întâlnim cu actorii Alexandru Papadopol, Dorel Vişan, Coca Bloos, Valeriu Andriuţă şi Tania Popa. Filmul a fost prezentat în cadrul Quinzaine des Réalisateurs la Festivalul de la Cannes, în 2002, iar tot în acel an fost distins cu Premiile UCIN pentru regie, scenariu, imagine (Vivi Drăgan Vasile), interpretare masculină (Alexandru Papadopol) şi interpretare feminină rol secundar (Coca Bloos); la Festivalul de la Salonic a luat Premiul Publicului, iar TIFF (Transilvania International film Festival) a luat Premiul pentru cel mai bun film.

Despre lungmetrajul lui Mungiu, criticiul de film Mihai Chirilov scria în Re:Publik: „Dintotdeauna, românul a vrut să plece în Occident. Şi pe vremea lui Ceauşescu, şi astăzi, din motive pe care le cunoaştem cu toţii. Cristian Mungiu montează ingenios cele două paliere temporale ale temei plecatului, fără a trimite povestea în vreun flash-back kitschos de pe vremea împuşcatului, dar spărgând-o în trei capitole care se contrazic şi completează pe parcurs. Occident are loc în România amărâtă, dar plină de gaguri în care trăim şi-n care, vorba paradoxală a unui critic, dorul de ducă face casă bună cu statul pe loc.”


„4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, duminică, 8 mai, ora 22:10

Lansat în 2007, „432” este un film care surprinde unul dintre subiectele tabu ale societăţii române: drama trăită de femeia română în contextul Decretului anti-avort din perioada lui Ceaușescu. Otilia (Anamaria Marinca) și Găbiţa (Laura Vasiliu) împart aceeași cameră dintr-un cămin studențesc şi sunt colege de facultate într-un oraş din România, în ultimii ani ai regimului comunist.

Într-o zi, Otilia închiriază o cameră într-un hotel ieftin şi cele două tinere stabilesc o întâlnire cu un anumit domn Bebe, care le va ajuta să rezolve o problemă urgentă. Găbița e însărcinată, avortul este ilegal și niciuna dintre ele n-a mai trecut prin așa ceva până acum.

Întrebat dacănu-i era teamă că filmul său nu va crea o legătură cu publicul străin, Cristian Mungiu spunea într-un interviu pentru Suplimentul de cultură „filmul nu are o «idee» – eu nu ajung să-mi zic poveştile plecând de la o idee sau de la un subiect sau de la un mesaj sau de la o temă. Încerc să găsesc o poveste care să-mi spună ceva – ca forţă, ca emoţie, ca relevanţă. Şi cred că puterea de a găsi relevanţă în faptul banal face diferenţa”.

„432” este considerat unul dintre cele mai cunoscute filme româneşti la nivel internaţional, iar de la momentul lansării, până în prezent, a strâns 37 de premii şi 55 de nominalizări. Marele Palme d'Or din 2007 a confirmat, aşa cum scria cotidianul Le Monde, renaşterea cinematografiei româneşti, iar Mungiu s-a remarcat prin „acurateţe şi onestitate” (La Liberation). La ediţia Festivalului Cannes din 2007, filmul a mai primit premiul FIPRESCI şi Premiul Ministerului Francez al Educației Naționale. Printre distincţii se mai numără: „Cel mai bun film” la Festivalul de Film de la Stockholm (2007),  Hollywood World Award (Cel mai bun film) la Festivalul de Film de la Hollywood (2007), „Cel mai bun film străin”- din partea Asociației Criticilor de Film din Los Angeles (2007), 10 premii Gopo (2008), 5 premii ale Asociației Criticilor de Film din România (2008), „Cel mai bun film european”, în cadrul celei de-a 23-a gale a Premiilor Goya de la Madrid în 2009 şi o nominalizare la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin.

În 2016, Cristian Mungiu ajunge din nou pe Croazetă, în cadrul competiţiei oficiale, cu „Bacalaureat”, o dramă care spune povestea unui doctor dintr-un mic oraș de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societății românești de astăzi.

După succesul din 2007, regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a revenit la Cannes în 2009, cu antologia de scurtmetraje „Amintiri din Epoca de Aur”, care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. În 2012, filmul „După dealuri” a fost recompensat din nou la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Politologul Ioan Stanomir, la „Mic dejun”, despre „Mama. Un jurnal al dragostei și al despărțirii”: Scrisul m-a eliberat într-un fel. Este un roman al iubirii şi al pierderii (ediție din 2023) | VIDEO

Între 22 și 28 aprilie , telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile Danielei Zeca Bucura cu acad. Georgeta Filitti, istoric, ...

Despre scenariu original vs. ecranizare, scenarist vs. regizor/autor, la „CineSens” cu Magdalena Stanciu

Invitații Magdalenei Stanciu în cea de-a treia ediție a emisiunii „CineSens” sunt scenarista Oana Răsuceanu și regizorii Stere Gulea, Marian ...