loader
Foto

„Dreptul la memorie”, la TVR Cultural: Fenomenul frontieriștilor și represaliile comuniste împotriva intelectualilor

TVR Cultural reia seria de documentare „Dreptul la memorie”, în fiecare weekend, de la ora 16.00.

 

Sâmbătă, telespectatorii văzut mărturii și documente despre represiunea comunistă asupra intelectualilor și studenților, iar duminică, au fost reluate povești despre frontieriști, românii care au încercat să traverseze ilegal granițele, departe de regim.

În 10 decembrie, de la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat „Gândirea arestată”, cel de-al treilea episod din seria „Dreptul la memorie”.

Sfârșitul anilor ‘50 a însemnat, sub aparența unei independențe față de Uniunea Sovietică, un nou val de represiune. Principalii vizați au fost vârfurile intelectualității și studenții. Avertizată fiind de Revoluția Maghiară din ‘56, puterea comunistă de la București nu a riscat tulburări precum cele din țara vecină.

Considerați periculoși de Securitate prin simplul fapt că se constituiau în lideri de opinie, intelectualii sunt cei ce vor umple pușcăriile și lagărele de muncă.

Valuri succesive de studenți vor fi arestați începând cu toamna anului 1956. Represiunea comunistă declanșată atât de violent după câțiva ani de „acalmie” era prețul plătit pentru retragerea Armatei Roșii din țară. Începea astfel un nou capitol în istoria României comuniste.

(w882) Imagine di

Sursă imagine: Captură video TVR

Totodată, dorința de a emigra a crescut odată cu timpul. În tot blocul răsăritean, din ce în ce mai mulți fugari asaltează granițele de vest. Cu cât regimul era mai bine instalat și mai greu de crezut că va fi înlăturat, cu atât nevoia de libertate creștea.

Numărul celor care visau să fugă din lagărul numit România a crescut constant până în 1989. Cea mai uzitată cale era Iugoslavia. Grănicerii erau instruiți să tragă fără somație. Asemenea Zidului Berlinului, Dunărea atrăgea anual sute de fugari.

Astfel, în 11 decembrie, în episodul „Fuga din infern”, telespectatorii au ascultat mărturia scriitorului Daniel Vighi, care a fost martor, ca militar, la tentativele românilor de a scăpa de comunism, dar și explicațiile jurnalistei Brândușa Armanca, care a cercetat fenomenul emigrației.

(w882) Morminte a

Morminte ale frontieriștilor. Sursă: Captură video TVR

Seria documentară „Dreptul la memorie” este o campanie realizată de Televiziunea Română împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.